Royal mandala
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. március 30. hétfő

Zalán ünnepli névnapját.
Holnap Árpád napja lesz.
Főoldal Kultúra Mozaik Royal mandala
Royal mandala PDF Nyomtat Email
2009 március 07., szombat 11:40
Royal mandalaEgyedülálló Európában: misztikus képek búzadarából

Mama! Hát ez mandala! – mondta Laura a nagymamának

A sajószentpéter Tölczéki Ferencné nem rendelkezik jó kézügyességgel, ezért körzőt, vonalzót használ a rajzoláshoz.  Mintegy hat éve úgy gondolta, ábráit megtölti búzadarával. Akkor még nem tudta, hogy alkotásai a mandala kategóriába tartoznak, míg unokája, Laura nem közölte vele.

Az amatőr képzőművésszé vált nyugdíjas asszony festőfeleség volt, férjének 32 darabból álló bányászsorozata egyedülálló a maga nemében. Edit unalmában kezdett alkotni, és már száznál több mandala került ki a keze alól.

- Most már tudom, hogy tibeti és indiai vallási kultúrákhoz köthető amit csinálok, bár mitológiával soha nem foglalkoztam. Autodidakta módon kezdtem el a munkát, ami megnyugtatott, a kész mandalák között pedig hihetetlenül jól éreztem magam – meséli az alkotó.

Férje kiállításain is megjelentek a képei, Imregh Géza egyetemi tanár pedig tudatta vele: Európában egyedül ő készít búzadarából mandalát, méghozzá hét színben, a fehértől a négerbarnáig. Színezéket nem alkalmaz, a színeket pörköléssel éri el. Megtudta: ábrázolásai egy magába forduló ember önvallomása. A készítéshez A/4-es rajzlapot, tapétaragasztót és grízt használ, az ábrák pedig „maguktól” jönnek.

A mandala eredetileg a hindu és buddha hithez kötődött, és készül színezett kőzúzalékból, homokból, illetve magvakból. Alkotói a kör, négyzet és más sokszögek, amelyek együttese kiváló meditációs eszköz. A sárga szín barátságosságot és intelligenciát, a barna stabilitást és tudatos környezethez kötődést jelent. Így tudta meg Tölczéki Ferencné, hogy akaratán kívül készített magáról egy belső jellemzést.

 

Kovács I.


Royal mandala Royal mandala
Royal mandala Royal mandala

 
Royal mandala Royal mandala
blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások