Debrecen és Miskolc közösen rendezne „mini olimpiát”
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. január 17. csütörtök

Antal ünnepli névnapját.
Holnap Piroska napja lesz.
Főoldal Hírek Sport Debrecen és Miskolc közösen rendezne „mini olimpiát”
Debrecen és Miskolc közösen rendezne „mini olimpiát” PDF Nyomtat Email
2018 február 25., vasárnap 07:56

A Miskolci Önkormányzat, a Miskolci Egyetem, Debrecen Önkormányzata, a Debreceni Egyetem és a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) közös pályázatot nyújtott be január 15-én a „mini olimpiaként” is jegyzett Európai Egyetemi Játékok 2022-es, vagy 2024-es megrendezésére.

A pályázatot a közvetlen szereplők és a magyar kormány mellett a sportági szakszövetségek is támogatják.


Az Európai Egyetemi Sport Szövetség (EUSA) 2012 óta kétévente, páros években hirdeti meg az Európai Egyetemi Játékokat. A spanyol Cordobát (2012), illetve holland Rotterdamot (2014) követően, 2016-ban a horvátországi Zágráb és Rijeka rendezték meg az Európai Egyetemi Játékokat. 2018-ban a portugál Coimbra, 2020-ban pedig a szerb Belgrád lesz a rendezvény helyszíne. A legutóbbi, 2016-os eseményen összesen 5000 fő vett rész, 409 egyetemről, 41 országból.
Az Európai Egyetemi Játékokon – hasonlóan az Európai Egyetemek Bajnokságaihoz – a versenyző hallgatók nem nemzeti válogatottként, hanem felsőoktatási intézményeik színeiben vesznek részt. Ennek köszönhetően az európai sporteseményekre vonatkozóan még nagyobb súlya van a MEFS fejlesztési tervében, a Hajós Alfréd Tervben megfogalmazott jelmondatnak, mely szerint „nincs minőségi felsőoktatás minőségi sport nélkül”.
A rendezéshez szükséges szakmai stáb rendelkezésre áll, Debrecen már számos nagy nemzetközi sporteseménynek adott otthon, Miskolc pedig az egyetemi sportesemények szervezésében rendelkezik értékes tapasztalatokkal, 2016-ban Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságnak (2016-ban 34 esemény közül elnyerte a legjobb Egyetemi Világbajnokság-díját), 2017-ben pedig a Kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokságnak adott otthont.

Az első osztályú női kosárlabda csapattal, férfi labdarúgó, jégkorong és vízilabda együttessel büszkélkedő Miskolcon minden évben van 2-3 nagy rendezvény. Idén a Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárverseny, a Vivicitta városvédő futás és a Spartan Race emelkedik ki, utóbbi 2 nap alatt 8000 főt fog megmozgatni.

A Miskolci Egyetemen is erős a sportélet, az egyetemi sportinfrastruktúra folyamatosan fejlődik, sportegyesületük 11 sportágban biztosítja a sportolást és a versenyzést, férfi kosárlabda csapatuk a másodosztályban szerepel.

Elkötelezettek a pályázat iránt
A pályázat kapcsán nemrégiben sportszakmai bejárást tartottak hazánkban. Február 11-12-én Besim Aliti, az EUSA sportigazgatója és Davor Travnikar sportigazgató-helyettes járta végig a két helyszín létesítményeit (sport-, szállás-és étkezési helyszínek). Miskolc kapcsán hangsúlyozták, hogy kiváló, az EUSA szellemiségének tökéletesen megfelelő az az elképzelés, hogy „Európai Egyetemi Játékok”-falut alakítanak ki az egy helyen lévő kollégiumok miatt, melyek jelentős részét az elkövetkező 2-3 évben felújítják. Több helyszínt a játékoktól függetlenül is korszerűsítenek, mint például a megnyitó helyszínének tervezett Diósgyőri Stadiont, mely átadása idén tavaszra várható. A helyszíni szemléket követően február 15-16-án az EUSA vezetősége is Magyarországra látogatott.  Adam Roczek elnök, Haris Pavletić alelnök és Matjaž Pečovnik főtitkár meggyőződött arról, hogy a partnerek között rendkívül jó az összhang. - Úgy látom, hogy mindkét város és mindkét egyetem elkötelezett a közös pályázat iránt. Ráadásul minkét helyszín igazi egyetemváros, és kiváló létresítményekkel rendelkeznek a versenyek lebonyolításához. – vélekedett Adam Roczek, az EUSA elnöke.

Április 13-én döntenek Madridban
-         A miskolci sportlétesítmény-helyzet az elmúlt években sokat fejlődött, számos fejlesztés pedig előttünk áll – tudtuk meg Rakaczki Zoltántól, Miskolc sportért felelős polgármesteri biztosától. -  Ennek köszönhető, hogy a Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokság és a Kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokság sikeres megrendezése után egy még nagyobb és jelentősebb nemzetközi egyetemi sportesemény megrendezésében gondolkodhatunk, Debrecennel közösen. Számos olyan beruházás realizálódik a következő években, melyek még színvonalasabbá teszik a Játékok kiszolgálását. A pályázatban 6 sportág szerepel Miskolc helyszínnel.  A kosárlabda, a labdarúgás az asztalitenisz, a tenisz, a karate, a tájékozódási futás található az „étlapunkon”. Amennyiben elnyerjük a rendezést 2022-re, vagy 2024-re, szeretnénk további sportágak, mint a vízilabda, a bridzs, a sakk, a sportmászás és a strandröplabda  eseményeinek is otthont adni, melyet a pályázatban jeleztünk is. A résztvevők megoszlása Miskolc és Debrecen között közel egyenlő, 2500 – 2500 fő lehet, ami összesen 5000 résztvevőt jelent. Az Európai Egyetemi Játékokat megelőző évben, 2021-ben, vagy 2023-ban  Európai Egyetemi Sport Konferenciát, valamint Egyetemi Európa-bajnokságok (futsal és 3x3 kosárlabda) megrendezését tervezzük Miskolcon. A Debrecennel közös pályázatunkhoz köthető  következő fontos dátum április 12-e, amikor is nekünk és a lengyel Lodz városának Madridban, az EUSA Közgyűlésén kell prezentálnunk. A rendezési jog odaítéléséről szóló döntést április 13-án hozzák meg az érintettek. Természetesen mindannyian bizakodóak vagyunk és készen állunk egy újabb nagy esemény életre hívására, melyben számíthatunk a két város és a két egyetem vezetésének maximális támogatására!


Fotó:
Matjaz Pecovnik EUSA főtitkár (balról), Adam Roczek EUSA elnök, dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Haris Pavletic EUSA alelnök, Rakaczki Zoltán sportért felelős polgármesteri biztos.
(Fotó: Magánarchívum)

.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyi Üdvözlet

Hírdetés

mail.google.com

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások