• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 18. szerda

Frigyes ünnepli névnapját.
Holnap Emília napja lesz.
Főoldal Közélet Interjú Megbízatásaimat szolgálatnak tekintem
Megbízatásaimat szolgálatnak tekintem PDF Nyomtat Email
2012 május 18., péntek 22:52

Néhány hónapja indítottunk lapunkban egy sorozatot, melyben a képviselő- testület tagjait kértük a ciklus eddigi eredményeinek értékelésére. Az egyéni választókörzetekben mandátumot nyert és a kompenzációs listáról testületbe került képviselőkkel való beszélgetéseket Bráz Györggyel, az 1. számú választókörzet képviselőjével, Tiszaújváros polgármesterével készített interjúnkkal zárjuk.- A legutóbbi helyhatósági választásokat meglehetősen kemény kampányidőszak előzte meg. Ön hogyan élte ezt át?

- Alapelvem, hogy viselkedjünk normálisan minden helyzetben. Én ehhez tartom magam és a lelkiismeretem vezérel, ha teszek valamit. Egy kampány során mindenki azt érezheti, hogy nagy a tét, és magát az embert minősíti, hogy milyen eszközöket enged meg magának a céljai eléréséhez. 2010 őszén voltak olyan politikai pártokhoz köthető személyek itt, Tiszaújvárosban is, akik a személyiségi jogokat durván megsértve kampányoltak. Több ügyben történtek feljelentések az önkormányzat és önkormányzati cégek ellen, mára bebizonyosodott, hogy ezek alaptalanok voltak. Az idő beigazolta, hogy a felmerült vádak egy nemcsak kemény, hanem kifejezetten durva kampány részei voltak, így én ezeket lezártnak tekintem. Mondhatni, úgy könyvelem el, hogy győzött az igazság. Talán vannak emberek, akik a különféle pozíciókat és tisztségeket a hatalom és az egyéni haszonszerzés eszközének tekintik. Számomra a képviselői mandátum és a polgármesteri megbízatás is egyfajta szolgálat, amely egyetlen dologra hatalmaz fel, hogy a közösségért dolgozzam a legjobb tudásom szerint. - Az utóbbi hetekben, hónapokban a Krónika hasábjain az összes képviselő nyilatkozott arról hogyan értékeli az eddigi eredményeket, milyen gondolatai vannak a város működésével kapcsolatban. Önbe milyen gondolatok fogalmazódtak meg az interjúkat olvasva? - Többnyire a ciklus olyan eredményeit és nehézségeit említették a képviselőtársaim, amelyekkel egyetértek. Olyan felvetésekkel is találkoztam, amelyeket értetlenül fogadtam, de természetesen mindenkinek joga van a saját véleményéhez, én ezeket sem megerősíteni, sem minősíteni vagy felülbírálni nem szeretném.A beszélgetésekből fontos információkhoz juthattak az olvasók, ez nyilván segít nekik abban, hogy megítéljék, a képviselőtársaim milyen értékek mentén köteleződtek el. Nézze, általában a tényeket is lehet többféleképpen magyarázni, nekem meggyőződésem, hogy ebben a városban olyan emberek laknak, akik tisztán látják, hogy mi történik körülöttük. Én rendszeresen találkozom a városlakókkal, nemcsak hivatalos fórumokon, hanem informális keretek között is. Csaknem húsz éve tartok fogadóórákat, járom a várost, beszélgetek az emberekkel a rendezvényeken.A helyismeret nagyon fontos, ha valaki felelősséget vállal egy település, egy közösség működéséért. Eljut hozzám az is, aki problémákat fogalmaz meg, és tudom azt is, mit becsülnek az emberek ebben a városban. Tiszaújváros legfontosabb értékei közé tartozik a nyugalom, a különféle generációk békés egymás mellett élése. Nem tartom szerencsésnek, ha valaki épp ezeket az értékeket kívánja aláaknázni, ellentétek mesterséges szításával.

- Mint említette, a lakók a problémákat is megfogalmazzák. Két hete a Krónikában is megjelent olyan olvasói levél (Kullogva az események után – a szerk.)), melynek írója Önhöz és a testülethez fordult észrevételekkel, kérdésekkel. Való igaz, drasztikusan lecsökkent a vonatjáratok száma, kevés a munkalehetőség, hogy csak ezt a két dolgot emeljük ki a levélből. Mit tehet ilyen esetekben az önkormányzat?


- Amit tehet, azt megteszi. Ha tudomásunkra jut, hogy a várost érintő döntés van készülőben, azonnal reagálunk, intézkedünk a lehetőségeinkhez mérten. Ennek köszönhetően nyitott újra ügyfélszolgálati irodát a TIGÁZ, ezért támogatjuk új beruházások megvalósulását. A vasúti közlekedéssel kapcsolatban egy váratlan, egyoldalú bejelentést kaptunk, az erőmű bezárásának megakadályozásához sajnos nincsenek eszközeink. A kormánypárti képviselőknek nagyobb befolyása lehet az ilyen ügyek rendezésében. Örömmel vennénk, ha segítséget kapnánk a problémáink megoldásában. Manapság társadalmi szintű gond, hogy a munkahelyek bizonytalanok. A hozzánk tartozó rendszerekben nagyon óvatos és átgondolt változtatásokat viszünk véghez, de az ipar, a gazdaság más elvek mentén működik. Mi azt tehetjük, hogy olyan környezetet teremtünk, amely vonzóvá teszi a települést a betelepülni szándékozó cégek, vagy akár a fiatalok, a családok számára. A szolgáltatásokat is igyekszünk megőrizni, erre jó példa, hogy amikor felismertük, hogy a szabadidőközpont és műjégpálya nem lesz hosszú távon működőképes, megépítettük a termál- és strandfürdőt. Amikor a sporttelep működése vált bizonytalanná, átvettük és korszerűsítettük azt. Vagy hogy a jelenlegi ciklusról beszéljünk, nehezedő anyagi lehetőségek mellett is nagy hangsúlyt helyezünk a szociális támogatásokra. Az ország gazdasági helyzetének és ezzel párhuzamosan az emberek átlagos életszínvonalának állapota visszatükröződik Tiszaújvárosban is. Csodatévők lennénk, ha teljes mértékben függetlenek lennénk e helyzettől, a rendelkezésünkre álló eszközökkel azonban mindannyian azon munkálkodunk – s ide értem Dr. Fülöp György alpolgármester úron, Dr. Molnár Tamás jegyző úron, a képviselőtestület tagjain, a polgármesteri hivatal, az intézmények és cégek vezetőin és dolgozóin kívül az összes embert, aki a városban, a városért dolgozik -, hogy a jelenlegi színvonalat megtartsuk, és folyamatosan fejlesszük. Nálunk a nyugalomhoz az is hozzájárul, hogy sosem volt politikai tisztogatás, mindenki a munkájával és cselekedeteivel bizonyíthatja be, hogy mennyit ér.

- Ön az 1. számú választókörzet, vagyis Tiszaszederkény és Tisza-part városrész választott képviselője. Körzetében fontos változás, hogy megszűnik az iskola. Mekkora veszteség ez az óvárosban élőknek?

- Egy olyan iskola elvesztése, amely az 1600-as évektől létezik, mindenképpen veszteség, hiszen a közösségi lét bizonyos formái is gyengülhetnek általa. Évről évre az volt a szándékunk, hogy fenntartsuk a szederkényi iskolát, de most eljött az idő, hogy rákényszerülünk erre a lépésre. Amikor annak idején az óváros képviselője lettem, részletesen feltérképeztem és elterveztem a tennivalókat, ugyanúgy, mint a Tisza-parti városrészét is, annak a gondolatnak a jegyében, hogy minden városrészben egyenlők legyenek az esélyek. Sok mindent sikerült megvalósítani az elképzeléseimből, megépülhetett a tavaly átadott kerékpárút is. Tudom, hogy a szederkényi gyerekek jó helyen lesznek az iskola többi épületében, hiszen az intézményekre költött összegek, a rátermett iskolavezetők és pedagógusok munkájának köszönhetően színvonalas nevelés-oktatás zajlik bennük.Mégis egyfajta fájdalom az iskola bezárása. Lehetnék kissé elfogult is, de a szükséges döntéseket mégsem írhatják felül a személyes érzelmeim. Egy várost csak úgy lehet jól vezetni, ha az ember a törvényességet és ésszerűséget tartja szem előtt. Nem állítom, hogy lelkileg ezt mindig könnyű megélni, biztos háttér és támasz nélkül talán komolyabb vívódásokat is okozhatna. Én szerencsés vagyok, mert a feleségem, a családom stabil hátországot biztosít nekem magánemberként, a munkatársaimmal jól tudunk együtt dolgozni, számíthatunk egymás támogatására. Nem utolsó sorban azt tapasztalom, hogy a városban zömében jó szándékú és a közösség iránt elkötelezett emberek élnek, akik büszkék a közösen elért eredményeinkre. Ilyen körülmények között az ember nem veszítheti el sem az optimizmusát, sem a problémák megoldására irányuló tettrekészségét. Erre szükségünk is lesz, hiszen komoly változások előtt áll az önkormányzatok feladatellátása 2013. január 1-jétől. Meggyőződésem, hogy közösen, együttműködve képesek leszünk biztosítani Tiszaújváros jövőjét.

Tokaji Edit

 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások