Összefoglaló a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. vagyongazdálkodásának ellenőrzéséről
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. március 24.

Gábor ünnepli névnapját.
Holnap Irén napja lesz.
Főoldal Gazdaság Összefoglaló a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. vagyongazdálkodásának ellenőrzéséről
Összefoglaló a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. vagyongazdálkodásának ellenőrzéséről PDF Nyomtat Email
2018 március 29., csütörtök 21:05

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. 2012-2016. évekre vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. feletti tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. szabályszerűen gyakorolta. A társaság vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű. A beszámolók hiteles és megbízható alátámasztásáról nem gondoskodtak megfelelően. A társaság a közzétételre vonatkozó kötelezettségét sem teljesítette, így nem biztosította gazdálkodásának átláthatóságát és szabályszerűségét.

Az ÁSZ stratégiájában célul tűzte ki az államháztartáson kívül működő szervezetek ellenőrzését, mely hozzájárul a közpénzek szabályos, átlátható, elszámoltatható és eredményes felhasználásához. Az ÁSZ ütemezetten végzi az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek ellenőrzését, melynek keretében sor került a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. 2012-2016. évekre vonatkozó ellenőrzésére.

A társaságot a magyar állam 2009-ben alapította 500 ezer Ft törzstőkével, mely 2012-ben 39 millió Ft-ra emelkedett – ezt követően az ellenőrzött időszakban nem változott. A tulajdonosi jogokat az MNV Zrt. gyakorolta. A társaság nem tartozott a kormányzati szektorba sorolt egyéb szervezetek közé, vagyonkezelt vagyona nem volt, közfeladatot nem látott el.

A társaság alaptevékenysége a Hollóházi Porcelánmúzeum üzemeltetése volt, mely a 2012-2013. években porcelángyártással és porcelánkereskedelemmel bővült. 2014-től a porcelángyártás és porcelánkereskedelem átkerült a Magyar Porcelánmanufaktúra (MPM) Kft.-hez – melynek tulajdonosi joggyakorlója szintén az MNV Zrt. – a forprofit és a nonprofit tevékenységek szétválasztása céljából. A társaság a készleteit értékesítette, a gyártáshoz szükséges ingatlanokat és tárgyi eszközöket bérbe adta az MPM Kft.-nek.

A társaság mérlegfőösszege az ellenőrzött időszakban 47,4%-kal, 282,6 millió Ft-tal csökkent, többek között az amortizáció beszerzéseknél és felújításoknál alacsonyabb szintje miatt. A társaság követelésállománya az ellenőrzött időszakban jelentősen, 76,8%-kal, az értékesítés nettó árbevétele 91,1%-kal csökkent a porcelángyártás megszüntetése miatt. Az átlagos állományi létszáma a 2012-es 97 főről 2016-ra 3 főre csökkent.

Az MNV Zrt. szabályszerűen alakította ki a felelős vagyongazdálkodáshoz szükséges követelményeket, a tulajdonosi jogokat szabályszerűen gyakorolta a társaság felett.

A társaság számviteli szabályozottsága az ellenőrzött időszakban nem volt megfelelő, mert számlarend hiányában gazdálkodtak. A vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, mert a beszámolók leltárral való alátámasztottsága nem volt megfelelő, valamint a számviteli bizonylatok nagy részét nem őrizték meg a 2012-2015. években.

A társaság bevételeinek és ráfordításainak elszámolása sem volt megfelelő. Az adatszolgáltatási kötelezettségeinek a társaság a tulajdonosi joggyakorló rendelkezésének megfelelően eleget tett, azonban jogszabályban előírt elektronikus közzétételre vonatkozó kötelezettségét nem teljesítette

Az ÁSZ a jelentésében a társaság ügyvezetőjének nyolc, az MNV Zrt. vezérigazgatójának egy javaslatot fogalmazott meg, amelyekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások