Megkérdeztük: Hogyan élik meg és túl a vendéglősök a pandémiát? |
![]() |
![]() |
![]() |
2021 február 02., kedd 18:34 |
Smarni étterem Gödöllő, Szabadi Sándor tulajdonos: Nem tartjuk helyesnek a feloldás előtti nyitást. Nem azért, mert következetesnek tartjuk a szabályokat. Mi is nagyon várjuk a nyitás napját, mégis ezt látjuk hosszútávon célravezetőnek. A kormány nagyon keményen reagál a vendéglátósok engedetlenségére, egy esetleges fél éves kötelező zárva tartás és pénzbírság már sajnos nem férne bele.Megszerveztük az ételkiszállítást, a hét minden napján 11:00-15:00 óra között szállítunk. Ennek ellenére az eddigi forgalmakhoz képest nagyon jelentős visszaeséssel kell számolnunk. Ha a legjobb napokat vesszük figyelembe, akkor is csak 10%-a ahhoz képest, amikor fogadhattunk vendégeket.Eddig sikerült minden munkavállalót megtartanunk. Egy nap 5 embernek tudunk munkát biztosítani. Nem volt célunk megválni a dolgozóktól, hiszen amint erre lehetőségünk lesz, szeretnénk teljes kapacitással üzemelni és ehhez munkaerőre van szükségünk. Mi is igényeltünk állami támogatást amint lehetett, elküldtünk minden szükséges dokumentumot, de a mai napig még nem kaptuk meg a novemberi hónapra szóló támogatást sem. Leginkább a mihamarabbi biztonságos nyitás feltételeinek a kidolgozásában tudna nekünk a kormány segíteni. Több európai országban is sikerült olyan szabályrendszereket kialakítani, amely kedvez a kormány előírásainak és a vendéglátó egységeknek is. Gondolunk itt a vendégtér bizonyos százalékban működtetésére, folyamatos fertőtlenítésre és a távolságtartásra. Úgy gondoljuk, nem adnánk nagyobb teret ezzel a fertőzésnek, mégsem lehetetlenítené el a teljes turizmus-vendéglátás szektort.
Nem nyitunk ki a zárlat feloldása előtt, Én ezt értelmetlennek tartom. A Mi vendégkörünk is félne beülni az étterembe. Mi is megszerveztük az ételkiszállítást, de az-az igazság, hogy ebben mi nem vagyunk profik. Saját autóinkkal, saját szabadnapos munkatársainkkal oldjuk meg. Ennek ellenére jó ha a forgalom 25 %-a a korábbinak. Az elmaradt üzleti és családi rendezvények, amelyek a napi forgalom mellett leginkább hiányzanak, hiszen a két különtermünk is üresen tátong. Jelenleg 10 fővel dolgozunk, tavaly kellett egy kézilányt elküldenünk, a többiek munkájára mindenképpen számítanunk kell. Mi is igényeltük a támogatást, kitöltöttük az összes dokumentumot hozzá, de eddig még nem kaptuk meg. Nekünk azzal segítene a kormány, ha a támogatást megkapnánk, de ha még hónapokig zárva leszünk, akkor bizony ez kevés lesz. A rezsi nem lett sokkal kevesebb, azt fizetnünk kell. Happy Day Pizzéria, Gödöllő Konkoly Attila tulajdonos:
Mivel segíthetne rajtunk a kormány? Ha lenne elég vakcina, megkapná mindenki időben, ezt profi szervezéssel megoldanák, és kinyithatnánk, jöhetnének végre a vendégeink. Kispipa Halászcsárda, Miskolc Szentiványiné Kozsik Edit tulajdonos:
Orosz B.Erika |
Kapcsolódó cikkek: