Elindult a Szenior-mozgásprogram 10 EZER órás kihívása
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. január 22. kedd

Vince ünnepli névnapját.
Holnap Zelma napja lesz.
Főoldal Hírek Sport Elindult a Szenior-mozgásprogram 10 EZER órás kihívása
Elindult a Szenior-mozgásprogram 10 EZER órás kihívása PDF Nyomtat Email
2018 május 14., hétfő 07:49

Május 13-án, vasárnap több száz nyugdíjas gyűlt össze Budapest belvárosában, hogy egy kellemes sétával indítsa a Szenior-mozgásprogram 10.000 órás vállalását, köztük Németh Lajos meteorológus és Várkonyi András, a Barátok Közt sorozat Vili bácsija. A kezdeményezés példaértékű, hiszen a magyarok 77%-a egyáltalán nem mozog, holott az aktív élettel az időskori mozgásszervi problémák és betegségek jó része megelőzhető lenne.


A Nyugdíjasok Országos Szövetsége egy nagyszabású, ingyenes, közösségi belvárosi sétával indította el a Szenior-mozgásprogram 10.000 órás vállalását. A kihívás aktuális állását online követhetik majd az érdeklődők a www.amozgaskonnyedsege.hu weboldalon. A NYOSZ már évek óta fontosnak tartja az idősebb korosztály mozgásra való motivációját. A rendszeres fizikai aktivitás ugyanis a kulcsa az 60 év felettieket 80%-ban érintő mozgásszervi problémák megelőzésének és karbantartásának, ráadásul a mozgással több időskori megbetegedés is megelőzhető lenne. A NYOSZ Szenior-mozgásprogramjának célja hangsúlyozni, hogy az aktív életmód idős korban is fontos, és segítségével valóban tehetünk az ellen, hogy a különböző mozgásszervi fájdalmak idővel ne nehezítsék meg jobban az életünket.  A program keretében a NYOSZ a tagszervezetei bevonásával vállalta, hogy idén legalább 10.000 órában megmozgatja a hazai szenior korosztályt. A program egyik támogatója Németh Lajos nyugdíjas meteorológus, aki évek óta aktívan sportol, korábban rendszeresen futott, most pedig kerékpározik és kirándul: „Azt mondhatom minden nyugdíjas társamnak, hogy az idő múlását megállítani nem lehet, de negatív hatásait a mozgással jelentősen csökkenthetjük. A NYOSZ ennek a célnak komoly, szervezett kereteket biztosít, amelyhez én is örömmel csatlakoztam, bízom benne, hogy sikerül a 10000 órát közösen összegyűjtenünk, és sok nyugdíjastársam kedvet kap a mozgáshoz.”

„A magyarok 77%-a egyébként egyáltalán nem mozog, így az időskori mozgásszervi problémák, a keringési, anyagcsere és idegrendszeri betegségek nagyon gyakoriak hazánkban.” – állítja Dr. Zolnay Péter reumatológus és fizioterápiás szakorvos. - „ Pedig a mozgást elkezdeni soha sem késő. Az időskori mozgás pozitív hatásainál két dolgot emelnék ki: az egyik a prevenció, hiszen így nemcsak a mozgásszervi, de más időskori betegséget is megelőzhetnek a páciensek, a másik pedig a gyógyítás/rehabilitációs funkció. Ha már fellépett valamilyen mozgással kapcsolatos fájdalom probléma, akkor a rendszeres és megfelelő mozgás segíthet.” – fejtette ki a szakember. Míg fiatal korban heti 6-7 órát kell mozogni, addig ez a javasolt mennyiség 30 éves kortól kezdve csökkenthető 1 órával tízéves intervallumokban, így Idősebb korban, 60 év felett a heti 2 óra intenzív mozgás javasolt.

„Érdemes olyan mozgásformát választani, amit élvezünk, ez lehet kirándulás, séta, kocogás, kerékpározás stb. Ha idős korban el akarunk kezdeni mozogni, a fokozatosság nagyon fontos. Mindenkinek egyénre szabottan, saját magához, életkorához, edzettségéhez, testzsírértékéhez mérten kell választania. Ha mozgásszervi fájdalmak lépnek fel, érdemes azokat külsőleg ható fájdalomcsillapító krémekkel enyhíteni, amelyek nem terhelik a szervezetet, ugyanakkor lehetőséget nyújtanak a mozgás folytatására.  Általánosan nehéz megmondani, hogy ki mennyit mozoghat, a pulzusszám viszont lehet mérvadó. Mozgás közben a pulzusunk a 200/220-at mínusz életkor ne haladja meg, ugyanakkor a verítékezés, lihegés elérése mindenképpen fontos.” – emelte ki Dr. Zolnay Péter.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyi Üdvözlet

Hírdetés

mail.google.com

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások