• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 17. kedd

Endre, Elek ünnepli névnapját.
Holnap Frigyes napja lesz.
Főoldal Gazdaság Ezer új lakás Miskolcon
Ezer új lakás Miskolcon PDF Nyomtat Email
2017 augusztus 08., kedd 10:24

Évtizednyi építkezési szünet után ezer új ingatlant adnak át a következő egy évben Miskolcon, a legnépszerűbb lakások már a tervezőasztalról elkelnek. A lakáskínálat mellett az árak is nőttek, a borsodi megyeszékhelyen átlagosan 13%-kal kerülnek többe az ingatlanok, mint tavaly. Miskolcon az elmúlt időszakban évente nagyjából a lakóingatlanok 3,5%-a cserélt gazdát, az ingatlanok mostani átadási hulláma révén azonban várhatóan a ráta megugrik, sokan költöznek újépítésű lakásba.
A borsodi megyeszékhely lakáskínálata a következő időszakban ezer újlakással bővül. Kisebb részben a magánszemélyek és kisvállalkozások családi és sorház-építése révén, döntő többségében pedig a 40-100 lakásos társasház-beruházásoknak köszönhetően. Ács Ferenc, az  egyik miskolci ingatlan cég irodavezetője szerint nagy lemaradást kell behozni, hiszen a városban közel egy évtized kimaradt az újlakás-építésben. Utoljára a válság kezdetén, 2008-ban adtak át újingatlanokat.
A mostani hullámot a CSOK és az építési áfa csökkentése indította be. „Kellett jó egy év, míg a projektcégek megszerezték a tőkét és az engedélyeket, illetve elindították az építkezéseket, de mára dübörög a piac” – állítja a szakértője, akinek tapasztalata szerint a legjobb fekvésű lakások ma már a tervezőasztalról elkelnek. A vevők körében a 20-25 milliós, 60-70 négyzetméteres, 1+2 szobás lakások a legnépszerűbbek. A családi házaknál az eggyel nagyobb, amerikai konyhás, két-három hálószobás, kb. 80-100 négyzetméteres kivitel a sláger.
Ami a lokációt illeti, Ács Ferenc szerint a kínálatban városkapuk környékén, tehát az Egyetem és Miskolctapolca felé, valamint Csanyik-Lillafüred irányban épülnek a nagyobb társasházak. Ezeket a fiatalok, családosok, zöldövezet-rajongók viszik inkább. Másrészt a belvárosi, korábban beépítetlen, üres telkeken is elkezdték felhúzni az újingatlanokat a beruházók. Beleértve ebbe a központon túl a stadion és a kilátó közelében fekvő, jó kilátással bíró területen, az úgynevezett miskolci Rózsadombon lévő telkeket is. Az irodavezető szerint a vásárlók hitellel, pénzügyi termékekkel együtt viszik tőlük a lakásokat, elég ritka a táskából fizető érdeklődő.

Emelkednek az árak a megyeszékhelyeken
A megyeszékhelyek ingatlanpiaca kis elmaradással ugyan, de követi a fővárosi ingatlanár-robbanást. A négyzetméterárak növekedése több nagyvárosban is meghaladta a 15%-ot, a legnagyobb emelkedés Tatabányán és Székesfehérváron volt. Miskolcon – nagyrészt a CSOK-nak köszönhetően – tavaly 13%-kal nőtt az eladott ingatlanok átlagára. Amennyiben a város kb. 76 ezer ingatlanjához hozzávesszük a szűkebb járás állományát, nagyjából 106 ezres lakásszám adódik.  Megyei szinten kismértékben 100 ezer forint felett, Miskolcon 120 ezer forint körül alakul egy négyzetméter átlagos ára. Ezzel Miskolc a megyeszékhelyek közül is a második legolcsóbb. A legdrágább ingatlanok Győrben találhatóak, a 260 ezer forintos négyzetméterárak azonban még így is 100 ezer forinttal maradnak el a budapesti átlagtól.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások