• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 18. szerda

Frigyes ünnepli névnapját.
Holnap Emília napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Fagyhalál: az MSZF figyelmeztet a közelgő veszélyre
Fagyhalál: az MSZF figyelmeztet a közelgő veszélyre PDF Nyomtat Email
2017 október 01., vasárnap 10:53

A Magyar Szociális Fórum vasárnap közleményben hívta fel a kormány és a társadalom figyelmét a fagyhalál újból közelgő veszélyére. Már a szeptemberi hideg napokban is előfordultak kihűléses esetek, de az orvosoknak sikerült megmenteniük a bajba jutottak életét – írták.
Budapesten feltűnően megnőtt a hajléktalanok serege. Egyre több olyan helyen lehet kilakoltatott, utcára került embereket látni, ahol eddig nem lehetett. Van, ahol a fedelüket vesztett emberek csoportosan élnek, és összefogva igyekszenek előteremteni egymásnak a mindennapi betevő falatot és a fűtőanyagot –osztotta meg tapasztalatát a civil mozgalom.

A Szociális Fórum szerint a veszélyeztetettek önkormányzati bérlakásokból és devizahitel-csőd miatt saját volt tulajdonukból kilakoltatott emberekből, továbbá magukra maradt, gondozatlan egyedülálló, főleg idős, gyenge egészségi állapotú személyekből tevődnek össze. Az újonnan kilakoltatottak száma több ezerre tehető.

Nem kizárt, hogy az előző évekhez hasonlóan az előttünk álló télen is sokan fognak megfagyni, mert nincs hová menniük, a hajléktalan-szálláshelyek bővítése nem párosult emberhez méltó körülmények megteremtésével, a szociális védőrendszer pedig nagyon sok kívánni valót hagy maga után.

A XXI. század Magyarországán tömeges társadalmi jelenséggé vált fagyhalált csak az elesettek és kisemmizettek lakhatásának biztosításával, szociális lakásépítéssel, vagyis a fagyhalál társadalmi okainak a kiküszöbölésével lehetne megszüntetni, de a kormány ezzel törődik a legkevésbé – tartja az MSZF.

Múlt télen, 2017. március végéig 203-an szenvedtek fagyhalált Magyarországon. A mögöttünk álló 11 évben összesen 2660-an fagytak meg.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások