Mit ígérnek a főpolgármester-jelöltek a klímavédelem és a levegőtisztaság ügyében?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. február 24. hétfő

Mátyás ünnepli névnapját.
Holnap Géza napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Mit ígérnek a főpolgármester-jelöltek a klímavédelem és a levegőtisztaság ügyében?
Mit ígérnek a főpolgármester-jelöltek a klímavédelem és a levegőtisztaság ügyében? PDF Nyomtat Email
2019 október 07., hétfő 12:56

Karácsony, Puzsér és Tarlós is tenne Budapest klímavédelméért és tiszta levegőjéért, de a megvalósításhoz szükséges ütemtervek és a költségvetések még homályosak. Összefoglalva ez derül ki az önkormányzati választáson induló főpolgármester-jelöltek válaszaiból, melyeket a Greenpeace Magyarország megkeresésére küldtek. A Greenpeace Magyarország arra buzdítja a lakosságot: tájékozódjon az önkormányzati választáson induló jelöltek programjáról, vegyen részt a választáson, és az újonnan felálló városvezetésen kérje számon az érdemi klímavédelmi és levegőtisztasági intézkedéseket.

„A klímaválság a hőhullámokkal, a zivatarok után az utcákon hömpölygő csapadékkal, vagy éppen az aszályokkal már most érinti a budapestieket. Eközben szinte minden harmadik-negyedik nap határérték felett van a fővárosban a légszennyezettség is, a rendszeres szmog a budapestiek egészségét mérgezi. A Fővárosnak sürgősen cselekednie kell, ezért kíváncsiak voltunk: az önkormányzati választáson induló jelölteknek milyen tervei vannak arra, hogy megvédjék a budapestiek egészségét, biztonságát, jövőjét – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace Magyarország nyílt levélben kereste meg az októberi önkormányzati választáson induló főpolgármester-jelölteket, és négy klímavédelmi, négy levegőtisztasági területen kérte az érdemi elköteleződésüket. [1]

A környezetvédő szervezet megkeresésére Karácsony Gergely, [2] Puzsér Róbert részéről a Sétáló Budapest szakmai stábja, [3] Tarlós István nevében a Fővárosi Polgármesteri Hivatal Városigazgatóság Főosztálya [4] válaszolt. Berki Krisztián nem küldött választ.

A Greenpeace mind az alkalmazkodás, mind a kibocsátáscsökkentés terén érdemi klímavédelmi intézkedéseket vár el a városvezetéstől. Ahhoz, hogy ezek megvalósulhassanak, a városvezetés szervezeti hierarchiájában megfelelő szinten kell kezelni a klímaügyeket – a környezetvédő szervezet ezért először erre kérdezett rá a jelölteknél. Ennek egy módja lehet a Klímaügyi Titkárság felállítása, melyet Budapest Klímastratégiája is említ, további részletek ismertetése nélkül. Karácsony is megteremtené a szükséges szervezeti és személyi feltételeket, de a részletek nála is hiányoznak. Puzsér pedig megígéri, hogy a klímapolitika minden budapesti szakpolitikát átsző majd. Ennek egyik területe a zöldterületek megóvása és növelése – ami nem utolsósorban azért is fontos, hogy a klímaváltozással fokozódó városi hőszigethatást csökkentsük. A zöldterületek ügyével a jelöltek kiterjedten foglalkoznak. Míg Karácsony budapesti főkertészt jelölne ki a zöldterületi fejlesztések felelősének, Puzsér cselekvési terv megalkotását ígéri. A Fővárosi Polgármesteri Hivatal Városigazgatóság Főosztálya a már létező számos dokumentumra hivatkozik.

Dacára annak, hogy tudvalevő, a klímaváltozást leginkább a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás váltja ki, kibocsátásaink folyamatosan növekednek. A főváros tulajdonában álló épületek és gazdasági társaságok energetikai korszerűsítése lenne az a terület, ahol – ellentétben a jobbára kerületi hatáskörbe tartozó lakóingatlanokkal – a főváros a lehető leggyorsabban, egyeztetési kényszer nélkül tudná érdemben csökkenteni a kibocsátásokat. Ehhez képest a jelöltek ezen a területen mutatják a legkisebb elköteleződést.

Budapest légszennyezettsége a Greenpeace szerint akkor javulna érdemben, ha fokozatosan kitiltanák a szennyező járműveket a fővárosból, ezért a szervezet a kitiltásra vonatkozó ütemtervek ismertetését kérte a jelöltektől. Karácsony Gergely ezt részben vállalná: alacsony kibocsátású zónákat vezetne be, mely a gyakorlatban azt jelentené, hogy a szennyező járműveket kitiltja a város bizonyos részeiről – ám az nem derül ki, hogy mikortól és mekkora területen. Puzsér Róbert a szennyező járműveket nem tiltaná ki, viszont bevezetne egy szennyezés alapú fővárosi útdíjrendszert, ami különösen a dízeleket, régi dízeleket igyekezne kiszorítani a városból. Puzsér emellett autómentessé tenné a belvárost, valamint a kerület központjait. A Tarlós István nevében nyilatkozó főosztályvezető nem ígéri a szennyező járművek általános tilalmát, csak hivatkozik arra, hogy már jelentősen korlátozták a szennyező járművek behajtását szmogriadó esetén. Karácsony és Puzsér ígéri a hajóforgalom csökkentését, a szennyező hajók korlátozását, a jelenlegi városvezetés álláspontja ellenben az, hogy nem a főpolgármester hatásköre a szennyező hajók korlátozása.

A főpolgármester-jelöltektől azért kértünk kötelezettségvállalásokat, hogy a budapestiek pontosabb képet kaphassanak a jelöltek klímavédelmi és levegőtisztasági intézkedéseire vonatkozó terveiről, és ezzel megkönnyítsük a jelöltek programjai közötti tájékozódást a 2019-es önkormányzati választás előtt. A válaszok értékelése során arra jutottunk, hogy a jelöltek mindegyikénél láthatunk valamilyen fajta elköteleződést, de a döntő kérdés, hogy a vállalások hogyan és mikor valósulnak meg” – fogalmazott Simon Gergely, a Greenpeace légszennyezettségi szakértője.

A Greenpeace Magyarország álláspontja szerint, ha tiszta, biztonságos és egészséges városokat akarunk, mindannyiunkra szükség van: tájékozódjunk a politikusok programjáról, menjünk el szavazni és a választások után kérjük számon megválasztott képviselőink ígéreteit. Csak így tudjuk elérni, hogy érdemi klímavédelmi és levegőtisztasági programok valósuljanak meg, és ezáltal egészségesebb, biztonságosabb, fenntarthatóbb településeken élhessünk.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások