Kattabébi született a Miskolci Állatkertben
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. április 8. szerda

Dénes ünnepli névnapját.
Holnap Erhard napja lesz.
Főoldal Hírek Zöld-Hírek Kattabébi született a Miskolci Állatkertben
Kattabébi született a Miskolci Állatkertben PDF Nyomtat Email
2009 március 06., péntek 16:50
Kattabébi született a Miskolci Állatkertben A Miskolci Állatkert háromtagú gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) csapata tavaly érkezett, idén pedig megszületett az első kölykük is, mely az első katta-csemete Miskolcon! Az anya, Freya három éve született Budapesten, ahol mesterségesen kellett felnevelni, mivel anyja nem gondoskodott róla.
Ennek ellenére szerencsére Freya gondos szülőnek bizonyul, „majomszeretettel” óvja kicsinyét még a gondozóitól is, így nagyon nehéz megpillantani az apróságot, akiből többnyire csak nagy fülei vagy cérnavékony, gyűrűs farka látszik. A mintegy 4 hónapos vemhesség után február 6-án világra jött kölyök egyelőre minden idejét anyja hasán kapaszkodva tölti, később majd egyre inkább a nőstény hátán fog „lovagolni”.

A gyűrűsfarkú makik, más néven katták Madagaszkár szigetének déli területein, elsősorban száraz erdőkben, 10-20 fős csapatokban élnek, melyekben a nőstények a dominánsak. Ez a miskolci csapatnál kifejezetten látható, hiszen Freya rendszeresen megrendszabályozza a két hímet. A fiatal hímek a szülői csoportot elhagyva gyakran alkotnak fiúcsapatokat. Látványos, fekete-fehéren gyűrűzött farkuknak az egymás közötti kommunikációban is fontos szerepe van. Karjukon lévő illatmirigyeiket faágakhoz dörzsölve jelölik területüket, de farkukat is gyakran „illatosítják” vele. Fennmaradásukat élőhelyeik elvesztése veszélyezteti.

Az immár négy fősre bővült maki-család az állatkert Trópusi-házában látható.
blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások