Az őszi kerti munkák legfontosabb kelléke, a metszőolló
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. július 12.

Izabella ünnepli névnapját.
Holnap Jenő napja lesz.
Főoldal Gazdaság Az őszi kerti munkák legfontosabb kelléke, a metszőolló
Az őszi kerti munkák legfontosabb kelléke, a metszőolló PDF Nyomtat Email
2019 október 14., hétfő 10:33

Itt van az ősz, itt van újra… és vele együtt a rengeteg tennivaló a kertben. A természet hamarosan téli álomra hajtja a fejét, növényeinket fel kell készíteni a fagyos időkre. A fák, bokrok visszavágása nagyon fontos mozzanata az őszi munkáknak.


Miért fontos a rendszeresen elvégzett metszés?

Évente kétszer, tavasszal és ősszel metsszük a gyümölcsfákat. A metszéssel alakítjuk a lombkoronát, hogy több fényhez és levegőhöz jussanak a növények, de a jövő évi terméshozamot is meghatározza a metszés sikeressége.

Tavasszal a terméshozam növekedését készítjük elő, ősszel úgynevezett koronaalakító metszést végzünk, megszabadítva a fákat  az elhalt ágaktól. Rendszeres alakítással a növény termőképessége évekkel meghosszabbodhat. Ezért ezt a munkát csak nagy szakértelemmel és a legjobb minőségi metszőollóval lehet végezni.

A metszőolló kiválasztásának szempontjai

Rendkívül fontos, hogy a metszőolló kellően éles legyen, mivel a cél, hogy a lehető legkisebb sebet ejtsük a növényen. Egy nem megfelelő metszőollóval károsíthatjuk a növények szerkezetét.

Emberi szempontból fontos, hogy a metszőolló illeszkedjen a kézbe, és kisebb erőkifejtéssel lehessen használni. A nyél felülete ne legyen csúszós, jól simuljon a tenyérbe. Nem kulcskérdés, de nem árt, ha jól hőszigetelt. Zárszerkezete legyen biztonságos.

Az olló nyílása a rugó erejétől függ. Az erős rugó gyorsan nyitja az ollót, ugyanakkor nagyobb erőkifejtést is igényel a használata. A puha rugók lassan nyitnak, de  használatuk nem igényel nagy erőkifejtést.

Laikus szemmel egyformának tűnhetnek a metszőollók, valójában azonban a kerti munkákhoz nem elég egyfajta metszőolló. A vastag, kemény ágú növényekhez nagyobb, erősebb metszőollók kellenek, viszont ezek alkalmatlanok a vékonyabb ágak vágására. Nagy valószínűséggel több fajta metszőollóra is szükségünk lesz a háznál.

A metszés után sebek maradnak a fákon, amiken keresztül káros mikroorganizmusok telepedhetnek meg a növényben, ha nem fordítunk kellő odafigyelést a sebkezelésre. Az utómunkálatok része a metszőolló fertőtlenítése is.

A metszőolló ára széles skálán mozog. A piacon megtalálhatók az olcsó változatok is, azonban javasoljuk, hogy a jó minőségű, bár drágább metszőollót tekintsük befektetésnek. Egy jó minőségű  metszőollóval ízületeinket is kíméljük, és a növényeinknek is a legjobbat adjuk.

A VasMuszakiBolt.hu webáruház kínálatában nemcsak metszőollót, de a metszőollókhoz különböző rugókat is talál. Válassza ki az Ön kezébe legjobban illő változatot!/X/

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások