Jár-e több évre visszamenőleg szabadság pénzbeli megváltása a leköszönő polgármestereknek?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. június 4. csütörtök

Bulcsú ünnepli névnapját.
Holnap Fatime napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Jár-e több évre visszamenőleg szabadság pénzbeli megváltása a leköszönő polgármestereknek?
Jár-e több évre visszamenőleg szabadság pénzbeli megváltása a leköszönő polgármestereknek? PDF Nyomtat Email
2019 december 02., hétfő 15:53

Jogi szakértőnket kérdeztük arról, hogy a most lelépő, tehát újra nem választott polgármestereknek jár-e szabadságmegváltás több évre visszamenőleg?–A munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy a szabadságot a megállapítása évében (tárgyév) kell kiadni illetve kivenni, de ennek a kötelezettségnek a munkáltató a címzettje nem pedig a munkavállaló. Kiegészítő szabály, hogy meghatározott okokból tárgyévet követő év március 31-ig is kiadható az előző évi szabadság.


Azonban a polgármesterek esete kicsit fura: elvileg ők a vezetői az önkormányzatnak, de munkajogi szempontból a testület a munkáltatójuk. Ha bennragad szabadságuk, akkor a munkáltatónak kellene kötelezően – ha másképp nem megy, legalább papíron – kiadnia a szabadságot. Erre azonban  gyakorlatilag sohasem kerül sor. Nem sokszor hallok olyan testületi döntésről, amely kiadta volna a polgármesternek a szabadságát.


A szabadnap azonban egy másik oldalról alkotmányos alapjog, és mint ilyen nem vonható el, azaz nem lehet úgy tenni, hogy elévült és nincs ellenértéke. A törvények jó pár esetben rendelkeztek a szabadnapok megváltásáról, sok vita volt vele, úgy emlékszem, a központi közigazgatásban törvény korlátozza az ilyen módon gyűjthető, később kifizetendő szabadnapok számát, továbbá a szabadnapok összegyűlésének időbeli határát. A polgármestereknél nem tudok ilyen lehetőségről.


Ezek alapján bár életszerűtlen az, hogy valakinek 160 bennragadt szabadnapja legyen, ez elsősorban a munkáltató felelősségi körébe tartozik, mivel a szabadnapok kiadásáról elsősorban ő rendelkezik. Ha pedig ki nem vett szabadnap marad, akkor azt a jogviszony megszűnésekor meg kell váltani, ez szerintem csak annyiban képviselőtestületi hatáskör, amennyiben a pénzügyi kötelezettségvállalási oldala az. – írta jogászunk.


Tehát jogilag pont azért fogható nehezen meg ez a kérdés, mert az emberi szervezetnek szükséges regenerálódásához biztosított szabadnapok ténylegesen nem lettek kiadva akkor, amikor erre céljuknak megfelelően kívánatos lett volna. Azonban egységes jogértelmezést nem láttunk ebben a kérdésben, így vannak polgármesterek, akik akár 7 millió forintot is kérhetnek, sőt kaphatnak is, a több éven át ki nem vett szabadnapjaikért.


Kertész Z István
blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások