• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 18. szerda

Frigyes ünnepli névnapját.
Holnap Emília napja lesz.
Főoldal Közélet Interjú Mád-furmint, üvegdugó alatt - beszélgetés ifj. Szepsy Istvánnal
Mád-furmint, üvegdugó alatt - beszélgetés ifj. Szepsy Istvánnal PDF Nyomtat Email
2012 május 07., hétfő 23:59


A Szent Tamás Pincészet egy új, formabontó termékével ismerkedhetnek meg hamarosan a fogyasztók. A Mád névre hallgató reduktív száraz furmint a pincészet másodvonalas terméke, melynek a tokaji aszúéra hajazó palackját Ipacs Géza tervezte.


Mit kell tudni az új borról?

 


Látjuk, hogy van sok olyan terület, amit megbízható gazdák művelnek; azt csinálják a szőlővel, amit a felvásárló kér. Mi azt mondtuk, hogy szeretnénk létrehozni egy olyan bort, amely segít átlendíteni az eredetvédelem korlátain, perspektívát adhat helyieknek, és színesítheti, vagy gazdagíthatja a furmint-képet. Az új szárazbor, a Mád-furmint termeltetett szőlőből készül. A gazdák, akiktől az alapanyagot felvásároljuk, maximum 2 tonnát termelhetnek hektáronként. Ebben van fiatalabb tőkéről, idősebb tőkéről, jó dűlőből, kevésbé jó dűlőből származó szőlő, amely érett állapotban kerül leszüretelésre; egyelőre nem cél, hogy az efféle integrációból késői szüretelésű, vagy aszúbort is készítsünk. A Mád-furmint közérthető, könnyen fogyasztható, de magában hordozza a mádiságot, ami az ásványosságban és a jó savszerkezetben ölt testet.

Mintha lenne ebben némi edukációs törekvés is a gazdák irányába.


Mádon van még nagyjából 370 hektár olyan szőlőterület, amelyről a gazdák mondhatni kevésbé jó minőségű alapanyagot „tömegtermelnek”, s adják azt el a nagy felvásárlócégeknek. Mi szeretnénk arra mutatni nekik egy példát, hogy értelmes hozamkorlátozással lehet készíteni olyan bort, ami betölti a silány és a magas minőségű tokaji csúcsborok között tátongó űrt, és amire a település is joggal lehet büszke. A cél az, hogy az emberek ezt a bort ne egy pincészethez, hanem egy településhez, esetünkben Mádhoz kössék.


Az új palack úgy néz ki, mint egy 0,5 literes tokaji aszús palack, 0,75 literes kiszerelésben. Ez lehet majd Tokaj-Hegyalja hivatalos "szárazboros" palackja?


Régi terv, hogy legyen a borvidéknek egy saját palackja, amelybe a tokaji száraz borok kerülnek. Sok egyesület nekifutott már ennek a megvalósításnak, sok egyeztetés történt már az illetékes minisztériummal, de valahol mindig megrekedt a dolog. A Szent  Tamás Pincészet végül magára vállalta az előállítás költségeit, s felkérte Ipacs Géza designert a tervezésre, aki, jól látod, gyakorlatilag felnagyította félliteres aszús palackot. A Mád-furmint esetében ez a palack üvegdugót kapott, de minden zárásmóddal elérhető, parafással és csavarzárral is. Reméljük, hogy a borvidék többi termelőjének is elnyeri majd a tetszését.


Hány palack készül a Mád-furmintból?


Ebből első nekifutásra, a tavalyi szüretből húszezer palack készült, de az idei évre már hatvanezer palackra kötöttünk termeltetési szerződést a gazdákkal. Szeretnénk azonban néhány év alatt elérni a százezres nagyságrendet is.


Hogyan készül?


Tartályban. Saját élesztőjével erjedt – ami ugye egy hosszabb erjedést eredményez –, almasav-bontást nem ösztönöztünk, hordóban pedig nem volt. Idén áprilisban került a bor palackba, de a következő évjáratokat szeretnénk már február végén letölteni, és minél hamarabb forgalomba hozni, hogy a következő szüretig el is fogyjon.


Hol lesz majd kapható?


Az Első Mádi Borházban, budapesti szaküzletekben néhány helyen, de a magyar vendéglátóegységekben szinte mindenhol, viszont a legnagyobb része külföldön kerül értékesítésre, ez az elsődleges cél. Ugyanakkor, ha valamelyik kereskedőt érdekli a bor, nem zárkózunk el előle sem.

Forrás:Németh Richárd, Borászportál

 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások