• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 18. szerda

Frigyes ünnepli névnapját.
Holnap Emília napja lesz.
Főoldal Közélet Interjú Arany középút: „Vállald a biztonságot!”
Arany középút: „Vállald a biztonságot!” PDF Nyomtat Email
2012 január 12., csütörtök 20:20

Beszélgetés Dr. Varga Zoltánnal, az Arteus -Capital GMBH vezérigazgatójával
A címbeli mondatot, Varga Zoltán egyik korábbi előadásán jegyzeteltem le, de szerdai beszélgetésünk idején, talán több kérdést vetett föl, mint eddig valaha.

-    Tudjuk, hogy az elmúlt időszak gazdasági és politikai bizonytalansága még inkább azt a pénzügyi tanácsadóktól gyakorta elhangzó mondatot erősíti, amely szerint „emberileg és szakmailag, Én egy értékálló, biztonságos megoldást javaslok a megtakarításai megóvására”. Most amikor ilyen nagy az arany volatilitása, hogy rövid időn belül 1600 és 1950 dollár között mozog unciánként, akkor Ön, mint a piacvezető Arteus vezérigazgatója jó szívvel tanácsolja ezt? Tényleg ez ma a biztonság?
-    Mindenképpen. Már ami a pénzügyeinket illeti. Nézzük csak, mi gerjeszti ezt a volatilitást? Két dolog, a biztonságkeresés és a spekuláció. A mi meglévő és leendő ügyfeleink nagy része, nem spekulációs céllal szeretné a megtakarításait fizikai aranyban tudni, hanem a biztonságért. Így aztán még inkább azt javasoljuk a gondolkodó ügyfeleinknek, hogy ez a mostani kedvezőbb ár, még jobb alkalom a beszállásra. Azt hiszem, hosszú távon nem túlzottan nagy kockázat vállalni a biztonságot.
-    A már meglévő ügyfeleiket nem bizonytalanította el a mostani helyzet?
-    Közel ötezer ügyfelünk van, és munkatársaink személyesen tartják velük a kapcsolatot. Nem tapasztaltuk azt, hogy hanyatt homlok rohantak volna hozzánk visszavásároltatni aranytömbjeiket. Alig néhány tízre tehető az eladás, ami ilyen nagy létszámú ügyfélkörnél szinte természetes. Az embereket általában a vásárlásoknál eladásoknál a félelmeik motiválják, inkább azt tapasztaltuk, hogy ügyfeleink még aktívabban vásároltak. Amikor az arany ára megütötte az 1900 dollárt, a nemesfém-kereskedők a mindenkori legnagyobb forgalmat bonyolítottak le. Most amikor 1600 körül van az árfolyam - mondhatni, hogy jó beszállási pont van a nemesfémpiacon - ismételten azt látjuk, hogy hihetetlen nagy a vásárlói intenzitás, szinte minden országban.
-     Mi lesz akkor, ha a válság hatására a jegybankok nem tartalékolják, hanem piacra dobják az aranytartalékaikat?
-    A tendencia éppen fordított, tavaly kb. 450 tonna volt az a mennyiség, amit a jegybankok felvásároltak, míg 2-3 évvel ezelőtt nettó eladók voltak. Két évvel ezelőtt kapott az IMF egyszeri engedélyt, hogy 400 tonna aranyat adjon el a világpiacon, a jegybankok ezt felvásárolták. A biztonsági tartalékaikat ők sem akarják felélni, sőt… Emlékezzünk arra a tavaly nyári hírre, hogy Venezuela elnöke bejelentette, hogy államosítja az aranybányászatot, valamint hazaszállíttatja a nyugati bankoknál elhelyezett nemzetközi aranytartalékait, vagy, hogy  Kína nagy aranyfelvásárlásba kezdett az elmúlt évben. Ezért mondom, hogy éppen fordított a helyzet. Ez nem adhat okot félelemre.
-    Azt mondják a hozzáértő „pénzügyészek”, hogy egy megtakarítási, befektetési portfoliónak 1/3 kell, hogy aranyban legyen. Milyen érvek szólnak emellett?
-    Az arany egy olyan vagyonelem, amely kormányoktól, politikától, sőt még a világgazdaságtól független. Az árát persze rövidtávon befolyásolják a spekulációs- és gazdasági folyamatok, de jellemző módon ezektől, illetve más pénzügyi terméktől függetlenül vagy jóval kevésbé függve mozog az arany ára. Kormányoktól, nemzetektől független világvalutáról van szó. Az arany nem inflálódik, mert korlátozott mennyiségben bányászható - egyes becslések szerint 10-15 évi nemesfém van még a földben -, nem nyomtathatok belőle amennyit érdekeim úgy kívánnak.  Tehát úgy gondolom, ha fizikai aranyat vásárolok, valamilyen szinten függetleníteni tudom magamat a világgazdaság veszélyeztetettségétől. A mi ügyfeleink jellemzően hosszú távon gondolkodnak, 5-10 évben, de általában még hosszabb időtávban. Azt a biztonságot, amit a fizikai nemesfémek nyújtanak, ma semmi más nem nyújtja számukra, hogy már a 20 százaléknyi emelkedésről, amely 2011-ben volt, ne is beszéljünk.
- Ebben az évben milyen ingadozásra számíthatnak a befektetők?
- Nem akarok jóslatokba bocsátkozni, hiszen a 2012-es évvel kapcsolatban úgy is van elegendő jóslás, de azt gondolom, hogy közelebb lesz a 2000 dollárhoz az év végén az unciánkénti ár.
-    Térjünk kicsit magára a cégre. Azt már tudjuk, hogy több mint ötezer az ügyfeleik száma, de azt is hallottuk, hogy egyre bővül, azon országok száma ahol jelen van az Arteus.  Melyik az újabb célpiac?
-    A régióban valóban több országban vagyunk jelen, Lengyelország, Ausztria, Románia, Magyarország, Csehország, Szlovákia ahol már úgymond megvetettük lábunkat. Ebben az évben szeretnénk nyitni Bulgáriában, és az orosz piacon is megjelenik a cég, bizonyos közvetítőkön keresztül.
-    Milyen évet zárt az Arteus?
-    Az előző évhez képest 3,5 –szeresére emelkedett a forgalmunk, amivel nagyon elégedettek lehetünk. Ezt köszönhetjük munkatársainknak, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy ügyfeleik értékállóvá tehessék megtakarításaikat, s aranytartalékot képezhessenek. Ezt természetesen minden országra egyaránt igaz.
-    A cég nem csupán arany és ezüst tömböket forgalmaz, hanem vannak úgynevezett megtakarítási programjai is a kisbefektetők számára.  Melyik a népszerűbb?
-    Ha összegészében nézzük, akkor a bevételeink 50-50 százaléka oszlik meg az egyösszegű és a megtakarítási programjaink között. Itt viszont már van különbség az országok között, mert míg Romániában az egyösszegű addig Lengyelországban a megtakarítási programok javára dől a mérleg.
-    Mire számítanak ebben az évben?
-     A magyar piacon a nemesfém ebben az évben is meghatározó lesz, mert itt különösen sok a bizonytalanság. Magyarország belső gazdasági helyzete és az uniós problémák miatt a magyar emberek még inkább bizonytalanok. Ráadásul elszoktunk ettől a fajta megtakarításról az elmúlt évtizedekben, így itt bőven van még dolgunk és lehetőségünk.  A román piacon komoly emelkedést várunk. Ausztriában 50 éve kedvelt az arany, szinte nincs olyan középosztálybeli család, akinek nincs arany megtakarítása, de mert ott nagyon sok piaci szereplő van, közepes üzletmenetre számíthatunk. Lengyelországban viszont - elsősorban az ország méreteiből adódóan - azt gondoljuk, hogy nagyon komoly potenciál van.
-    Az egyösszegű nemesfém értékesítés, és a népszerű megtakarítási programok mellett milyen újdonságokra készül idén az Arteus?
-    Két szolgáltatással is bővül idén a palettánk, amelyek újabb ügyfelek bevonására is lehetőséget adnak. Az egyik a törtarany felvásárlás, amelyet márciustól kezdünk el, s nem is kell talán mondanom, hogy mekkora lehetőség ez azoknak az ügyfeleknek, akik szeretnék az otthonlévő, már nem kedvelt, elfekvő ékszereket, valódi, értékálló megtakarításra fordítani.  A másik szolgáltatásunk pedig júniusban indul majd. A nálunk betárolt aranykészletre, kívánság szerint hitelt folyósítunk ügyfeleinknek, európai hitelkamatokkal. Ez óriási lehetőség a mai hazai banki hitelezési gyakorlat mellett, mind a magánbefektetőknek, mind a cégeknek.
A piacon lévő cégek közül ebben egyedülálló lesz az Arteus, s arra számítunk, hogy egyre komplexebbé váló szolgáltatásainkkal segítjük leendő ügyfeleinket a döntésben. Így aztán még könnyebben vállalják a biztonságot.

 


Orosz B.Erika

Névjegy:
Név: Dr. Varga Zoltán
Eredeti foglalkozás: orvos vagyok, de sohasem praktizáltam, az üzlet elcsábított
Kor: 42 éves vagyok
Család: feleségem vállalkozó, egy 6 éves kisfiuk van,
Hobby: a sport, s a cégünk társadalmi felelősségvállalása is a beteg gyermekek mellett, a sporthoz kötődik
Kedvenc író: Popper Péter
Kedvenc zene: minden jöhet, de chillout rajongó vagyok,


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások