Jól vizsgáztak a laktózmentes tejfölök
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. november 16. péntek

Ödön ünnepli névnapját.
Holnap Hortenzia, Gergő napja lesz.
Főoldal Gazdaság Jól vizsgáztak a laktózmentes tejfölök
Jól vizsgáztak a laktózmentes tejfölök PDF Nyomtat Email
2018 május 03., csütörtök 08:03

A laktózmentes készítményeket is ellenőrizte Szupermenta tejföl terméktesztjének részeként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A speciális termékcsoportban összesen 9 laktózmentes tejfölt vizsgáltak biztonsági és minőségi paraméterek mentén a szakemberek. A laboratóriumi vizsgálatokon mindegyik megfelelt az előírásoknak. Jelölési hiba miatt 2 termék gyártóját kellett figyelmeztetni. Összességében azonban elmondható, hogy jól vizsgáztak a laktózmentes tejfölök a Nébih átfogó tesztjén.



Egyre több gyártó, forgalmazó szentel külön figyelmet a táplálkozási allergiában vagy intoleranciában szenvedő vásárlók igényeinek kielégítésére. Éppen ezért a Szupermenta tejföl tesztjéből nem maradhattak ki a laktózmentes csoport képviselői sem. Összesen 9 laktózmentes, 20%-os zsírtartalmú tejfölt vizsgáltak a Nébih szakemberei. A tejtermékek mindegyikét Magyarországon gyártották.

A laboratóriumi vizsgálatok szerint mind a 9 termék kimutatási határérték (<0,1g/100g) alatt tartalmazott laktózt, azaz valóban laktózmentesnek mondhatóak.

A „klasszikus” tejfölökhöz hasonlóan laktózmentes társaikat is ellenőrizték nem engedélyezett anyagok használata és hamisítás szempontjából a Nébih szakemberei. E tekintetben is jó eredmény született, hiszen mind a 9 termék tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült, azokat nem hamisították növényi zsírral, és egyéb, nem engedélyezett adalékanyagot sem találtak bennük.

A tejsavbaktériumok száma és a zsírtartalom is megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásoknak. Csupán 2 jelölési hiba miatt kellett figyelmeztetni egy-egy vállalkozást, mivel nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket. A Nébih emiatt kötelezi a cégeket termékük jelölésének javítására.

A lakózmentes tejfölök kedveltségi vizsgálatán laikus és szakértő, laktózrérzékeny és „átlagos” kóstolók egyaránt bírálták a tejkészítményeket. Az értékelési szempontok a külső megjelenés, az állomány, az illat és az íz voltak. A laktózmentes, 20%-os zsírtartalmú tejfölök Szupermenta tesztjén első helyen a Milfina végzett. Második lett a Pilos laktózmentes tejföl, míg harmadikként a Mizo laktózmentes terméke zárt.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások