A térfigyelő kamera demokratizálása
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. augusztus 9.

Emőd ünnepli névnapját.
Holnap Lörinc napja lesz.
Főoldal Gazdaság Tudomány/Technika A térfigyelő kamera demokratizálása
A térfigyelő kamera demokratizálása PDF Nyomtat Email
2009 június 01., hétfő 10:01

A térfigyelő kamera demokratizálásaAz Art-Universitas Program keretein belül május 28-án, csütörtökön átadták a Miskolci Egyetemen Fabricius Anna és Gyenis Tibor képzőművészek műtárgyait, a camera obscurát és két nagyméretű fotográfiát.

A campus területén felépült, friss szemlélettel tervezett épület az országban a második állandó camera obscura az egri Líceumban működő sötétkamra után.
Az épület nagy részben újrahasznosított anyagokból épült, felületét nyomdai alumíniumlemezek, illetve rozsdás vaslemezek borítják, melyeken lézerrel kivágott minták teszik változatossá a struktúrát. Az épület körüli ülőbútorok – hasonlóan az épülethez – újrahasznosított gépi elemekből állnak, melyek mindegyikén az ülőfelület egyedileg megfestett fekvőrendőr.
A „camra” mind kívülről, mind belülről egy igazán különleges és modern térelem a Miskolci Egyetem területén – egy 110 cm átmérőjű homorú asztalon szemlélhetjük az épület körüli látványt, finoman változtatva az egyedileg megtervezett karokkal a mélységélességet. A műalkotásnak nem egyetlen funkciója van, számos más lehetőséget is rejt, amelynek felfedezése az egyetemi polgárság kreativitásától függ.

Fabricius és Gyenis projektjének másik része 2 darab nagyméretű, egyenként 12 négyzetméteres fotográfia megalkotása volt, amely a diákokkal együtt – és azok közreműködésével jött létre, mely kooperáció szintén ritkaság az Art-Universitas Programok között! Felhívásuk szerint olyan csoportképek együttes kialakítására kerestek kapcsolatokat, amelynek fő szempontja az egyetem, mint az időben felhalmozódó tapasztalatra épülő tudományos közösség és az éppen ott tanulók viszonya. Az elkészült fotók nem egy pillanatnyi állapotot hivatottak bemutatni, hanem egy szellemiséget.
 

balról Jobbra: Laczkó Péter fotográfus, Gyenis Tibor és Fabricius Anna a camera obscura megalkotói, és Pácelt István egyetemi tanár

balról Jobbra: Laczkó Péter fotográfus, Gyenis Tibor és Fabricius Anna a camera obscura megalkotói, és Pácelt István egyetemi tanár

 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások