Minden, amit a karácsonyi kaktuszokról tudni kell
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. július 7. kedd

Appolónia ünnepli névnapját.
Holnap Ellák napja lesz.
Főoldal Hírek Zöld-Hírek Minden, amit a karácsonyi kaktuszokról tudni kell
Minden, amit a karácsonyi kaktuszokról tudni kell PDF Nyomtat Email
2019 november 15., péntek 09:34

A karácsonyi kaktusz egy Brazíliából származó növény. Hazánkban rendkívül közkedvelt ez a virág, amelyet rákkaktusznak és tagoltlevélkaktusznak is szoktak nevezni.


A karácsonyi kaktusz jellemzői


Virágzata októbertől márciusig szemkápráztatóan látványos, ezzel varázsolva színessé a kissé szürkés és borongós őszi és téli időszakot. A szép virágzás érdekében azonban fontos figyelni arra, hogy nyáron ne tápoldatozzuk a növényt, és öntözni is csak mértékkel öntözzük. Ősszel azonban már elkezdődhet a tápoldatozás hetente egy alkalommal.


A virágnak válasszunk a lakásban egy világos, nem huzatos, de nem túlságosan meleg helyet. Ez azért lényeges, mert nem reagál jól a nagyon meleg környezetre. Az ideális hőmérséklet a karácsonyi kaktusz számára, amelyben igazán jól érzi magát, az a 15-20 fok. Jól gondoljuk át, hogy hova helyezzük el, ugyanis nem ajánlott később másik helyre tenni, vagy akárcsak forgatni is a növényt. Öntözése meglehetősen kényes feladat, ugyanis nem szereti a túlzott locsolást, ebben az esetben a levelei elpuhulnak és besárgulnak. Mindenképpen ajánlott kerülni a pangó vizet, de a földjét mindig tartsuk nedvesen.


Mi az oka, hogy nem virágzik?


A növény számára az ideális hőmérséklet 15-20 fok, ennél melegebb helyiségben nem érzi jól magát, és nem lesz olyan gyönyörű a karácsonyi kaktuszunk virágzása. Nem kedveli a túl sötét helyeket sem, így válasszunk számára például egy ablakot, és oda helyezzük el. De figyeljünk rá, hogy az ablak alatt ne legyen radiátor, mert az már megváltoztatja a levegő páratartalmát, ami nem ideális a növény számára.


Hogyan szaporítható?


Szaporítása meglehetősen egyszerű, nem igényel nagy szakmai jártasságot. A legideálisabb időszak a tavasz, az eljárás, amellyel pedig szaporítható, az a szárdugványozás. Ehhez mindenekelőtt szükségünk lesz kisebb méretű cserepekre, a növényünkről leválasztott szárdarabokra, valamint lazább szerkezetű földkeverékre. Ez utóbbihoz a legideálisabb a tőzeg és a homok megfelelő arányú elegye. A leválasztott szárdarabok lehetőleg Y alakú, három szártagból álljanak, és a szaporítás megkezdése előtt még néhány órán át hagyjuk száradni.


A cserepekbe szedjünk a bekevert földkeverékből, és valamennyire nedvesítsük is be. A már kellőképpen megszáradt leválasztott, de egészséges darabokat helyezzük a földbe. A cserepeket lehetőség szerint világos, nedves, párás környezetbe helyezzük el, ez lenne ugyanis a növény számára a leginkább kedvező a sikeres szaporítás érdekében. Figyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl a növényt, érdemes inkább csak permetezni, ezzel elkerülhető a túlöntözés. Ha biztosítjuk a kaktusz számára az ideális feltételeket, akkor körülbelül 2-3 hétre lesz szükség ahhoz, hogy a dugványok gyökerezzenek. Mihelyst ez megtörtént, valamint már valamennyire meg is nőttek a dugványok, átültethetjük őket egy nagyobb cserépbe./X/

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások