Mezőcsáti ellenőrzés
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. június 17. hétfő

Laura ünnepli névnapját.
Holnap Levente napja lesz.
Főoldal Gazdaság Mezőcsáti ellenőrzés
Mezőcsáti ellenőrzés PDF Nyomtat Email
2018 június 07., csütörtök 11:02

A MEZŐCSÁTI KISTÉRSÉGI EGÉSZSÉGFEJLESZTŐ KÖZPONT ELLENŐRZÉSE
Összefoglaló a sajtó számára az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok gazdálkodásának ellenőrzéséről - Mezőcsáti Kistérségi Egészségfejlesztő Központ Egészségügyi Szolgáltató Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. (18122)
Az Állami Számvevőszék befejezte a Mezőcsáti Kistérségi Egészségfejlesztő Központ Egészségügyi Szolgáltató Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. 2013 és 2016 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy Mezőcsát Város Önkormányzata a társaság feletti tulajdonosi jogait szabályszerűen gyakorolta, annak működését azonban nem ellenőrizte. A társaság működése nem volt átlátható, gazdálkodása és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű. A mérleg tartalmának valódisága nem volt biztosított, ami veszélyeztette a vagyon megőrzését és az elszámoltathatóságot.

Az Állami Számvevőszék kiemelt célja, hogy a helyi önkormányzatok gazdálkodásában rejlő pénzügyi kockázatok feltárásával, az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások és ingyenes vagyonjuttatások, valamint az államháztartáson kívül működő feladatellátó rendszerek ellenőrzéseivel hozzájáruljon ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívül működő szervezetek is átlátható, rendezett módon használják fel. Az ÁSZ ezért ütemezetten ellenőrzi az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezeteket, melynek keretében a Mezőcsáti Kistérségi Egészségfejlesztő Központ Egészségügyi Szolgáltató Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. ellenőrzésére is sor került.

A társaságot Mezőcsát Város Önkormányzata és nyolc község önkormányzatából álló tulajdonosi közösség 2008. szeptember 8-án alapította meg a területi ellátási kötelezettsége alá eső település lakosainak általános, valamint szakorvosi járóbeteg-ellátása biztosítása érdekében. A társaság törzstőkéje az ellenőrzött időszakban 57,2 millió Ft volt, Mezőcsát Város Önkormányzatának társasági részesedése 95,58 százalék volt. A társaság feladatait saját vagyonával, illetve az önkormányzattól üzemeltetésre átvett vagyonnal látta el. Vagyonkezelésében vagyon nem volt, kapcsolt vállalkozásban lévő részesedéssel nem rendelkezett. A társaság kiemelkedően közhasznú jogállású nonprofit gazdasági társaság, 2015. december 30-tól kormányzati szektorba sorolt egyéb szervezeteknek minősült.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a társaság gazdálkodása és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű. Az általa kialakított szabályozás nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek, az éves beszámolók mérlegtételeinek leltárral történő alátámasztása nem volt biztosított. A bevételek és ráfordítások elszámolása nem volt szabályszerű.

A társaság teljesítette beszámolási kötelezettségét, a jogszabályban előírt közérdekű adatok és közérdekből nyilvános adatok megismerését azonban nem biztosította, ezért működése nem volt átlátható.

Mezőcsát Város Önkormányzata a tulajdonosi jogait szabályszerűen gyakorolta, a társaság működését azonban nem ellenőrizte, így nem járult hozzá annak szabályos működéséhez.

A megállapítások alapján az ÁSZ Mezőcsát Város Önkormányzata polgármesterének kettő javaslatot, a Mezőcsáti Kistérségi Egészségfejlesztő Központ Egészségügyi Szolgáltató Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének hét javaslatot fogalmazott meg, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások