Nincsen fröccs szóda nélkül
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. március 30. hétfő

Zalán ünnepli névnapját.
Holnap Árpád napja lesz.
Főoldal Kultúra Mozaik Nincsen fröccs szóda nélkül
Nincsen fröccs szóda nélkül PDF Nyomtat Email
2009 június 27., szombat 00:46
Nincsen fröccs szóda nélkülMa már általában lakásdísz, a letűnt korok múzeumi díszlet tárgya a szódásüveg, Matolcsi Péternek (65) viszont a szenvedélye.  

„Mert a szódavíz nem ásványvíz, ezt jegyezzük meg jól. A szóda már a civilizáció, ez igaz, de nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka”- vallotta Márai Sándor, a híres író.
Matolcsi Péter nyugdíjas autószerelő pedig már vagy két évtizede gyűjti a  szódagyártás közismert kellékét, a régi, szép szódásüvegeket. „Kimondottan a magyar üvegeket gyűjtöm, van már vagy 70-80 darab belőle, egy-egy osztrák és német kivételével mind hazai. A legrégebbi 1910-ben a Diósgyőri Magyar Kir. Vas és Aczélgyár fogyasztási szövetkezetének készült, ez a másik, a kék pedig 1917-ben”- mutatta kezében tartva büszkeségeit a gyűjtő.

Egyébként nem is olyan olcsó szórakozás a szódásüveg gyűjtés, mivel darabja 4000- 10000 forint közt megy. Legalábbis a piacon. Aki kicsit utána jár, rokonoknál a padláson, a pincében sok érdekességet találhat, ami lehet a tulajdonosnak már csak „kacat”.
 
 
Nincsen fröccs szóda nélkül
blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások