A magyarok 70%-a el tudja képzelni, hogy ugyanannál a cégnél dolgozzon nyugdíjba vonulásig
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. május 25. szombat

Orbán ünnepli névnapját.
Holnap Fülöp napja lesz.
Főoldal Gazdaság A magyarok 70%-a el tudja képzelni, hogy ugyanannál a cégnél dolgozzon nyugdíjba vonulásig
A magyarok 70%-a el tudja képzelni, hogy ugyanannál a cégnél dolgozzon nyugdíjba vonulásig PDF Nyomtat Email
2019 február 26., kedd 11:59

A fiatalok harmada jóval nagyobb fizetési igényt ad meg, mint amivel megelégedne
Stabil, megbízható munkáltató, biztos állás. Kellemes légkör, jó csapat. Versenyképes fizetés, béren felüli juttatások. Ez a három legfontosabb szempont, amit a hazai munkakeresők szem előtt tartanak, mielőtt jelentkeznének egy állásajánlatra, derült ki az ELMŰ-ÉMÁSZ friss kutatásából*. Annak ellenére, hogy a motivációs levelet a pályázók 30%-a nem szokta átírni, az önéletrajzban valótlant állítani csak alig 4% szokott. A diplomások és a 30 év alatti fiatalok a fizetési igény terén kifejezetten bevállalósak: harmaduk jóval magasabb összeget ad meg annál, mint amivel valójában elégedett lenne.
A munkaerőhiány hatása
A munkaerőhiány miatt sokan úgy gondolják, hogy munkavállalóként manapság könnyen lehet állást találni. Az álláskeresők azonban nem így látják a helyzetet: a lakosság kétharmada szerint ez egyáltalán nem igaz. Különösen nehéznek találják az elhelyezkedést a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők: körükben ez az arány 71%, míg a diplomával rendelkezők esetében 60%.
Munkakeresési szempontok
Az ELMŰ-ÉMÁSZ online kutatása arra a kérdésre is kereste a választ, hogy a magyarok számára mik a legfontosabb szempontok munkakereséskor. A stabil állás, a jó csapat és a versenyképes fizetés egyértelmű helyet foglalnak el a toplistán, ezeket követi a munka és a magánélet egyensúlya, a munkahely megközelíthetősége, a rugalmas időbeosztás és a távmunka lehetősége, illetve az emberközeli, családbarát vezetőség.
Ugyanakkor érdekes eltérések mutatkoznak a nemek, az egyes korcsoportok és a különböző végzettségek közt. Míg a versenyképes fizetés és a béren felüli juttatások a férfiak több mint felének kiemelten számítanak, addig a nőknek csak 37% említette ezt a top 3 szempont közt. A rugalmas munkaidő lehetősége inkább női szempontnak mutatkozik, csakúgy, mint a munkahely közelsége a lakóhelyhez.
Így pályázik a magyar
A lakosság saját bevallása szerint az esetek nagy részében csak és kizárólag valós dolgokat ír az önéletrajzába. Csupán az álláskeresők 4%-a állítja, hogy némileg kozmetikázza az igazságot egy-egy vonzó pozíció érdekében. A kutatás alapján ezt a férfiak 6%-a, míg a nők 2%-a teszi meg.
Más a helyzet a motivációs levelekkel. A pályázók harmada ugyanis a legtöbb esetben át sem szokta írni, hanem ugyanazt a szöveget küldi el több jelentkezés mellé.
A fizetési igény mindig kényes kérdés mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára. Arra a kérdésre, hogy a pályázók szoktak-e jóval magasabb összeget feltüntetni igényként, mint amennyivel valójában elégedettek lennének, csupán 17% válaszolta, hogy rendszeresen. Úgy tűnik, hogy ebben a kérdésben a 30 év alatti és a diplomás munkakeresők a legbátrabbak, körükben ez az arány már közel 30%.

Mi kell a munkaerő megtartásához?
Ahhoz, hogy egy munkáltató-munkavállaló viszony hosszú távon is sikeresen legyen, mindkét fél számos kritériumnak kell megfeleljen. Ma már nem elég üres hívószavakkal bevonzani a tehetséges munkatársakat, és egy-egy jól kozmetikázott önéletrajzzal sem lehet messzire jutni. Azonban, ha a két fél kölcsönösen elégedett, akár a 30-40 éves jubileum sem kizárt! Az ELMŰ-ÉMÁSZ kutatása szerint ugyanis nemtől, kortól és végzettségtől függetlenül a munkavállalók több, mint 70%-a el tudja képzelni, hogy ugyanannál a cégnél dolgozzon egészen a nyugdíjba vonulásig.

*A felmérés 1008 fő megkérdezésével készült, a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében 2019 januárjában, a 18 év feletti magyar lakosságra súlyozva.


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások