Megkezdődött Magyarország legnagyobb naperőművének építése Felsőzsolcán
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. december 19. szerda

Viola ünnepli névnapját.
Holnap Teofil napja lesz.
Főoldal Gazdaság Megkezdődött Magyarország legnagyobb naperőművének építése Felsőzsolcán
Megkezdődött Magyarország legnagyobb naperőművének építése Felsőzsolcán PDF Nyomtat Email
2018 február 28., szerda 13:53

Az MVM Csoport tovább növeli megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfolióját. A cégcsoport hét projekt keretében országosan 110 naperőművet épít EU-s társfinanszírozással (KEHOP 5.1.1-17, KEHOP 5.1.2-17) és ezzel az MVM a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalat lesz Magyarországon. A beruházási költség 35%-a Európai Uniós forrásból kerül finanszírozásra.


Az MVM Csoport és egyben az ország egyik legnagyobb naperőműve épül meg Felsőzsolca és Onga határában, egy közel 44 hektáros területen, az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának KEHOP-5.1.1-17-2017-00002 számú projektje keretében. A naperőmű a tervek szerint legkorábban 2018 nyarán kezdheti meg üzemszerű működését. A felsőzsolcai energetikai beruházás jelentős lépés a hazai megújuló villamosenergia-termelésben, mindemellett hozzájárul Magyarország energiahordozó-importjának mérsékléséhez. Működésének köszönhetően éves szinten több mint 20 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása – emelte ki Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár a február 28-i ünnepélyes alapkőletétel alkalmával.

„Az MVM Csoport egyértelműen piacvezető lesz a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek területén. Társaságcsoportunk egy éven belül 110 napelemes erőművet épít az országban, amely mintegy 50 000 háztartás éves villamosenergia-szükségletét képes fedezni. A jelenlegi beruházásoknak köszönhetően az MVM Csoport több mint 150 MW megújuló kapacitással fog rendelkezni” – mondta el Dr. Zsuga János, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.

Az MVM Hungarowind Kft. legmodernebb technológiát felvonultató felsőzsolcai naperőműve 74 000 darab polikristályos napelemtáblájával, 19,96 MW beépített kapacitásával átlagosan évi 20,7 GWh villamos energia termelésére lesz képes. A felsőzsolcai beruházás tervezett beruházási költsége 9 milliárd forint, melynek 65 %-a az MVM Csoport saját forrásából, 35 %-a (3,144 milliárd) Európai Uniós forrásból kerül finanszírozásra.

A naperőművek üzemeltetése nagyrészt távfelügyelettel megoldható, ám a beruházás megvalósítása során jelentős számú munkahelyet teremt. „A Felsőzsolcán megvalósuló naperőmű a térség számára gazdaságélénkítő hatással bír, valamint munkaerő megtartásában is fontos szerepet tölt be” – hangsúlyozta Csöbör Katalin a térség országgyűlési képviselője a beruházás kapcsán.

A naperőműveknek helyet biztosító, önkormányzati tulajdonú területek bérbeadásával a helyi közösség hosszú távú, folyamatos és biztos bevételhez jut, továbbá a beruházó helyi iparűzési adót is fizet. Mindemellett a naperőmű létesítése és üzemeltetése segíti a helyi közösség környezettudatos gondolkodását – jegyezte meg Dr. Tóth Lajos Felsőzsolca polgármestere.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyi Üdvözlet


sajtokozlemeny Bobita-1

Hírdetés

mail.google.com

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások