Magyar hozzájárulás az ESA JUICE műhold építéséhez (kiszállítás előtti utolsó pillanatok)
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. szeptember 21. hétfő

Máté ünnepli névnapját.
Holnap Móric napja lesz.
Főoldal Gazdaság Tudomány/Technika Magyar hozzájárulás az ESA JUICE műhold építéséhez (kiszállítás előtti utolsó pillanatok)
Magyar hozzájárulás az ESA JUICE műhold építéséhez (kiszállítás előtti utolsó pillanatok) PDF Nyomtat Email
2020 augusztus 12., szerda 07:36

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) 2012-ben döntött a Jupiter és jeges holdjainak kutatására induló JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) űrszonda megvalósításáról. A jelenlegi tervek szerint a JUICE Kourouból, Ariane-5 rakétával indul 2022-ben, és öt gravitációs lendítés (három a Földnél, egy a Vénusznál és egy a Marsnál) után, 2030-ban érkezik meg a Jupiterhez, ahol legalább három évig végez majd méréseket.

Az űreszköz először a Jupiter körüli pályáról vizsgálja a bolygó légkörét, magnetoszféráját, vékony gyűrűit és holdjait. Ezt követően – illetve az Europa és a Callisto holdak vizsgálata után – a Naprendszer legnagyobb holdja, a Ganymedes körüli pályára áll, ahol több hónapot töltve egyre alacsonyabb pályáról fogja vizsgálni a jeges óriásholdat. A Ganymedes és az Europa holdak felszíni jégrétege alatt vízóceánok találhatók, amelyekben az élet kialakulásának feltételei is adottak lehetnek. A küldetés során először kerülhet sor ezek vizsgálatára a Jupiter rendszerében.

2013-ban, európai űrkutató intézetek és egyetemek nagy megmérettetése után került sor a küldetés tizenegy kísérletének kiválasztására. A fedélzeti műszerek között kamerák, spektrométerek, radarberendezés, lézeres magasságmérő, a plazmakörnyezetet vizsgáló magnetométer található. A műszerek fejlesztésében Ausztria, Belgium, Csehország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Olaszország, Lengyelország, Magyarország, Spanyolország, Svájc, Svédország, az Egyesült Királyság, valamint az Amerikai Egyesült Államok és Japán kutatói vesznek részt.

A projekt az ESA számára is különleges kihívást jelent technikai szempontból. Rendkívül erős sugárzási környezetben kell működnie az összes műszernek sok éven keresztül, valamint a termikus hatások is különösen nagy terhelést jelentenek az összes alkatrészre.

 

A JUICE misszió fővállalkozója az AIRBUS, Európa vezető műholdépítő vállalata. Az AIRBUS-hoz sok alvállalkozó szállítja be a részegységeket. Ezek integrálása, hőtani tervezése és összeépítése hallatlan összetett folyamat. Először valamennyi részegység külön-külön kerül tesztek alá, majd az interface felületek kölcsönhatásainak a vizsgálata következik. Ezt követi a többezer elem összeépítése, végül az összeépített szerkezet együttes vizsgálata.

A hollandiai ESTEC-ben működő ESA termikus tervező-tesztelő laboratóriuma az előző években kitűnő munkakapcsolatot épített ki az ADMATIS Kft-vel, s ennek folytán az ADMATIS a 2019-20 években bekapcsolódott a JUICE bonyolult termikus tesztfolyamataiba is.

 

A JUICE elemek termikus teszt programjának megvalósításához az ADMATIS részéről négy űrfeladatot kellett megoldani. Ebből három a SWI TRU, az SWI EU és a JANUS MEU egységek viselkedésének a szimulálására teszt hardverek tervezése, legyártása és leszállítása. Ezek a műtárgyak a repülő hardverrel termikusan és geometriailag megegyező alkatrészek (dummys), amelyeket beépítenek a szerkezetbe és részletes, szélsőséges termikus vizsgálatnak vetnek alá.

 

Bár a vizsgálatok jelenleg is folynak, annyi már most is bizonyos, hogy az eredeti tervekhez képest a JUICE PEP-NU egy pótlólagosan tervezett, analizált, elkészített többrétegű fóliából készített belső-külső ADMATIS „kabátot” kap. Ez volt az ADMATIS negyedik feladata. Ez a „kabát” MLI (Multi Layer Insulation) anyagból készül, magát az anyagot az ADMATIS tervezi és kivitelezi. Az MLI technológia igazi high-tech, ez az ADMATIS legújabb űrtechnológiai kompetenciája. Ez a borítás a részegységek közötti szükségtelen hőfluxust redukálja le a kívánt szintre. Egy példány készült a tesztekhez, egy pedig a repülő példány. Ez már kiállta a próbát és készül a végső integrálásra s a hosszú kozmikus utazásra.

Az ADMATIS részvételét a feszített időtervű és a magas technikai felkészültséget igénylő JUICE programban az Európai Űrügynökség (ESA), valamint a Külgazdasági- és Külügyminisztérium támogatta. Ezzel a programmal mind a cég, mind a város, mind az ország óriási lépést tett a magyar űripar nemzetközi integrációja felé.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások