Tudomány/Technika
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. augusztus 22. csütörtök

Menyhért ünnepli névnapját.
Holnap Bence napja lesz.
Főoldal Gazdaság Tudomány/Technika
Tudomány/Technika
Milyen megoldásokat kínál a menekülési útvonalakra egy automata ajtó? PDF Nyomtat Email
2019 augusztus 16., péntek 11:50

Tegyük fel, hogy komoly vészhelyzet történik, például tűz üt ki, és gyorsan el kell hagyni az embereknek az adott épületet. Erre a célra menekülési útvonalakat alakítanak ki, amiken keresztül el lehet érni a biztonságos teret, méghozzá úgy, hogy az útvonal területére eső összes ajtót ki kell tudni nyitni.

Bővebben...
 
A humidorok egyik legfontosabb része: a hygrométer PDF Nyomtat Email
2019 augusztus 16., péntek 10:30


Minden igazi szivaros tudja: a humidor pótolhatatlan és elengedhetetlen része ennek a különleges aromákkal teli, füstös életstílusnak. Ha még csupán most ismerkedik a szivarozással, akkor pedig jól jegyezze meg előző mondatunkat! Minden szivarosnak szüksége van humidorra, hiszen ezek biztosítják azt, hogy a belőle elővett szivar mindig ugyanazt a tökéletes, megnyugtató élményt okozza.


A legfontosabb tudnivalók a humidorokról

A humidor egy olyan tároló, amely biztosítja a szivaroknak a megfelelő környezetet. A szivarokat meghatározott páratartalom ölelésében kell tartani, míg elő nem vesszük elszívni, ha ez nem így történik, akkor sajnos azt a szivarok aromája bánja majd leginkább. A humidor védelmezi a benne tárolt szivarokat, ráadásul egy gyönyörűen faragott darab akár egy szivaros otthonának legelkápráztatóbb dísze is lehet.

Miért felelős a humidorban a hygrométer?

Ez az egyetlen apró alkatrész bizony hatalmas feladatot lát el önmagában: ez a műszer ellenőrzi a nap minden pillanatában a humidor belsejében a páratartalmat és hőmérsékletet. A szivarokat 68%-72%-os páratartalomban érdemes tárolni. Miért fontos, hogy bizonyos hőmérséklet és páratartalom vegye körül a szivart? Mert a rossz körülmények között a szivar megkeseredhet, eltorzulhatnak az aromái.


Az eszköznek jelenleg két típusa érhető el. Hogy melyik a jobb? Nos, ahogyan ez igaz a szivarozás többi kellékére, leginkább az ízlés szerint kell közöttük dönteni, hiszen mindkettőnek van pozitívuma és negatívuma is.


Íme tehát minden fontos információ az analóg és a digitális hygrométer előnyeiről és hátrányairól:


  1. Az analóg hygrométerek


Jelenleg három típusa érhető el: természetes hajszállal készült, fémrugós és szintetikus hajszállal készült verzió. A természetes hajszállal készülők rendszeres karbantartást igényelnek, míg árban a rugós a legelőnyösebb választás. A három típus közül egyébként a szintetikus a legelterjedtebb, a legtöbb humidor ezzel készül. Mindegyik kiválóan végzi el a dolgát, tehát, ha analóg hygrométerre vágyik, hallgasson az ízlésére.


2. A digitális hygrométerek


Ezek a darabok analóg társaikkal ellentétben nem szorulnak kalibrálásra, ráadásul a a humidor belsejében lévő hőmérsékletet is pontosan mutatják. Ez pedig azt jelenti, hogy a digitális hygrométer minden adatot mutat, amelyet egy szivarosnak tudnia kell.


Minden tökéletes volt, mégis megtörtént a baj

Van olyan, hogy ugyan a szivaros mindent megtesz, a szivarok mégis megpenészednek. Honnan lehet felismerni? A szivaron megjelenő penész fénylő pontszerű. Kétféle színben “pompázhatnak”: kékeszöld vagy szürke. Ha utóbbi, porszerű és szürke, azt elég egyszerűen letörölni a szivarról, ebben a stádiumban ugyanis a penész semmi kárt nem okoz még a szivarnak. Ha nem vette időben észre, és a penész kékeszöld színű, akkor bizony meg kell lépni a megfelelő lépéseket! Ha nem cselekszünk időben, minden szivar megfertőződhet!/X/

 
Napjaink winchesterei PDF Nyomtat Email
2019 augusztus 16., péntek 10:25

Régen úgy volt könnyebb az élet, hogy egy félautomata mosógép és egy centrifuga volt a lakásban, napjainkban pedig úgy, ha van egy merevlemezünk. Adattárolás szempontjából ideális megoldás. Helyet spórolhatunk vele, a porosodó, sérülékeny, papír alapú adatainkat ezen rögzíthetjük, de akár a házi CD és DVD állományunkat is tárolhatjuk ezen a sok-sok lemez helyett. Akár a számítógépünkbe épített, de akár külső meghajtóként működő formában is elérhetőek. Száz százalékosan a felhasználói szokások döntenek arról, hogy melyik merevlemez a legideálisabb a számunkra.

Bővebben...
 
Tesla, inspiráció a köbön PDF Nyomtat Email
2019 augusztus 06., kedd 10:42

A kiállítás – már csak egy hónapig

Az utóbbi időben sokat olvasni mostanában gyorsan fejlődő technológiákról, mint a mesterséges intelligencia vagy a blockchain, és különböző iparágak reformjáról a digitalizációnak és az automatizációnak köszönhetően. Mégis megdöbbentett és elgondolkodtatott a Tesla kiállítás, amit tegnap láttam a Tesla Budapest Kulturális Központban, a 7. kerületi Kazinczy utcában.

Bővebben...
 
Lombház fenntartható kockákból PDF Nyomtat Email
2019 július 25., csütörtök 06:46

Mióta a LEGO Csoport piacra dobta az első növényi eredetű polietilénből készült kockáit, azóta a fenntartható technológiával készített elemek egyre gyakrabban jelennek meg a LEGO szettekben. A Lombház az eddigi legtöbb fenntartható kockát tartalmazó LEGO szett, ezáltal fontos mérföldkő a LEGO Csoport fenntarthatósági céljainak elérésében.

Bővebben...
 
A holdkutatás 50 évét ünnepeljük PDF Nyomtat Email
2019 július 19., péntek 13:13

Goodyear gumikon a Holdon  – a holdkutatás 50 évét ünnepeljük

Bővebben...
 
Még a plasztikkártyáknak is kell a védelem! PDF Nyomtat Email
2019 július 16., kedd 17:05

Ahogyan nyaranta a bőrünket naptejjel, a szemünket napszemüveggel védjük, ahogyan a telefonunkat egy tok és fólia védelmező biztonságában tartjuk, úgy a kártyáinkat is a megfelelő tok biztonságába kell helyezni! Védelem nélkül a kártyákról az adatok könnyedén lekophatnak, egy kopott kártya pedig nem fogja a legmegfelelőbb reakciót kiváltani az ügyfelekből.

Bővebben...
 
A piezo-kristályos injektor előnyei PDF Nyomtat Email
2019 július 16., kedd 16:43

A sima common rail üzemanyag befecskendezési rendszerben mágnes szelepek kezelik a hatalmas nyomást, esetenként kisebb nagyobb pontossággal. Ennek a rendszernek a legnagyobb előnye, hogy a befecskendezés nyomása a diesel motor fordulatszámától és a mennyiségétől függetlenül szabályozható. Tág határoknak köszönhetően pontosan szabályozható az éppen aktuális terhelésnek megfelelően. A common rail legismertebb fejlesztői és gyártói a Bosch, Siemens, Delphi és Denso.

Bővebben...
 
Memóriakártyák típusai és jellemzői PDF Nyomtat Email
2019 július 16., kedd 16:23

Ezek az aprócska digitális tárolóeszközök, amelyet a szaknyelv csak memóriakártyának nevez, beleszőtte magát az életünkbe. Kis méretük ellenére rengeteg adat tárolására képesek, és nagyon egyszerűen használhatóak.

Bővebben...
 
Civil Tech Hubot hozott létre a NIOK Alapítvány a Microsoft Magyarország támogatásával PDF Nyomtat Email
2019 július 04., csütörtök 15:25

Társadalmi szervezetek digitalizációját segíti a NIOK Alapítvány székhelyén a Microsoft Magyarország támogatásával megnyílt Civil Tech Hub, amelynek fő célja, hogy a civil szervezetek munkatársai számára biztosítson közösségi teret, képzési és találkozási lehetőséget. A Civil Tech Hub egy közösségi iroda funkciókkal is ellátott oktatási- és tréning központ, ami fontos civil események helyszíne is lesz.

Bővebben...
 
Aszteroida Nap, 2019: globális közvetítés SES műholdakkal PDF Nyomtat Email
2019 június 28., péntek 10:37

Mi a közös Deák Ferencben, Wesselényi Miklósban és Tihany városában?

Annak ellenére, hogy több millió aszteroida található a naprendszerünkben, csak kevesen tudják, hogy több tucat űrben keringő kisbolygó magyar nevet kapott. Az MTA sikeres kutatói és kutatópartnerei már 66 kisbolygót jegyeztek be, amelyeket híres magyar helységekről és személyekről neveztek el. Azt talán már többen tudják, hogy Dr. Brian May nem csak a Queen együttes világhírű gitárosa, hanem asztrofizikus is, és a június 30-án ünnepelt Aszteroida Nap egyik alapítója. Az idei esemény alkalmából a SES műhold-üzemeltető vállalat pár izgalmas globális és helyi érdekességet oszt meg a közönséggel az aszteroidákkal kapcsolatban, továbbá más közreműködőkkel együtt egy 24 órás Asteroid Day LIVE közvetítést sugároz az űrről és az aszteroidák naprendszerünkben betöltött szerepéről.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások