Kirívó lemaradásban van a magyar állam a strasbourgi ítéletek végrehajtásával
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. április 9. csütörtök

Erhard ünnepli névnapját.
Holnap Zsolt napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Kirívó lemaradásban van a magyar állam a strasbourgi ítéletek végrehajtásával
Kirívó lemaradásban van a magyar állam a strasbourgi ítéletek végrehajtásával PDF Nyomtat Email
2020 február 17., hétfő 16:00

A strasbourgi bíróság „elvi jelentőségű ítéleteinek” 74%-át nem hajtotta még végre Magyarország. A European Implementation Network (EIN) adatai szerint az Európa Tanács 47 tagállama közül csak Azerbajdzsán és Oroszország áll rosszabbul, mint mi. Ez annál is aggasztóbb, mert a strasbourgi ítéleteket minden esetben végre kell hajtani, és az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága addig nem tekinthet lezártnak egy ügyet, amíg esélye marad hasonló jogsértéseknek.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) nyilvános adatait felhasználva az EIN épített adatbázist és működtet honlapot a strasbourgi ítéletek végrehajtásáról. A szervezet ma publikálta az Európa Tanács (ET) összes tagállamára lebontva, hogy milyen arányban hajtották végre az utóbbi tíz év ún. „elvi jelentőségű ítéleteit”. A strasbourgi bíróság ilyeneknek tekinti az azokban a perekben meghozott döntéseit, amelyek rendszerszintű problémákat tárnak fel, és az államnak intézkednie kell ahhoz, hogy hasonló jogsértések ne fordulhassanak elő.

Magyarország esetében az utóbbi tíz évben 57 ilyen ítélet született. Ebből mindössze 15 tekinthető végrehajtottnak, 42 pedig nem. Ez a 74%-os arány feltűnően rossznak számít nem csak az ET összes tagállamának 43%-os átlagához képest, hanem térségünk többi országával összevetve is. A visegrádi négyek közül a lengyel „hátralék” 35, a szlovák 23, míg a cseh mindössze 3%-os. De a szerb és a román állam is sokkal jobban áll a teljesítésben (22 és 44%), mint a magyar. A miénkhez hasonlóan siralmas képet mutat a török és ukrán helyzet (63 és 67%), és csak az orosz meg azeri pocsékabb (89 és 95%), mint a magyar.

Infovideó a témáról: https://www.facebook.com/helsinkibizottsag/videos/233204921179152/

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások