• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 18. szerda

Frigyes ünnepli névnapját.
Holnap Emília napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Jogosítványt és nyelvvizsgát önkéntességért
Jogosítványt és nyelvvizsgát önkéntességért PDF Nyomtat Email
2017 szeptember 28., csütörtök 10:13

50 fiatalt segít két év alatt nyelvvizsgához és jogosítványhoz A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete. Olyan 18 és 22 év közötti fiataloknak támogatjuk ezzel a jövőjét, akik vállalják, hogy középiskolai tanulmányaikat követően minimum fél évig, maximum egy évig tapasztalatgyűjtésben, önkéntességen és társadalmi szolgálaton keresztüli tanulásban vesznek részt a Szervezetünk irányítása alatt. A projekt közvetlen célcsoportja ugyanis éppen azok a fiatalok, akik élethelyzeti krízissel és ebből adódó pályaorientációs nehézséggel küzdenek, azaz akik középfokú tanulmányaikat sikeresen befejezték, de aktív hallgatói jogviszonnyal, valamint foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkeznek. Éppen ezért a Magyar Vöröskeresztnél végzett önkéntes tevékenység az első munkatapasztalatok megszerzését is jelentheti a fiatalok számára. Segíti, megalapozza a tudatos pályaválasztásukat.

A tíz partnerrel – többségében oktatási intézmény – megvalósuló projekt legfőbb célja, hogy a megvalósításba bevont fiatalok ne pályaelhagyó, hanem önmagukat ismerő, egzisztenciájukat tudatosan építő felnőttekké váljanak.

Miskolcon is szeretnénk megvalósítani azt a – brit, amerikai – gyakorlatot, miszerint a középiskolai tanulmányaikat sikeresen befejezett fiatalok egy éven keresztül felelősségteljesen átgondolhassák pályaválasztási terveiket, tapasztalatot szerezhessenek életpályájuk építéséhez. Szükség van erre, mert hazánkban a 18-22 év közötti fiatalok gyakran bizonytalanok és tanácstalanok a jövőjüket illetően, nem tudnak megalapozott pályaválasztási döntést hozni. Sok a szakképesítés nélküli fiatal, valamint a megkezdett, de be nem fejezett felsőoktatási tanulmány. Ezen felül a kutatások rámutatnak, hogy a fiatalok aktív részvétele a társadalmi ügyekben nagyon alacsony. Ezért is fontos, hogy bekapcsolódhassanak olyan közfeladatokat ellátó szervezetek munkájába, amelyek szociális, egészségügyi, honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatokat látnak el.

Ennek az elvárásnak is megfelel a Megyei Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete, amelynek számos kirendeltsége működik a megyeszékhelyen és a megyében 66 alkalmazottal, valamint önkéntesekkel. Miskolcon az Országos Vérellátó központtal közösen szervezett Véradások, az adománygyűjtések, a hajléktalanellátás, az intézményi és általános szociális segítségnyújtás, a családi napközi, az elsősegélynyújtás és oktatás, valamint a katasztrófa készenlét kapcsán a helyi lakossággal – különösen a helyi hátrányos helyzetű lakossággal – mindennapi kapcsolatban vagyunk. Az Ifjúsági Vöröskereszt a helyi középiskolákkal és a Miskolci Egyetemmel működik együtt. Nagy tapasztalatunk van az elesettek, a rászoruló emberek segítésében, és a közösségszervezetben, a társadalmi szolidaritás előmozdításában. Különös figyelmet fordítunk a széles körű társadalmi szemléletformálásra segítségnyújtás és egészségtudatosság terén is.
Ezzel a kellő tapasztalattal vállaljuk az EFOP‐1.3.8‐17 pályázatban az önkéntesség népszerűsítését, szervezését, szakmai módszertanának alakítását és elterjesztését. Továbbá, hogy a partnerintézményeket alkalmassá tesszük az önkéntességgel kapcsolatos tevékenységekre: szakembereket és az önkénteseket képzünk, szemléletformáló kampányokat és önkéntes programokat valósítunk meg. Koordináljuk az önkéntesek és a fogadó szervezetek közös munkáját, folyamatosan segítjük őket tanácsadás biztosításával.

A program a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének Sarolta utcai Önkéntes Központjában zajlik majd 2017. október 1. és 2019 október 1. között.blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások