A Szinvavölgyi
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. február 19. szerda

Zsuzsanna ünnepli névnapját.
Holnap Álmos napja lesz.
Főoldal Közélet Interjú A Szinvavölgyi
A Szinvavölgyi PDF Nyomtat Email
2007 március 06., kedd 08:46

A Szinvavölgyi A Miskolc városban működő, országos hírű Szinvavölgyi Táncműhelyt a ,,Bükkalja Táncszínház”  Alapítvány működteti. Az együttes 1946-ban alakult, s azóta is a magyarországi néptáncos szakma kiemelkedő  képviselője. Különlegessége, hogy bár fő profilja a magyar néptánc hagyományainak megőrzése, azonban az évek folyamán több táncszínházi produkció is az együttes repertoárjába került.


A Szinvavölgyi Táncegyüttes Miskolc város reprezentánsa, s mint ilyen, rendszeresen vesz részt rangos hazai, illetve nemzetközi fesztiválokon, versenyeken. Jelenleg negyven felnőtt táncol az együttesben, és az utánpótlásra is nagy gondot fordítanak, ahol kétszáz fiatalt tanítanak táncolni. 1998-tól a táncműhely utánpótlását a DATI Diósgyőri Alapfokú Művészetoktatási Intézmény biztosítja a legtehetségesebb gyerekek soraiból. Több ezerre tehető azoknak a száma, akik az együttesben megfordultak a hosszú évek alatt.

A ,,Bükkalja Táncszínház” Alapítványt 5 fős kuratórium vezeti,  a kuratórium elnöke Jóna István, a Szinvavölgyi Táncegyüttes ,,Atyamestere”, koreográfus, Miskolc város nívódíjasa. Jóna István mintegy két évtizeden keresztül vezette az együttest, s ma is meghatározó szerepet foglal el az együttes művészeti életében.

A Szinvavölgyi Táncműhely jelenlegi művészeti vezetői Maródi Attila, Nívódíjas néptáncpedagógus, ,,Aranysarkantyús” táncos, valamint Kiss Anita, aki szintén Nívódíjas néptáncpedagógus, ,,Aranygyöngyös” táncos.

A Szinvavölgyi Táncegyüttes ma a Magyarországon elérhető legmagasabb rangú minősítések, kitüntető címek birtokosa, melyek fémjelzik végzett munkájának minőségét.

Az elmúlt 5 év a tánckar legsikeresebb évei közé tartozik, hiszen ebben az időszakban minden olyan együttesi, egyéni és csoportos, szakmai és társadalmi elismerést megkapott, amellyel pillanatnyilag tevékenységét díjazni lehet. 2006. január 20-án Jóna István és Maródi Attila vették át a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától Dr. Bozóki András miniszter úr személyes gratulációjával a Csokonai Vitéz Mihály Alkotói és Közösségi Díjat, a Szinvavölgyi Táncműhely eddig végzett hagyományőrző tevékenységéért.

Legutóbb 2007. januárjában az együttes megkapta Miskolc Város Múzsa Díját.

A Szinvavölgyi Néptáncműhelyen belül kiemelkedő helyet foglal el a Szinvavölgyi felnőtt táncegyüttes utánpótlás együttese, a Kisszinvavölgyi Táncműhely is.

2003-ban a műhely tanárait az Oktatási Minisztérium Pedagógiai Díjjal tüntette ki a szarvasi Országos Gyermek Szólótánc Tanulmányi Versenyen tanítványaik kimagasló teljesítményéért. A műhely kis táncosai feladatuknak tekintik a magyarországi és az erdélyi néptáncok hagyományhű ápolását, és a koreográfiák megtanulásán kívül a néptánc improvizáció magas szintű tolmácsolását. Előtérbe helyezik továbbá a magyar tánchagyomány megismerését és megismertetését, ami egyúttal lehetőséget ad arra is, hogy fogékonnyá tegyen bárkit egy olyan művészeti ág élményvilága iránt, amely a zenével és a költészettel egyenrangú.

A Szinvavölgyi Néptáncműhely legkisebbjei a Szinvavölgyi Aprók. Ők is rendkívül lelkes, nagy reményekkel teli csapatot alkotnak. A Miskolc városban minden évben megrendezésre kerülő Borsodi Fonó Nemzetközi Folklórfesztivál rendszeres fellépői, a nézők nagy örömére.

A táncműhely tartalmas kikapcsolódást biztosít a miskolci ifjúságnak a tánc és a zene közösségformáló erejével, fejlesztve a fiatalok személyiségét, mindemellett fenntartja és terjeszti a magyar népi hagyományokat, kultúrát.

A táncműhely új kezdeményezéseként létrejött Szinvavölgyi Öreg Tyúkok és Kakasok Együttese (SZÖTYKE) a 30-as, 40-es, 50-es felnőtt korosztály számára is biztosítja a hasznos, megmozgató időtöltést a néptánc segítségével.

A néptánc együttes 60 éves évfordulós műsorának megrendezése, azon túl, hogy kiemelkedő ünnep az együttes életében, több célt is szolgál.

Lehetőséget nyújt a néptáncműhelyben jelenleg tevékenykedő fiatalok számára, hogy a miskolci nagyközönség előtt megmutassák szorgalmuk, kitartásuk gyümölcseként tánctudásukat, egyben a gálaest alkalmat ad arra is, hogy felébressze a nézőtéren ülőkben az érdeklődést a magyar néphagyományok, a néptánc, a népzene és a Szinvavölgyi Táncműhely iránt. Példát mutathatnak továbbá a ,,valamikori fiatalok”, a volt Szinvavölgyis öreg táncosok is a mai fiataloknak tánc iránti lelkesedésükből, elkötelezettségükből, hagyománytiszteletükből azáltal, hogy maguk is fellépnek a gálaműsorban.

Kialakulhat emellett az eddig néptánccal nem foglalkozókban az egészséges, tartalmas és hasznos szabadidő-eltöltés iránti vágy, amelyet a közös tánc öröme teljes mértékben kielégít.

A 60 éves gálaműsor megrendezését a valamikori és a jelenlegi táncosok szinte egyidőben vetették fel, amely igénynek a fenntartó ,,Bükkalja Táncszínház” Alapítvány örömmel tesz eleget.

A gálaműsor előkészületei már 2005. őszén megkezdődtek egyrészt az ,,öreg” táncosok önszerveződésével, másrészt újsághirdetés újtán a valamikori táncosok toborozásával.

2006. januárjától minden hét péntek délutánján összegyűltek a régi táncosok megbeszéléseket tartani, majd áprilistól elkezdődtek a felkészítő próbák.

A Szinvavölgyi ,,öregek”  és a jelenlegi táncoló fiatalok közös próbái 2006. szeptemberében kezdődtek. A műsorban háromszáz táncos lép föl a Miskolci Nemzeti Színházban április 14-én délután két, és este hét órakor. A program eredményeként szorosabb kapcsolat jöhetne létre a régi és a jelenlegi Szinvavölgyis táncosok között. Az ,,öregek” akár rendszeres klub formájában is találkozhatnának egymással a jövőben a művészeti iskola székházépületében, akár egy kis tánccal is fűszerezve.

A gálaest reméljük, emlékezetes lesz valamennyi résztvevő és a nézőközönség számára is.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások