Fordulat jöhet a nők és a családon belüli erőszak hazai felszámolásában
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. augusztus 10. hétfő

Lörinc ünnepli névnapját.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Fordulat jöhet a nők és a családon belüli erőszak hazai felszámolásában
Fordulat jöhet a nők és a családon belüli erőszak hazai felszámolásában PDF Nyomtat Email
2019 november 26., kedd 10:41

Az Európai Unió egységesen csatlakozna az Isztambuli Egyezményhez

A nők elleni és a családon belüli erőszak megfékezéséért létrejött Isztambuli  Szerződést már hat éve aláírta Magyarország, mégsem állították azt a hazai jogrendbe.


A Fidesz-KDNP kormány mondhatni minden eszközzel akadályozza, hogy a hazai jogrendbe bekerüljön az országunk által már hat éve aláírt Isztambuli Szerződés. Az elsősorban a nők és a családon belüli erőszak megfékezését elősegítő dokumentum tényleges életbeléptetésre igen nagy szükség lenne hazánkban is, ahol hetente meghal egy nő kapcsolaton belüli bántalmazásban.

Most jelentős fordulat állhat elő azáltal, mert az Európai Unió éppen arról tárgyal, hogy az egész közösség egységesen fogadja el az Isztambuli Szerződést, és így Magyarország sem húzhatja, halaszthatja tovább annak jogrendbe állítását.

Donáth Anna, a Momentum Európai parlamenti képviselője közösségi oldalán osztotta meg a hírt, hogy az Európai Unió csatlakozni készül az egyezményhez, amit ha elfogadnak Magyarországra nézve is kötelezően alkalmazandó lenne.

„A magyar kormány valódi indok nélkül évek óta nem hajlandó törvénybe foglalni az Isztambuli Egyezményt, az erről szól vitához szóltam hozzá tegnap” írta közösségi oldalán a politikusnő.

"Én egy olyan országból jövök, amelynek teljhatalmú vezetése hat éve képtelen törvénybe foglalni a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményt.

A magyar kormány tagadja a családon belüli erőszak létezését. Hatóságai gyakran kifejezetten hátráltatják a megelőzést és a felderítést. Sőt a magyar rendőrség „Tehetsz róla, tehetsz ellene” címmel készített videót kacéran bulizó lányokról, indirekten arra utalva, hogy ők is tehetnek a bántalmazásról a kihívó viselkedésükkel. Hat éve nem születik ítélet egy orvos ügyében, aki volt élettársát megtámadta, annak nemi szervét maró folyadékkal öntötte le. Most elítélték, de korábban már kétszer felmentettek egy hentest: a sorozatos bántalmazások után sem tartották távol a feleségétől, akit végül megölt.

Egyetlen férfi jogai sem szűkülnének, ha végre mindenhol, így Magyarországon is törvénybe foglalnák az egyezményt, amely mindenféle ideológiától függetlenül egyet tesz kizárólag: megvédi a nőket és a gyermekeket a fizikai erőszaktól. Azonban az áldozatok köre, az elkövetők mozgástere szűkülne.

Az Európai Unió Isztambuli Egyezményhez való csatlakozásának konkrét jogi hatása is lenne. Az unió által alkotott jognak összhangban kell lennie az egyezménnyel, az uniós jog pedig Magyarországra is kötelezően alkalmazandó. Ezért arra kérek mindenkit, akinek fontosak a nők és a gyermekek jogai, hogy szavazzák meg az egyezményt." mondta az ülésen Donáth Anna.

Kertész Z István/kép Donáth Anna közösségi oldala.


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások