• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. június 21. csütörtök

Alajos ünnepli névnapját.
Holnap Paulina napja lesz.
Főoldal Hírek B.A.Z. megyei hírek Március 15. Hazafiság, szuverenitás, magyarság
Március 15. Hazafiság, szuverenitás, magyarság PDF Nyomtat Email
2017 március 14., kedd 20:35

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és Sajószentpéter Város Önkormányzata nemzeti ünnepünk, március 15-e tiszteletére közös ünnepi közgyűlést ülést tartott kedden Sajószentpéteren.Kezdésként a Kossuth Lajos Általános Iskola udvarán a névadó domborművénél elhelyezték az emlékezés virágait. Koszorúzott Demeter Zoltán, Riz Gábor, dr. Varga László, Gúr Nándor országgyűlési képviselő, a megyei önkormányzat nevében Török Dezső elnök, Bánné dr. Gál Boglárka alelnök, dr. Kovács János főjegyző, továbbá számos párt, társadalmi szervezet, önkormányzat képviselője.

Ezt követően az ünneplő közönség átvonult a Kulturális és Szabadidőközpontba. A Himnusz közös eléneklését követően dr. Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere köszöntötte a vendégeket.  Megköszönte, hogy a város együtt ünnepelheti március 15.-ét a megyével. Beszédében felhívta a figyelmet az összefogásra, a szabadság és a függetlenség szeretetére.

Török Dezső nyitotta meg az ünnepi közgyűlést. Petőfi Sándor, Magyar vagyok című költeményét idézve kiemelte, hogy „nagy dolgot vittek véghez őseink 1848 március 15-én is, vértelen forradalommal megdöntötték az abszolutizmust, visszaszerezték a nemzet függetlenségét.” Amit a forradalmárok elértek Pest-Budán, azt az Országgyűlés szentesítette az Áprilisi törvények keretében, a végrehajtás pedig a gróf Batthyány Lajos vezette első felelős magyar kormány feladata volt. Lerakták a polgári Magyarország alapjait.A közgyűlés elnöke emlékeztetett rá, hogy megyénk olyan jeles személyiségeket adott a hazának, mint a történelemkönyvekből jól ismert Kossuth Lajos, Szemere Bertalan, Palóczy Lászlót. Kitért Sajószentpéter szülöttére, Lévay József költőre is, aki  Szemere titkára volt a szabadságharc alatt, majd később Borsod vármegye főjegyzője és alispánja, igaz hazafi. A mára áttérve Török Dezső megjegyezte, hogy a szellemiségéhez hűen dolgoznak megyénk felemelkedéséért.Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.  Emlékeztetett rá, hogy minden nép kap a történelemtől 1-2-3 lehetőséget arra, hogy ne megtűrt, szegény rokonként tekintsenek rá, hanem édes testvérként. Vannak akik tévesen azt mondják, hogy a magyarok csak panaszkodnak és tartják a markukat. Pedig ez nem igaz. Magyarország az Anjouk és a Habsburg birodalomnak is a gazdasági hátországa volt, amely arany termelésben első, ezüst és só bányászatban pedig második volt a kontinensen.  Március 15.-e megértéséhez Kossuth Lajost hívta segítségül, aki kijelentette, hogy nemzeti ügyekben nem lehet pártkülönbség a polgárok közt. A forradalom jellemzője volt a hazafiasság, a szuverenitás és a magyarság. Minden forradalmunk ilyen volt. A magyarság bebizonyította, hogy képes birodalmak ellen lázadni, legyen szó törökről, németről, oroszról, vagy a globalizációról.


Március 15.-e az egész néphez szól, összefogja az embereket. Ezt követően személyes gyerekkori élményeit elmesélve méltatta Petőfi Sándor zsenialitását, aki 26 évesen meghalt, de mégis köztünk van,tovább él a szívekben.

A Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai és a Talán Teátrum működött közre az ünnepi műsorban. A hagyományokat folytatva Török Dezső emléklap adományozásával köszönte meg Sajószentpéter városának a vendéglátást, amelyet a polgármesternek adott át, majd bezárta az ünnepi közgyűlést. A Szózat eléneklését követően az ünnepi megyegyűlés tiszteletére emléktáblát avattak a Kulturális és Sportközpont bejáratnál. A hivatalos programot követően fogadással zárult a rendezvény. Demeter Zoltán pohárköszöntőjében  örömmel nyugtázta, hogy választókörzetének második legnagyobb városával közösen ünnepelt a megye. Kiemelte, hogy minden magyarban ott van a szabadság iránti vágy, illetve szeretünk itt élni, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Fotó: OL


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások