DK: Beteg a magyar egészségügy
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. október 21.

Orsolya ünnepli névnapját.
Holnap Előd napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva DK: Beteg a magyar egészségügy
DK: Beteg a magyar egészségügy PDF Nyomtat Email
2017 november 24., péntek 13:54

Sokkoló jelentést tett közzé az Európai Bizottság a magyar egészségügyről A várható élettartam öt évvel az uniós átlag alatt van. A férfiak átlagosan csaknem hét évvel rövidebb ideig élnek, mint a nők, és a legalacsonyabb végzettséggel rendelkező férfiak átlagosan kilenc évvel kevesebbet élnek, mint a legmagasabb iskolai végzettséggel rendelkezők.

A halálozások mintegy háromnegyede szív- és érrendszeri illetve rákbetegség következménye. A megelőzhető (pl. tüdőrák)és a kezelhető rákbetegségek (pl. mellrák, méhnyakrák és vastagbélrák) miatti halálozási arányszám az EU-ban a legmagasabbak közé tartozik.

A magyar egészségügyi rendszer súlyosan alulfinanszírozott. Az egy főre jutó egészségügyi kiadás a legalacsonyabbak között van az EU-n belül, és csupán az uniós átlag felét teszi ki. Ráadásul ennek csak kétharmada közkiadás (az EU-ban ez az arány 80%), amiből logikusan következik, hogy az alacsony jövedelműek gyakran nem jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz. A rendszer erősen kórházközpontú, miközben egyre nagyobbak az alapellátás hiányosságai.

A Demokratikus Koalíció a kormányváltás után radikálisan növelni fogja az egészségügyi közkiadásokat, ezen belül az egészségügyi dolgozók bérét. Kulcskérdésnek tekinti az esélyek egyenlőségét az ellátáshoz való hozzájutásban. Gyors ütemben fejleszti az alapellátást és a megelőző rendszert.

Niedermüller Péter
alelnök, EP képviselő, DK

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások