• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. május 24. csütörtök

Eszter ünnepli névnapját.
Holnap Orbán napja lesz.
Főoldal Gazdaság Az üzemszünet nélküli kártyás fizetés titka
Az üzemszünet nélküli kártyás fizetés titka PDF Nyomtat Email
2017 augusztus 23., szerda 10:05

Hagyott már ott bolti kasszánál kosárnyi terméket, mert a kártyás fizetés nem működött, elegendő készpénze pedig nem volt? És az feltűnt már önnek, hogy csak bizonyos üzletekben fordul elő a probléma, máshol pedig szinte soha? Az ok egy háttérben meghúzódó technológiai megoldás, az úgynevezett backup internet.
Az alaphelyzet egyszerű: sokkal egyszerűbb, kényelmesebb és biztonságosabb a bankkártyával történő fizetés, mint a készpénz. Egyre többet is használjuk, hazánkban évi nagyjából 20 millió darabbal emelkedik a kártyás tranzakciók száma. A kényelem és a rugalmasság azonban csak addig tart, amíg a technológiai háttér megbízhatóan működik. Ha a terminálok nem elérhetőek, akkor jobb híján csak állunk a kasszánál és vakarjuk a fejünket, hogy most mit is csináljuk.
Vannak azonban üzletek, ahol ez a technikai hiba szinte soha nem fordul elő. Köszönhetően egy egyszerű technológiai megoldásnak, a másodlagos, vagy backup-internetnek. „Ennek a biztonsági szolgáltatásnak a lényege, hogy a boltok egyszerre két csatornán csatlakoznak a világhálóra, így ha bármilyen jellegű hálózati probléma merül fel az elsődleges vonalon, akkor a tartalék a helyébe tud lépni” – foglalta össze Lengvárszky Szabolcs telekommunikációs szakértő, a Vannet ügyvezetője.
A backup-szolgáltatás működéséhez azonban fontos, hogy a tartalék internet lehetőleg más csatornát használjon, mint az elsődleges. Különben egy műszaki hiba akár mindkét szolgáltatást el tudná lehetetleníteni egyszerre. Ezért a másodlagos szolgáltatás tekintetében a kevésbé sérülékeny műszaki megoldások jelentik a legjobb választást. Kézenfekvő például a műholdas internet használata, ami csak minimális földi infrastruktúrát igényel, ezért képes az elvárható stabilitást biztosítani.
Felmerül a kérdés, hogy mennyire népszerű és elterjedt a technológia Magyarországon. „Egyelőre csak korlátozottan, még a nagyobb üzletláncok és hipermarketek mindegyike sem rendelkezik vele” – mondja a szakértő. Hozzátéve, hogy a kártyás- és mobilfizetések terjedése hamarosan ki fogja kényszeríteni, hogy minden kereskedelmi egységben működjön ez a biztonsági megoldás.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások