Kastélyszállodák terítéken
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. október 15. hétfő

Teréz ünnepli névnapját.
Holnap Gál napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Kastélyszállodák terítéken
Kastélyszállodák terítéken PDF Nyomtat Email
2018 május 11., péntek 21:39

Ismét izgalmas témával tartotta meg idei Kastély Fórum rendezvényét a Magyar Kastélyszállodák Szövetsége Alsópetényben.

Az eseményt Gulyás Eszter,  a szövetség elnöke nyitotta meg, aki büszkén mesélt az új nemzetközi szervezetről, a Heritage Hotels of Europe-ról, amit 9 ország csatlakozásával alapítottak meg nemrégiben.

A nemzetközi szervezet Európa kastélyszállodáit fogja össze, ahogy mondta „Kinyílt a Világ”, és eme esernyőszervezet égisze alatt ismerhetik meg az utazók – határokon túl is – a történelmi épületeket.

A nap központi témája a vadgasztronómia volt. A szervezők izgalmas vendégeket hívtak a kerekasztal beszélgetésekbe, hogy minél széleskörűbb ismeretek kapjon a hallgatóság  a vadászatról illetve a vadételekről.

A kastélyok életében mindig is szignifikánsan jelen volt a vadász élet , illetve sok historikus épület vadászházkúriaként, vadászlakként épült annak idején.


Messzire nyúltak vissza az időkben, és megtudhattuk, hogy 1600-as évekből már voltak feljegyzések vadászlakomákról, például Thurzó György Nádor lányának esküvőjén feldolgoztak 30 őzet, 200 nyulat, és 600 fogoly került terítékre. Érdekes feldolgozási módokat elevenítettek fel, miszerint Bethlen Gábor menyegzőjén 100 pávát szolgáltak fel, és a tálalásnál visszadíszítették a tollaikkal.


Vári Dávid séftől, és vadgasztronómiai nagykövettől megtudhattuk, hogy van még bőven fejlődési lehetőség a vadhúsok feldolgozásában, mind az edukáció, mind a bátorság tekintetében. Úgy érzi, egyelőre sokan nem mernek kilépni a komfortzónájukból, és nem használják ki azt a sok izgalmas lehetőséget, ami a vadak elkészítésében rejlik. A vadhús fogyasztásában is nagy lemaradást mutat hazánk, hisz kb. évi fél kilogrammra tehető a hazai fogyasztás.


Országunk gazdag vadakban, amit már rég felfedeztek a külföldi vadászok is, és a világ minden pontjáról – Japántól Amerikáig - érkeznek és prioritást élveznek a választásaiknak a kastélyszállodák


A kastélyszállodák hisznek abban, hogy a hagyományos gasztronómiát ápolni kell, és zászlajukra tűzték küldetésként, hogy ezt ápolják és minél szélesebb körben népszerűsítsék.



Két kerekasztal beszélgetést moderált Buza Sándor, a Magyar Kastélyszállodák Szövetségének tiszteletbeli nagykövete:


X-osztály és vadászláz

  • Csikós Erika (Vadászat szervező)
  • Gonda Gabriella (Forgách Kastély, Vadász)
  • Szilveszter Zoltán (Mercedes-Benz)
  • Villányi Péter (Vad feldolgozó, Villányi Családi Gazdaság - Nógrád)




Vad élmények tányéron (interaktív beszélgetés)

  • Víg Bence (Progast Kft.)
  • Dr. Sándor Dénes (Nyugalmazott egyetemi docens - Budapesti Gazdasági Egyetem)
  • Szerencsés Györgyi (Graefl Major / Graefl Kastély tulajdonos)
  • Szabó László (Magyar vadászkamara, Nógrád megyei elnök)
  • Vári Dávid (Séf, Vad gasztro)

A nap végén lehetőség volt kipróbálni a X-modelleket, amit kifejezettem vadászoknak ajánl a gyártó cég.


Fotó:-obe-

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások