• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. június 20. szerda

Rafael ünnepli névnapját.
Holnap Alajos napja lesz.
Főoldal Közélet Köztünk szólva Botka László: "nem engedünk a 48-ból!"
Botka László: "nem engedünk a 48-ból!" PDF Nyomtat Email
2017 március 14., kedd 22:52

Idén is megtartotta hagyományos fáklyás felvonulását Miskolcon az MSZP, felszólalt a párt miniszterelnök-jelöltje is.


A rendezvényen Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője, az MSZP megyei elnöke köszöntötte a téren összegyűlt mintegy 1500 embert. Hangsúlyozta, hogy Kossuth Lajos, akinek az ország első egész alakos köztéri szobra előtt tartják a rendezvényt és Szemere Bertalan, akinek szobra szintén a belvárosban található, elborzadnának azon, ami most ebben az országban zajlik. Szerencsére esély kínálkozik a kormányváltásra, hiszen Botka László személyében újra van kihívója Orbán Viktornak.

Hangsúlyozta: a jelenlegi kizsákmányoló, urizáló elit a saját népét elnyomva uralkodik ma Magyarország felett. Regnálásuk eredményeként ma már a gazdag még gazdagabb, a szegény még szegényebb ebben az országban. Utóbbit bizonyítja, hogy majd' minden második ember a létminimum alatt él. Nem csoda az elvándorlás, az, hogy nagyon sokan külföldön keresik a boldogulást. Varga szerint Észak-Magyarország zuhanórepülésben van, az egészségügy terén például az Európai Unió 263 régiója közül az utolsó előtti helyet foglalja el. De lehetne sorolni tovább is, a közoktatás állapotától kezdve egészen a megcsonkított sajtószabadságig. A helyzet változásért kiált. Olyan programra van ugyanakkor szükség, amely nemcsak a Kelet-Magyarországon élőket, hanem a budapestieket és a dunántúliakat is megszólítja.

Ezt követően Molnár Gyula, az MSZP elnöke lépett a színpadra. Azt mondta: 1848. március 15-én a magyarok a szabadságért, az egyenlőségért, a testvériségért szálltak harcba az elnyomók ellen. Százhatvankilenc évvel később Magyarországon nincs szabadság, egyenlőség és testvériség – jelentette ki. Hozzátette: nincs szabadság, "mert akinek semmije nincs, az nem szabad, és Magyarországon több mint négymillió embernek semmilyen vagyona nincs." Nincs egyenlőség, mert vannak egyenlőbbek, néhány politikus és a családtagjaik, "akikre nem vonatkozik a törvény". Ma Magyarországon nincs testvériség, mert nem a közös célokért, hanem néhány tucat ember meggazdagodásáért dolgoznak és adóznak az emberek – mondta Molnár Gyula. Azt hangoztatta, hogy Orbán Viktor és pártja, a Fidesz kormányon csak a gazdagokat, a milliárdosokat képviseli.

"Mi az MSZP-ben egy olyan országban hiszünk, ami nem a gazdagoké és milliárdosoké, hanem mindenkié, minden magyaré, azé is, akinek semmije nincs. Ilyen országban hittek 1848 hősei is, független, szabad, boldog országot akartak, és ezért voltak hajlandó feláldozni még az életüket is" – fogalmazott a pártelnök, hozzátéve: az MSZP készen áll arra, hogy ezt az országot megváltoztassa.

Azt mondta: "mi Botka Lacival olyan politikát fogunk csinálni, mint talán még senki ebben az országban, van hozzá erőnk, akaratunk, bátorságunk, a mert ideje van annak, hogy végre ne az emberek szolgálják a hatalmat, hanem a hatalmon lévők az embereket, hogy ne a kispénzűek fizessék a gazdagok kastélyait és medencéit, hanem a gazdagok adjanak többet jó iskolára, működő kórházakra a dolgozó átlagembereknek, a szegényebbeknek, hogy valaki végre éljen, és ne visszaéljen a hatalommal."

Botka László Szeged MSZP-s polgármestere, a párt miniszterelnök-jelöltje arról szólt, hogy a forradalmi március ma aktuálisabb, mint valaha, mert "Magyarország egyre mélyebbre süllyed a rabságba, egyre mélyebbre süllyed abba a mocsárba, amelyet az újnemesek, a Fidesz kiváltságosai ástak nekünk."

Nem ilyen világot álmodtak nekünk 1848-49 hősei – mondta, hozzátéve: a 12 pontot, amit akkor közfelkiáltással fogadtak el, ma ismét veszély fenyegeti, de "nem engedünk a 48-ból!"

A sajtó szabadsága ma már semmivé foszlott, a felelős minisztériumnak, már nyoma sincs, a törvény előtti egyenlőség ma romokban hever, a közös teherviselés az Orbán-kormány "legnagyobb sikkasztása". Az úrbéri viszonyok megszüntetése annak idején óriási előrelépést hozott az egyszerű embereknek, akiknek ma esélyük sincs, hogy jobb életük legyen – fogalmazott.

Számoljunk le a pöffeszkedő nagyurakkal, Magyarország legyen ismét a magyaroké – mondta, és hosszan ostorozta azokat, akik megszedték magukat a többség adójából, az új hatalmasok, akiknek a kezében van a kormány, a parlament, az ügyészség és az adóhatóság. Botka László kijelentette: mindent elkövet azért, hogy "a gazdagok adója a keményen dolgozó kisemberekhez, a munkásokhoz és melósokhoz jusson, hogy több maradjon a borítékban fizetésnapon".

A politikus kijelentette, hogy az ő ellensége nem a Fidesz, és nem is Orbán Viktor. "Az én ellenségem a félelem és a kétségbeesés, amivel csordultig van a Kárpát-medence, az én ellenségem a szegénység" – mondta, és arra kérte hallgatóságát, hogy támogassák ennek legyőzésében, támogassák a kisemberek felemelésében. "Tegyünk együtt igazságot, ne engedjünk a '48-ból!" – szólított fel.

Ezt követően vette kezdetét a fáklyás felvonulás. A menet a Széchényi utcáról Kossuth utcán, a Szemere-kerten és a Városház téren keresztül ért vissza az Erzsébet térre, ahol Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke lépett a színpadra. Ő hangsúlyozta: március 15-ét nem adományként kaptuk, hanem mi, magyarok teremtettük. Szellemiségét nagyon sokszor megpróbálták tőlünk elvenni, de mi nem hagytuk, s most sem hagyjuk. „Talpra kell állni, s szembe kell fordulni az elnyomó rendszerrel" – jelentette ki.

Szerinte a jelenlegi kormányzat alkalmatlan arra, hogy az itt élők érdekeit képviselje. „Nem az emberekért, hanem önmagukért és a pereputtyért ténykednek" – állapította meg, hangoztatva, hogy ez ellen tenni kell, meg kell változtatni ezt a rendszert. Magyarország ugyanis a magyaroké, az egész népé, nemcsak az Orbánoké, Tiborczoké, Vajnáké, Matolcsyké. Ígérte: kormányra jutása esetén az MSZP olyan intézkedéseket hoz, melynek köszönhetően mindenki tisztességesen megélhet majd a fizetéséből, a nyugdíjából. A hatalmukkal visszaélőket pedig elszámoltatják.

Simon Gábor miskolci önkormányzati frakcióvezető, az MSZP miskolci elnöke kijelentette: Miskolc rebellis városnak számított azzal, hogy közadakozásból köztéri szobrot állított Kossuthnak éppen akkor, amikor a hatalom megfosztotta őt a magyar állampolgárságától. Miskolc bebizonyította, hogy nem fél a hatalomtól, s nem fél az elnyomástól, a szobor pedig a nemzeti összetartozás, a szabadság és testvériség szimbólumává vált.

Felvetette: vajon Kossuth és Szemere mit szólnának ahhoz, ha látnák a mai közállapotokat? Merthogy gondolataik, követeléseik még ma, 169 év távlatában is aktuálisak. Ilyen például a sajtó szabadságának igénye, vagy éppen a közös teherviselés. Elképednének, ha látnák, hogy milliók szenvednek és nélkülöznek ebben az országban. De elképednének akkor is, ha tudnák, hogyan csókolgatja az orosz medve mancsát Magyarország jelenlegi miniszterelnöke. Simon kijelentette, hogy az országban, de Miskolcon is olyan emberek gyakorolják a hatalmat, akik méltatlanok Kossuth és Szemere örökségéhez. 2018-ban viszont meglesz az esély az eltávolításukra.



Forrás:eszon.hu

(MTI Fotó: Vajda János)

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások