• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2017. október 20. péntek

Vendel ünnepli névnapját.
Holnap Orsolya napja lesz.
Főoldal Hírek Bulvár Marton Adrienn: Halálfélelmem volt a forgatáson
Marton Adrienn: Halálfélelmem volt a forgatáson PDF Nyomtat Email
2017 szeptember 22., péntek 17:43

Szakadó esőben és csúszós szerpentinen kezdett el gurulni alatta az autó

Marton Adrienn, a LifeTv Édes élet Toszkánában című műsorában barangolta be Olaszország legcsodálatosabb vidékeit, melynek következő részében Carrara-ba látogat, ami a márványkészítés egyik legfontosabb helyszíne. Egyedülálló látványvilága mellett a nézők megismerhetik a fehér aranyként is ismert természeti kincs bányászati technikáit és Michelangelo kedvenc ételét, a zsírszalonnából készített lardo-t.

A carrarai bánya a világ leghíresebb és legrégebbi márvány lelőhelye, ugyanis ezen a területen rendkívül jó minőségű és ritka anyagok találhatók. Az Alpok közelsége és a táj festői szépsége már több filmet is megihletett.

A carrarai márványnak több fajtája ismert, ezeket színük és mintázatuk alapján különböztetik meg. A legmagasabb kalcittartalommal rendelkező, egyben legértékesebb típus a tejfehér szobormárvány, amely olyan remekművel alapanyagaként szolgált, mint Michelangelo híres Dávid-szobra, vagy a Magyar Állami Operaház szfinxjei. A művészeti alkotások mellett olyan hétköznapi életünk során használt termékekben is megjelenik a márvány, mint a fogkrém vagy a mosópor.

A műsorvezetőt teljesen magával ragadta a bánya varázslatos látképe, ám az időjárási nehézségek miatt a stábnak majdnem abba kellett hagynia a forgatást:

„Sokszor volt borongós időnk, de Carrara-ban egyenesen ömlött az eső. Egy régi dzsippel, csúszós szerpentinen indultunk a márványtáblákhoz, az út pont olyan széles volt, mint maga az autó. Az elején még filmeztünk és nevetgéltünk, de az út felénél már konkrétan halálfélelmünk volt, mivel 1 métert mentünk felfelé, majd csúsztunk vissza. Szerencsére épségben zártuk a forgatást és a látvány pedig mindenért kárpótolt” - mesélte Marton Adrienn.

A közelben fekvő sikátoros, zegzugos hangulatú Colonnata-ban pihent meg a stáb, ahol a kísérőjük segítségével megismerték a márványból készült alkotásokat és bányászok kedvenc ételét, a zsírszalonnát, más néven, lardo-t. A borókával, rozmaringgal tálalt előétel egyik legismertebb rajongója maga Michelangelo volt.

További érdekességek, toszkán látnivalók az Édes Élet Toszkánában következő epizódjában, szeptember 24-én, 16:30-tól a LifeTv műsorán, ahol az is kiderül, hogy hány hónapig kereste Michelangelo a tökéletes márványdarabot Dávid-szobrához, és Marton Adri megmutatja, hogyan készül a tökéletesen ropogós rákfarok.

http://videa.hu/videok/lifetv/kreativ/edes-elet-toszkanaban-4.-resz-carrara-lifetv-marton-adrienn-GljxeLn8bwMbavcX

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

A hét kérdése

Ön szerint a közpénz felhasználásáról van-e joga minden megkötés nélkül beszámolni a sajtónak?
 

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások