Agancserdő a Hegyközben
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. április 3. péntek

Buda, Richárd ünnepli névnapját.
Holnap Izidor napja lesz.
Főoldal Hírek Zöld-Hírek Agancserdő a Hegyközben
Agancserdő a Hegyközben PDF Nyomtat Email
2019 október 30., szerda 10:02

Tizenegyedik alkalommal tartott mustrát az ÉSZAKERDŐ Zrt. a bőgési szezonban terítékre került gímszarvas bika trófeák bemutatására. A Hegyközi Erdészet által szervezett programon, Senyőn mintegy 130 agancsot láthattak a szakemberek.


A szépszámú résztvevőt elsőként az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Zay Adorján megköszönte a környékbeli vadásztársaságok aktivitását, ugyanis csaknem harminc olyan bika volt a mustrán, ami nem az erdőgazdaság működési területén esett. Beszámolt arról, hogy a hibás kilövések száma hosszú évek óta idén volt a legkevesebb a társaságnál. Bejelentette, hogy az elmúlt szezon legjobb hivatásos vadászának járó díjat posztumusz a Hegyaljai Erdészet gyógyíthatatlan betegségben elhunyt munkatársa, Pásztor János kapta.

Pecze István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője a szezont értékelve elmondta, hogy 69 vadászterületről 524 trófea bírálatát végezte el a vadászati hatóság, csaknem hetvennel többet, mint az elmúlt évben. A legnagyobb gímbika 12,48 kilogrammos volt, 236,65 pontot kapott a bírálaton. Tíz kiló feletti gím három, kilenc kiló feletti 11 volt a megyében. Az átlagsúly 5,28 kilogramm volt, ez kevéssel elmarad a tavalyi eredménytől. Kijelentette: egyértelműen látszik, hogy a gím élőhelyeket hódított meg a megyében, a korábbi, tradícionálisan szarvasos területeken pedig növekedett a számuk. 11 év alatt 3,5-szeresére növekedett a gímszarvas teríték a megyében.

Szentléleki Tibor, vadászati osztályvezető emlékeztetett, hogy az ÉSZAKERDŐ Zrt. 8 vadászterületen, mintegy 87 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást. A mostani bőgés időszakában 103 gímbika esett a társaságnál, a trófeák átlagsúlya 5,36 kilogramm, az érmes arány pedig 37,9 százalék. Az elmúlt 11 évben ez a második legjobb eredmény. Hét ezüstérmes bikát hoztak terítékre, a legnagyobbat a Hegyaljai Erdészet területén, ami 8,5 kilogrammos trófeát viselt, és 192 pontot kapott a bírálaton.

Végül Zay Adorján gratulált Rimaszécsi Lászlónak, a Zrt. kerületvezető erdészének, aki a megyei koronglövő bajnokságon első-, az erdőgazdaságok között rendezett országos kombinált lövészeten egyéniben második helyezést ért el.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások