• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. június 21. csütörtök

Alajos ünnepli névnapját.
Holnap Paulina napja lesz.
Főoldal Hírek B.A.Z. megyei hírek Szén-monoxid télen, nyáron
Szén-monoxid télen, nyáron PDF Nyomtat Email
2017 május 15., hétfő 17:49

A fűtési szezon végével csökken valamelyest, de nem szűnik meg teljesen a szén-monoxid mérgezés kialakulásának veszélye.

Az egész évben használt gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek és az időszakosan használt fatüzelésű kályhák, kandallók karbantartásának elmulasztása esetén a fűtési szezonon kívül is fennáll a szén-monoxid mérgezés kialakulásának kockázata.
Májusban eddig nem kellett beavatkozniuk a hivatásos tűzoltóknak szén-monoxiddal összefüggő esetek miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, azonban az országos statisztikát tekintve, idáig nyolc alkalommal érkezett segítségkérés a katasztrófavédelmez a mérgező gáz miatt. Négy ember szenvedett valamilyen fokú mérgezést, egy emberen pedig már nem lehetett segíteni.

Az elmúlt évekhez képest, a szokatlanul hideg tavaszi időjárás miatt kitolódott a fűtési szezon, így a tüzelő-fűtő berendezések fokozott igénybevételnek voltak kitéve. Az eszközök karbantartását célszerű a következő fűtési időszak előtt, még a nyár folyamán betervezni.

Vannak azonban olyan eszközök, amelyek karbantartás hiányában, vagy szabálytalan bekötés esetén a fűtési szezonon kívül is veszélyt jelenhetnek. A szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek több mint fele a fürdőszobákban történik. Az okok között pedig a levegő-utánpótlás hiánya szerepel az első helyen. A gázüzemű átfolyós vízmelegítők, vagy a bojlerek és a páraelszívók egyidejű működése esetén egy teljesen zárt fürdőszobában percek alatt elhasználódik a rendelkezésre álló levegő. Az így keletkező vákuum hatására az égéstermékek visszaáramlanak a kéményből a készülékbe, majd a fürdőszobába.

 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások