• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. június 20. szerda

Rafael ünnepli névnapját.
Holnap Alajos napja lesz.
Főoldal Hírek Hírek Lengyel külügyminiszter: Lengyelország elutasítja az Európai Bizottság zsarolását
Lengyel külügyminiszter: Lengyelország elutasítja az Európai Bizottság zsarolását PDF Nyomtat Email
2017 április 13., csütörtök 07:26

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

Varsó, 2017. április 12., szerda (MTI) - Lengyelország elutasítja az Európai Bizottság (EB) mindenfajta  zsarolását, a testület messzemenően túllép hatáskörén - jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szerdán Varsóban annak kapcsán,  hogy Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke  a nap folyamán Brüsszelben lépéseket helyezett kilátásba az uniós alapértékek magyarországi védelme érdekében.

Waszczykowski a visegrádi csoport (V4) és a Keleti Partnerség hat országa külügyminisztereinek varsói tanácskozását követő, a cseh, a szlovák, a magyar diplomácia vezetője, valamint Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos részvételével megtartott sajtóértekezlet végén nyilatkozott erről.
"Lengyelország sokszor hangsúlyozta, hogy nem egyezik bele az ilyen típusú zsarolásokba az EB részéről" - mondta Waszczykowski. Úgy  fogalmazott: az EB-nek  őrködnie kellene az alapszerződésekben rögzített négy uniós szabadságelv felett, "de nem kellene olyan széles hatáskörrel rendelkeznie, amely révén a tagállamok minden történését felügyeli".
Az EU tagállamok "szuverének, függetlenek, megfelelő alapszerződések kapcsolják össze őket, de az EB, és különösen Timmermans úr messzemenően túllép hatáskörén" - értékelte a lengyel külügyminiszter.     Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI kérdésére "szánalmas vádaskodásnak"  minősítette Timmermans fellépését.  Szijjártó Péter szerint " az EB alelnöke az elmúlt két évben azért támadta Magyarországot, mert a bizottság és az ő személyes álláspontja ellenére is képesek voltunk eredményes választ adni az illegális bevándorlásra".
A V4, valamint hat kelet-európai, illetve dél-kaukázusi állam külügyminiszterei szerdán Varsóban a Keleti Partnerségről szóló novemberi brüsszeli EU-csúcstalálkozó előtt egyeztetnek. A találkozón az Egyesült Királyság, Észtország, Horvátország, Málta, Románia, Svédország, Szlovénia is képviseli magát.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások