Jól érzik magukat a német vállalatok Közép-Kelet-Európában
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. január 22. kedd

Vince ünnepli névnapját.
Holnap Zelma napja lesz.
Főoldal Gazdaság Jól érzik magukat a német vállalatok Közép-Kelet-Európában
Jól érzik magukat a német vállalatok Közép-Kelet-Európában PDF Nyomtat Email
2018 június 01., péntek 07:05

    Jónak értékelik a gazdasági helyzetet a közép- és kelet-európai országokban tevékenykedő német vállalatok a német kamarai hálózat legfrissebb felmérése szerint.
    A felmérést egy nemzetközi konferencia keretében mutatta be a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK), melynek témája a régiós országok és Németország gazdasági együttműködése volt.
    A rendezvényen Magyar Levente külügyminiszter-helyettes, Klaus Mangold kelet-európával foglalkozó tanácsadó, valamint számos, a visegrádi országokban működő nemzetközi vállalat vezetője is megvitatta a régió versenyképességét.  

Gazdaságilag jól érzik magukat a közép-kelet-európai régióban működő német vállalatok, derül ki abból a felmérésből, amelyet 15 országban végeztek az ott tevékenykedő német külkereskedelmi kamarák. A felmérésre idén összesen 13. alkalommal került sor, összesen 1.698 vezető, főleg német hátterű vállalatoktól, vett részt.

Javult a gazdasági helyzet megítélése

A legtöbb országban tapasztalt erős növekedési környezetnek köszönhetően az előbbi felméréshez képest a nemzetgazdaság, a saját szektor és saját vállalat, valamint a 2018-as kilátások is javultak majdnem minden országban. Régiós szinten a jelenlegi gazdasági helyzet és az idei kilátások a legjobb értékelést kapták a gazdasági válságot megelőző 2007-es év óta.
Ez jól tükrözi a térségbeli országok növekedési rátáit is, amelyek 2017-ben – kevés kivétellel –  3 és 7 százalék közötti értékeket vettek fel, ami jelentősen meghaladja a nyugat-európai rátákat.

A saját vállalat helyzetét és kilátásait is többnyire kedvezőbbnek értékelték, mint a tavalyi felmérésben.
A résztvevők többsége arra számít, hogy 2018-ban fennmarad ez az erős gazdasági növekedés. A magas bel- és külföldi keresletre alapozva, a vállalatok a legtöbb országban több beruházást, valamint több munkatárs felvételét tervezik. Régiós szinten minden második vállalat növekvő beruházási kiadásokra és magasabb létszámra számít.

Elégedettség a gazdasági környezettel

A felmérés részletesen elemzi az üzleti környezet minőségét is. A régió egészét tekintve, csak kisebb változásokat mutatott a helyi gazdasági környezettel való elégedettség, bár több kérdésben viszonylag nagy különbségek tapasztalhatók az egyes országok között.

A munkapiaci adottságok esetén azonban folytatódott az elmúlt pár év kedvezőtlen trendje. Legfőképpen a képzett munkaerő rendelkezésre állása okoz növekvő gondot a cégeknek. Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában és Bulgáriában még az átlagosnál is súlyosabbnak érzik a munkaerőhiányt.

A gazdaságpolitikai környezet, pl. az adózás, a jogbiztonság, kiszámíthatóság, korrupció, közbeszerzések átláthatósága és a bürokrácia területén számos vállalat továbbra is elégedetlen, ezen belül a korrupció tekintetében különösen nagy az elégedetlenség több országban is.

Az operatív működési környezetet, pl. a beszállítói hátteret vagy a K+F feltételeket, továbbra is megfelelőnek tartják a cégek.

Az egyes kérdésekben tapasztalt hiányosságok ellenére a cégek döntő többsége továbbra is elkötelezett jelenlegi telephelye iránt: ötből négy befektető helyesnek tartja korábbi telephely- döntését.

A 15 országban leadott összes értékelés alapján 2018-ban ismét Csehországot választották a legvonzóbb befektetési helyszínként, Lengyelország megvédte második helyezését. Szlovákia és Észtország helyet cseréltek a 3. és 4. helyen. Fontos azonban megjegyezni, hogy sok esetben igen csekélyek az egyes országok közötti különbségek, ami arra utal, hogy igen hasonlóak a befektetési feltételek.


A 2018-as közép-kelet-európai Konjunktúrajelentést innen lehet ingyen letölteni: https://www.ahkungarn.hu/hu/kiadvanyok/konjunkturajelentes/
További információ a konferenciáról hamarosan a DUIHK weboldalán található.
A konferencia programját itt találja (angolul):
https://www.ahkungarn.hu/hu/duihk25/konferencia-koezep-kelet-europa-nemetorszag-eros-partnere-2018-majus-29/   


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyi Üdvözlet


sajtokozlemeny Bobita-1

Hírdetés

mail.google.com

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások