Napelem a világítástechnikában
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. május 26. kedd

Fülöp ünnepli névnapját.
Holnap Hella napja lesz.
Főoldal Gazdaság Tudomány/Technika Napelem a világítástechnikában
Napelem a világítástechnikában PDF Nyomtat Email
2020 április 13., hétfő 08:41

A napelem modern világunk egyik legpraktikusabb találmánya. A nap energiájának felhasználása következtében hűthetünk, fűthetünk vagy akár világíthatunk is. A napenergia felhasználású eszközök teljesen költségmentesen üzemeltethetőek. A leghétköznapibb és a legtöbbek által is elérhető napelemes megoldásokat a kültéri lámpákban találjuk meg.

Modern lámpák

A LED technológia megjelenésének köszönhetően korábban elképzelhetetlen ajtók nyíltak meg a világítási megoldásokban. A régebben elérhetetlen alakváltozatok és színek kavalkádjai napjainkban már természetesen üzemelnek lámpaként. Mára a lámpa a szükséges fény mellett egy helyiség alap dekorációs eleméül szolgál. Nincs ez másként külterületen sem. Egy jól megválasztott és elhelyezett lámpával a megszokott hátsó kertet, udvart vagy teraszt is újjávarázsolhatjuk.

Napelemes megoldások

Megjelenésben is rendkívül változatos képet mutatnak a napelemes lámpák. Ezek a modellek kivétel nélkül a LED technológia felhasználására épülnek. Ennek következtében fogyasztásuk egyébként is elenyésző lenne. A hab a tortán, hogy a napelemnek köszönhetően ez egyszerűen kinullázódik. Tehát a lámpák vételára lesz az egyetlen költségünk, mivel üzemeltetésük nem kerül semmibe. A lámpákba beépített napelemek a begyűjtött fényt árammá alakítják, amelyet a bennük elhelyezett akkumulátorban tárolnak. A sötét órákban pedig az előre beraktározott energiából üzemelnek, amelyet a beépített fényérzékelő vezényel. Automatikusan érzékeli a naplementét, ilyenkor felkapcsol, majd napfelkeltekor kikapcsol. Így a fel-le kapcsolgatástól is megkímél bennünket.

Csillagszórók a kertben

Nemcsak a szeretet ünnepén, de különböző jeles napokon is előszeretettel használjuk a csillagszórókat. Mindenki imádja nézni, kár, hogy olyan gyorsan vége van. Ez az a fényjelenség, amelyben folyamatosan képesek vagyunk gyönyörködni. A LED előtt ezt lehetetlen lett volna megjeleníteni a hagyományos technológiákkal. Mára mind a beltéri, mind a kültéri dekorációs világítások termékpalettáján megtalálhatóak a csillagszórók.

A kültéri világításmegoldások a napelemmel rendkívül jól megférnek. A lámpák elhelyezését tekintve csak arra kell ügyelnünk, hogy azok ne kerüljenek árnyékos helyre. Fantasztikus lámpakivitelek vannak az aprócska megoldásoktól a nagyobbakig. Már egészen nagy változásokat lehet elérni a földbe szúrható lámpákkal is. A napelemes megoldások egészen a naplementétől a napfelkeltéig tündökölnek. Elősegítve ezzel a biztonságos közlekedést, és különleges hangulatot teremtve a kertben töltött órákhoz. Mivel egy lámpa működéséhez egészen aprócska napelem szükséges, így a lámpák árát tekintve is a hagyományos világítástechnikai kivitelekkel egy kategóriában maradnak./X/

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások