Ahol már 225 éve a papír a legnagyobb érték
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. november 12. kedd

Jónás, Renátó ünnepli névnapját.
Holnap Szilvia napja lesz.
Főoldal Gazdaság Ahol már 225 éve a papír a legnagyobb érték
Ahol már 225 éve a papír a legnagyobb érték PDF Nyomtat Email
2007 október 06., szombat 11:07

Ahol már 225 éve a papír a legnagyobb érték Név: Juhász Gyula
Kor: 58 év
Eredeti foglalkozás: közgazda
Család: nős, két gyermekük van
Hobby: utazás, olvasás, postagalambászat
Kedvenc könyv: Móricz Zsigmond:Erdély
Kedvenc zene: Ravel:Boleró


Ahol már 225 éve a papír a legnagyobb érték Már 225 esztendő telt el azóta, hogy európai mintára felépült a diósgyőri papírmalom, s bizony annak is 205 éve, hogy elkészült az első dátumozott vízjeles papír. Az 1800-as években a Friedler és a Kolba család korszerűsíti folyamatosan a gyárat, amely a következő évszázadokban is folytatódik. Ma a Magyar Nemzeti Bank 100 százalékos tulajdonában lévő Pénzjegynyomda ZRt. gyakorolja a részvényesi jogokat a gyár felett, amely hazánkban egyedüliként alkalmas biztonsági alappapírok előállítására. Az egyedi, exkluzív termékek több mint két évszázada képviselik a minőségi papírgyártást Magyarországon. Juhász Gyula vezérigazgatóval napjaink kérdéseit elemeztük beszélgetésünk során.

 

-    Tudjuk, hogy a papírgyártás régen meglehetősen környezetszennyező technológia volt. Milyen környezetkímélő beruházásokat valósítottak    meg az elmúlt időszakban, hogy megfeleljenek az EU elvárásainak?
    
    - A Diósgyőri Papírgyár Zrt. méltán lehet büszke környezetvédelmi tevékenységére. A termékszerkezet és a technológia sajátosságai miatt az itt alkalmazott gyártás egyébként sem tartozik azok közé, melyek jelentősebb környezetterheléssel járnak. Hosszú évekre visszamenőleg nem került sor környezetvédelmi bírság kiszabására sem. Mind e mellett azonban a környezetvédelmi témának kiemelt fontosságot szentelünk. Legutóbb, például egy 100 MFt-ot meghaladó új szennyvíztisztító telep került beüzemelésre, melynek működése garancia a hazai elvárásokat meghaladó EU szabványoknak való megfelelésre. Eredményeként a társaság által kibocsátott víz minősége több mért paraméter tekintetében jobb a bejövő vízénél. Ezen kívül lényegesen csökkentettük a felhasznált víz mennyiségét is, megvalósítva az ipari víz visszaforgatását a rendszerbe, és az olyan – általánosnak tekinthető – tevékenységet, mint a szelektív hulladékgyűjtés is, már hosszú évek óta működteti a papírgyár.  

     - Ha már a környezetvédelemnél tartunk, beszéljünk a papírgyártás legfőbb alapanyagáról, a fáról. Most, hogy ennyire fölerősödött a világon a zöldmozgalom, nem jelent-e gondot ennek a fontos alapanyagnak a beszerzése?

- Társaságunk alapvetően különbözik a hagyományosan vett papírgyáraktól, így mind környezetre gyakorolt hatása, mind nyersanyag igénye eltér az iparban megszokott normáktól.
Egyrészt kapacitása miatt jelentősen kisebb igénye van mint egy tömegterméket előállító papírgyárnak, mivel éves kapacitásunk máshol egy napi alapanyag igénnyel egyezik meg. Másrészt a felhasznált rostanyag kisebb hányadát jelentik csak a fából készült cellulózok. A magasabb minőséget jelentő papírokat kizárólag évenként megújuló nyersanyagok felhasználásával készítjük el.

- Ha valahol, akkor itt a minőségnek nagy szerepe van. Van-e Önöknél reklamáció?

- A minőségi követelmények maradéktalan teljesítése a papírgyár egyik kulcsfontosságú feladata. A biztonsági papírgyártás fogalma összeolvadt a minőséggel, így ennek a kritériumnak a teljesítése úgymond magától értetődő elvárás.
A Társaság MSZ EN ISO 9001:2001 tanúsítvánnyal rendelkezik. Ezen minősítést, illetve elődjét, közel 10 éve kaptuk meg és az azóta eltelt időszakban rendszeresen sikeresen újítottuk meg. Ez, és a meglehetősen hosszú távra visszatekintő szakmai ismeretek biztosítéka annak, hogy a gyártó vállalatokra sokszor jellemző reklamációk mint olyanok, a Diósgyőri Papírgyárnál elhanyagolható mértékűek. Az elmúlt évben például reklamáció egyáltalán nem volt.   
 

- Mint olyan cég, amely nyereségesen működik korábban is sok kulturális rendezvényt támogatott. Hogyan vesz részt manapság a társadalmi felelősségvállalásban?


- A Diósgyőri Papírgyár fontosnak tartja, hogy a város fejlesztésében is szerepet vállaljon a maga módján. Ezt alapvetően a kulturális rendezvények támogatásában valósítjuk meg évek óta. Az anyagi lehetőségekhez mérten támogatjuk minden évben a Nemzetközi Operafesztivál megrendezését, ezzel is hozzájárulva Miskolc újszerű megítélésének építéséhez, a városról kialakított kép megváltoztatásához. Szívügyünknek tekintjük, hogy a hazai és külföldi turisták a várost megismerjék és arról minél több pozitív élménnyel gazdagodjanak. Ennek a célnak megvalósításában segít továbbá a Diósgyőri Vár éves rendezvényeihez való rendszeres hozzájárulásunk is.
 
- Az Önöknél található Papíripari Múzeum, Közép-Európa egyedülálló szakipari gyűjteménye. Bővítik-e folyamatosan a tárlatot a későbbi korok relikviáival is?

-    A tulajdonunkban lévő Papíripari Múzeumra nagyon büszkék vagyunk. Az ott található szakipari gyűjtemény valóban egyedülálló és az érdeklődők számára is különleges élményt biztosít. A Múzeum újranyitását követő időszakban egyre több érdeklődő keres fel bennünket és ismerkedik meg a papírgyártás, és azon belül is a Diósgyőri Papírgyár múltjával és értékeivel. A tárlat egy állandó kiállításból és egy régi stílusú – alkalmanként kipróbálható – papírmerítő műhelyből áll. A látogatóink között sok a diák, a környékbeli turista és a csoportokba nem sorolható egyéni érdeklődő, akik kisebb-nagyobb rendszerességgel térnek vissza hozzánk. Ez is és a folyamatosan fejlődő papírgyártás, valamint az érdeklődők számára nyújtani kívánt széleskörű információk sarkalnak bennünket, hogy a tárlat és a tárlatvezetés is időről időre bővüljön és kiegészüljön.                                               Szöveg és fotó: Orosz B. Erika

 

A Diósgyőri Papírgyár Közép-Kelet Európában egyedülálló papíripari kiállítást rendezett be a gyár történelmi ereklyéiből 1982-ben. A gyár területén található múzeum, öt éve újra megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt, ahová eddig 17 ezren látogattak el. A szakgyűjtemény végigkíséri a papírkészítés illetve a gyár történetét, és a különböző tárgyi eszközök, dokumentumok mellett egy korhű berendezéssel felszerelt, XVIII. századi papírmerítő műhely is megtekinthető a múzeumban. Képeink a múzeumban készültek.

Ahol már 225 éve a papír a legnagyobb érték Ahol már 225 éve a papír a legnagyobb érték

Ahol már 225 éve a papír a legnagyobb érték Ahol már 225 éve a papír a legnagyobb érték

Ahol már 225 éve a papír a legnagyobb érték Ahol már 225 éve a papír a legnagyobb érték

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások