• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. június 20. szerda

Rafael ünnepli névnapját.
Holnap Alajos napja lesz.
Főoldal Hírek B.A.Z. megyei hírek Vendégségben Gömörben
Vendégségben Gömörben PDF Nyomtat Email
2017 június 18., vasárnap 12:00

Ugyan némi eső képében ráijesztett az időjárás szombaton délelőtt Putnokon a III. Megyenap szervezőire, azonban végül megkegyelmezett. A gömöri városban együtt ünnepelt megyénk és a határon túli barátai. A záró Fenyő Miki koncertre sok száz néző és fesztivál hangulat lett.


Hollósy András, a „DVTK hangjának” vezényletével futott a színpadi program, ahol elsőként a gyerekek körében népszerű Alma együttes lépett színpadra és „jól megfőzte” az apróságokat. Ezt követően Nagy Csaba tárogató művész és Kelemen Csaba színművész idézte meg II.Rákóczi Ferenc korát, akihez a megyenap kötődik. Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke megnyitójában  az előzményeket felidézve szólt a regionális kötődés megerősítésének a fontosságáról. Tamás Barnabás, Putnok polgármestere köszöntötte a vendégeket, Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője, megyei fejlesztési biztos a vendégszerető Gömör lehetőségeiről szólt.A megyei önkormányzat a közös ünnepre meghívta határon túli partnereit is. A barátság jeleként a külföldi vendégek ugyancsak részt vettek a megnyitón. Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, Stanislaw Dabrowa, Szilézia marshal  helyettese, Mohnansky Veronika Via Carpatia, Kassa megye, Volodimir Csubirko, Kárpátalja Megyei Tanács korábbi elnöke, a Tisza ETT Fb. elnöke és Volodimir Kascsuk, Huszt város polgármestere köszöntötte a házigazdákat, hitet tettek a kétoldalú együttműködés mellett.Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke, az értéktár bizottság elnöke szólt az értékmentés, megőrzés fontosságáról, majd Török Dezső társaságában átadta a Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíjat.  Az ünnepélyes megnyitó zárásaként a közgyűlés elnöke és alelnöke átadta a klímatudatos szemléletformálással kapcsolatban meghirdetett óvodás és általános iskolás rajzpályázat díjait.  A színpadon néptánccal, népzenével ment tovább a program, a szomszédos füves területen pedig a rendőrség tartott bemutatót, s nem meglepő módon sikerült legyőzniük a „rosszfiúkat”. A terület szélén, körbe felállított információs sátrakban a klímaváltozástól a bűnmegelőzési tanácsoktól a cigándi apróbéles készítéséig számos érdekességgel megismerkedhettek a látogatók.Közben a városháza dísztermében nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak megyénk vezetői és a külföldi vendégek. Egy megható jelenet részesei is lehettünk. A közgyűlés elnöke Borsod-Abaúj-Zemplén megye zászlaját adományozta Putnok városának, amelyet majd a díszteremben lévő gömöri, magyar és putnoki zászló mellett helyeznek el. A vendégek számára adott fogadáson Török Dezső köszöntötte a vendégeket és Riz Gábor mondott pohárköszöntőt.


Az ebéd utáni nyugalmi állapotot Szandi borította fel. A mezítláb színpadra lépő Pintácsi Alexandra műsorára több százan voltak kíváncsiak, utána pedig boldogan dedikáltatták, szelfiztek az énekesnővel. Estére egész kellemes idő lett Putnokon, a hangulat fokozásáról pedig az örökifjú, 70 éves Fenyő Miklós, a magyar rock and roll koronázatlan királya és zenekara, valamint a táncosai gondoskodtak. A sok száz fős közönség igazán jól érezte magát. Fesztivál hangulatban ért véget a III. Megyenap. Folytatás egy év múlva, valahol Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.Török Dezső. Felhívta a figyelmet arra, hogy a megyenap mintegy hidat képez a települési és nemzeti ünnepek közt. A visszajelzések alapján sikerrel tették. A megyei önkormányzat munkatársaival sokat tettek azért, hogy jól sikerüljön a nap, színvonalas műsorral kedveskedjenek a vendégeknek. A jelen lévő határon túli partnerekre megerősítette, hogy a jövőben is nagy energiát kívánnak fektetni a partnerség folytatására. Az együttműködésben hangsúlyos a gazdaság, ezért is szerveznek egy őszi nemzetközi gazdasági találkozót megyénkben, amelyre várják a partnerek vezetőit, üzletembereket.

Riz Gábor. Lokálpatriótaként megállapította, hogy a megye egyik, ha nem a legszebb része vendége a megyenap. Kezd magára találni a térség gazdasága. A két nagy nemzeti park között elterülő vidék számos értékkel rendelkezik, s a gömöri vendégszeretettel kiegészítve komoly turisztikai vonzerővel rendelkezik. A megyenap is egy jó lehetőség Putnoknak, Gömörnek, hogy felhívja magára a figyelmet, bemutatkozzon. Elismerősen szólt a megyenapról, mint kezdeményezésről, amely 15-30-40 év múlva bejáratott rendezvény lesz.

Tamás Barnabás. A hely szelleméhez illően büszkén emlékeztetett Putnok történelmi múltjára, amely egykoron Gömör vármegye székhelye is volt, a mai városháza patinás épülete pedig megyeháza. Felidézte a főurakat a szőlőben kapáltató Mátyás király legendáját is. Üdvözölte városában a megyenapot. Kiemelte: külön öröm, hogy a testvérmegyék is itt vannak.Bánné dr. Gál Boglárka.
Hangsúlyozta, hogy a megyenapok hagyományának megteremtésével egy új, progresszív kezdeményezés is útnak indult, nevezetesen a Megyei Értékdíjak kiosztása. Szólt az értékek feltárásával, őrzésével kapcsolatos csapatmunka fontosságáról. Az identitás megerősítésén túl ennek a munkának arculatformáló ereje is van. Megköszönte a pályázók munkáját, a partnerséget.  A 2012-ben megkezdett munkát folytatni kívánják, amiben számít a téma iránt elkötelezettek együttműködésére.

Borboly Csaba.
Emlékeztetett rá, hogy Szent István örökségének a része az egykoron jól kitalált megyerendszer. Méltatta a Borsod-Abaúj-Zemplén és Hargita közt kialakult baráti viszonyt, amely meglátása szerint még sok lehetőséget rejt magában. A gazdasági, kulturális kapcsolatok mellett megemlítette a mezőgazdasági lehetőségeket is. Reményét fejezte ki, hogy az erdélyi autópálya is meg épül. A román kormányválságról szólva megjegyezte, hogy az nem érinti a magyar-magyar kapcsolatokat.Stanislaw Dabrowka. Kiemelte, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén és Szilézia közötti kapcsolatok újra fellendülési szakaszba kerültek. Reményét fejezte ki, hogy a gazdasági, tudományos, kulturális együttműködés tovább fog fejlődni. Ezzel is összefüggésben Szilézia egy bizottságot hozott létre, s megvizsgálták milyen irányban lehetne fejleszti a nemzetközi kapcsolataikat. Meg kell határozni az együttműködés formáit, a célokat megvalósítani, majd értékelni az eredményeket. Készek a kapcsolatok elmélyítésére.


Volodimir Csubirko. Magyarul köszöntötte a házigazdákat, majd ukránul folytatva emlékeztetett a ruszinokkal közös ezer éves történelmünkre. Kitért arra is, hogy az ukránok, magyarok, szlovákok önhibájukon kívül kerültek egykoron a Szovjetunióba. A Munkácshoz erősen kötődő II. Rákóczi Ferencet hősként tisztelik. Megköszönte az ukrán EU vízummentességhez nyújtott magyar segítséget. „Egy lépéssel közelebb kerültünk az európai úthoz” – jelentette ki. Majd 60 éves lemaradást kell ledolgozniuk, amiben számítanak a tanácsainkra.Díjazottak
Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíj

Agrár-és élelmiszergazdaság:

-Csernelyi krumpli töltelékes derelye

Épített környezet:  -Lillafüredi Palotaszálló és függőkert

Ipari és műszaki megoldások:

-felsődobszai vízerőmű gépei, épülete és duzzasztómű

Természeti környezet:-Rudabányai tó.-

Turizmus és vendéglátás:-cigándi kásáskáposzta

Sport Diósgyőri futball hagyományok

Kulturális Örökség: Herman Ottó Múzeum   

Egészség és életmód: Bogácsi Termálfürdő

Különdíj: Sajópálfalai Könnyező kegykép és az ahhoz történő búcsújárás.Mit tehetek én az éghajlatváltozás ellen? – rajzpályázat

Ódovások: I. Paszternák Emma (Alacska), II. Lupkovics Gergő (Miskolc) III. Onder Gerda (Tiszaújváros). Általános iskolák alsó tagozat: I. Szabó Evelin (Sajószentpéter), II. Bukovics Blanka (Edelény). III. Juhász Benedek Péter (Miskolc). Különdíjat nyert Borcsik Anna, Demeter Luca, Majnár Alíz közös alkotása(Miskolc).


Fotó:OL

További képek a galériában  


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások