Varsói koncertjén ünnepelte 51. születésnapját Madonna
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. február 18. hétfő

Bernadett ünnepli névnapját.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.
Főoldal Hírek Bulvár Varsói koncertjén ünnepelte 51. születésnapját Madonna
Varsói koncertjén ünnepelte 51. születésnapját Madonna PDF Nyomtat Email
2009 augusztus 16., vasárnap 19:59

Varsói koncertjén ünnepelte 51. születésnapját MadonnaHiába is keresnék a látogatók férfi mesterek műveit, a párizsi Pompidou Központban 7500 négyzetméteren berendezett új kiállításon csak a "gyengébb nem" képviselteti magát. A modern művészetek fellegvárának számító központ új állandó kiállításával azt akarja bemutatni, hogy milyen a művészet, ha kizárólag nők csinálják. A tárlaton szereplő ötszáz mű azt bizonyítja, hogy semmi esetre sem feminin vagy feminista. "A női művészet nőies, csinos és dekoratív - gondolná az ember. A mi kiállításunk azonban pont az ellenkezőjét bizonyítja, többek között azért is, mert a művésznők sokszor a divatos áramlatoktól függetlenül és szabadon dolgoztak" - jegyezte meg Camille Morineau, a kiállítás kurátora.

 

Ennek megfelelően a 2010. május 24-ig tartó tárlat sok klisével leszámol, és bemutatja, hogy a női művészet gyakran extrémebb és radikálisabb tud lenni a gondoltaknál. A hivatalosan elles@centrepompidou címet viselő kiállításon kétszáz művésznő alkotásait vonultatják fel, ez az eddigi legnagyobb kiállítás, amelyet egy múzeum kizárólag női alkotóknak szentel. "Ez nem feminista összeesküvés, hanem a kortárs művészet pártatlan számbavétele. Gyűjteményeinkbe éppúgy vásárolunk férfi, mint női művészek alkotásaiból. A mű a mérvadó, nem pedig a művész neme" - mondta Morineau.

A birtokában lévő 55 ezer műalkotással a Pompidou Központ a modern és kortárs művészet legnagyobb franciaországi gyűjteményét képezi. A tárgyaknak azonban csak egynegyede fér el egyszerre a kiállítótermekben, ezért az intézmény néhány éve rendszeresen váltogatja állandó tárlatait, annak érdekében, hogy a teljes kollekció látható legyen.

A nők művészetben való elismerésének nehézségeire mutat rá a központban szintén látható Guerilla Girls óriásplakátja, a kiállítás egyik szenzációja. "A Metropolitan Múzeumban helyet kapó művészek alig öt százaléka nő, de az aktmodellek 85 százaléka nő. Meztelennek kell lenniük a nőknek ahhoz, hogy bejussanak a múzeumba?" - veti fel a kérdést a radikális feminista csoport 1989-ben készült világhírű plakátja, amelyen Jean Auguste Dominique Ingres híres festménye látszik - igaz egy kicsit átértelmezve, ugyanis a hátát mutató nő fejét egy gorillától kölcsönözte a csoport.

 

(MTI)

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások