Bíróság mondta ki, hogy Kiss Anita jegyző törvénytelenül túllépte hatáskörét
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. május 30. szombat

Zsanett, Janka ünnepli névnapját.
Holnap Angéla napja lesz.
Főoldal Hírek Pest megyei hírek Bíróság mondta ki, hogy Kiss Anita jegyző törvénytelenül túllépte hatáskörét
Bíróság mondta ki, hogy Kiss Anita jegyző törvénytelenül túllépte hatáskörét PDF Nyomtat Email
2019 szeptember 27., péntek 20:23

A mai elsőfokú bírósági ítélet szerint Kiss Anita, Budapest III. kerületének jegyzője messze túllépte hatáskörét, hogy segítséget nyújtson a kormánypártok hatalmának érdekében.


2018 december 19-i cikkünkben részletesen bemutattuk, hogy Kiss Anita, Budapest III. kerületének jegyzője miképpen lépte túl hatáskörét, amikor a Magyar Rádió- és Televízió Kunigunda utcai székházában tartózkodó ellenzéki országgyűlési képviselőket birtokháborítás címén akarta eltávolíttatni az épületből.

Az említett cikkünkben  leírtuk, hogy az eljárás során a jegyző és két munkatársa a helyszínen megjelent és annak hivatalos megindítását bejelentette.

"A jegyző a helyszíni szemle, valamint a Panaszos és Panaszlottak nyilatkozataiban foglaltak alapján hozta meg döntését, amelyben a Panaszos, MTVA elnök birtokvédelmi kérelmének helyt adott és elrendelte, hogy a Panaszlottak a határozat kézhezvételét követően haladéktalanul állítsák helyre az eredeti birtokállapotot, szüntessék meg a birtoklás zavarását és egyben eltiltotta a birtoksértőket a jövőbeni birtokháborító magatartástól. A Panaszos nyilatkozatában az önkéntes teljesítés elmaradása esetén a határozatban foglaltak végrehajtását kérte, melyről végzés született."

Azt is megírtuk, hogy a jegyzőnek erre nem volt hatásköre, mert az országgyűlési törvény értelmében a képviselőknek szabad belépésük van a közintézményekbe, ezt a jogot egy települési jegyző nem bírálhatja felül. Főleg nem úgy, hogy a jövőre nézve is tilt. A regnáló hatalmat mindenáron kiszolgálni kívánó jegyzőnő és két társa ezzel messze túllépte a hatáskörét és ezt igazolta a mai bírósági döntés is.

Az elsőfokú bíróság ma megváltoztatta Kiss Anita jegyző tavaly decemberi birtokvédelmi határozatát, amit az MTVA elnöke, a hírhamisító Papp Dániel kért az épületben tartózkodó ellenzéki országgyűlési képviselők ellen. Az eljáró bíró szerint a képviselőknek joguk volt bemenni az MTVA épületébe. A bíró azt is hozzátette, hogy az országgyűlési képviselők a munkájukat végezték és nem utasíthatók. Ez azt is jelenti – sajnos már csak utólag, hogy nem lehetett volna a képviselőket a székházból semmilyen módon vagy eszközzel eltávolítani, pláne nem egy erre hatáskörrel egyáltalán nem rendelkező helyi jegyzőnek. Az ítélethirdetésnél arra is fény derült, hogy az MTVA nem tudta bizonyítani, hogy a képviselők jelenléte aránytalan sérelmet okozott volna az állami médiának. A bíróság azt is kiemelte, hogy az alkotmány szerint az országgyűlési képviselők munkájukat a köz érdekében végzik, és őket nem lehet utasítani. Még ennél is lényegesebb, hogy az igazságszolgáltatás szerint is nem minősülne a közmédia aránytalan sérelemének az sem, ha a képviselők eredeti szándéka megvalósult volna, és egy műsorban 8-10 percben ismertették volna követeléseiket.

A mai ítélet azt is kiemeli, hogy a képviselők törvényben biztosította belépési joga egyben a bent tartózkodás jogát jelenti, és ez akár a bent alvásra is vonatkozhat. A konkrét esetben nem lehetett megállapítani, hogy bármelyik képviselő erőszakkal próbált volna bejutni az állami média stúdióiba. Bár a becsatolt felvételeken látható lökdösődés, de nem egyértelmű, hogy annak mi volt a kiindulása – jegyezte meg a bíró.

Kertész Z István

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások