A moratórium után folytatódhatnak a kilakoltatások
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. január 22. kedd

Vince ünnepli névnapját.
Holnap Zelma napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva A moratórium után folytatódhatnak a kilakoltatások
A moratórium után folytatódhatnak a kilakoltatások PDF Nyomtat Email
2018 május 01., kedd 13:33

Az április végéig tartott moratórium lejárta után a kormány májustól szabad utat biztosított a tömeges kilakoltatásoknak. Tavaly 3600 kilakoltatás történt, és 10-11 ezer embert fosztottak meg egyetlen otthonától – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF) kedden.

A rendszerváltás egyik legtragikusabb társadalmi kísérő jelensége következtében 1990 óta több százezren vesztették el otthonukat, elsősorban azért, mert fizetésképtelenné váltak. Vagy lakbért, vagy közüzemi díjszámlát, gyakran egyiket sem tudták fizetni, mert nem volt miből. Magyarországon a rendszerváltás után másfél millióan vesztették el az állásukat, és váltak földönfutóvá. A munkahelyeket máig sem sikerült pótolni, a statisztikai adatok szerint 6 millió 200 ezer aktív korú lakos közül 4,5 milliót foglalkoztatnak, tehát 1,7 milliót nem foglalkoztatnak.

A családok túlnyomó többségét önkormányzati bérlakásból lakoltatják ki, olykor attól függetlenül, hogy fizetőképesek-e vagy sem. Nem kötelezi a jogszabály a bérbeadót arra, hogy megindokolja a bérleti szerződés felmondását.

A Magyar Szociális Fórum felidézett néhány kirívóan embertelen esetet: a mindkét lábára amputált Emma néni, egy nyolc hónapos várandós kismama, egy tíz gyermekes család, egy rákbeteg asszony, és a félig béna 71 éves terézvárosi Hüvelyes Lajos kilakoltatását.

A kilakoltatások további áldozatai a hitelkárosultak közül kerülnek ki. Rájuk a bankok küldenek végrehajtókat.

A kilakoltatottak közül kerül ki a fagyhalál áldozatainak nagy része, a mögöttünk hagyott télen 200 közül 106-an haltak meg azért, mert elvették a fedelet a fejük fölül.

Az MSZF szerint néhány hónapos moratóriummal nem lehet véget vetni a tömeges otthonvesztésnek. Arra hívják fel a kormány figyelmét, hogy tanuljon a rendszerváltás előtti társadalmi helyzetből, nevezetesen abból, hogy a szocializmus idejében miért volt ismeretlen a tömeges kilakoltatás! Az MSZF abban látja a megoldást, hogy emberhez méltó megélhetéshez juttassák a nélkülöző rétegeket, olyanhoz, amely magában foglalja a lakhatáshoz szükséges anyagi alapot is. Megengedhetetlennek tartják továbbá, hogy a kormány szabad utat engedjen a kilakoltatásoknak, lakáshoz viszont csak azok juthassanak, akiknek van rá pénzük. Több tízezer olcsó szociális bérlakásra volna szükség, mielőtt nagyvárosainkban újból megjelennének az 1930-as évekből megismert nyomornegyedek – írják.

Az MSZF elítéli, hogy a kétharmados többséget élvező kormány elutasítja a lakhatási jogot, nem nyújt lakhatási garanciát, nem juttatja a kilakoltatottakat és a kilakoltatás előtt állókat elérhető bérlakáshoz.

A magyar társadalomra ilyen körülmények között ugyanaz vár a következő négy évben is, mint amiben az előző négy évben volt része – állapítják meg.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyi Üdvözlet

Hírdetés

mail.google.com

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások