Tiszaújvárosi a környezetbarát építőanyag és technológia feltalálója
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. július 2. csütörtök

Ottó ünnepli névnapját.
Holnap Kornél napja lesz.
Főoldal Gazdaság Tiszaújvárosi a környezetbarát építőanyag és technológia feltalálója
Tiszaújvárosi a környezetbarát építőanyag és technológia feltalálója PDF Nyomtat Email
2015 január 28., szerda 19:27

Miért Tiszaújvárosban fejlesztették ki ezt az új környezetbarát technológiát? Mert Orosz Zoltán, a feltaláló és lánya Orosz Zsuzsanna, a Rapidsil System Kft.ügyvezetője tiszaújvárosi lakosok.


"Gyártósor és építési technológia kifejlesztése új, környezetbarát építőelem létrehozásához a Rapidsil System Kft. tiszaújvárosi üzemében." - címmel nyert 141 millió forintot a Norvég alapból a Rapidsil Kft.
Berki Gábor projektmenedzser a mai sajtótájékoztatón a következőt mondta:

- Korunk egyik jelentős problémája az energiaárak emelkedésével, valamint a hazai és nemzetközi szabványok, előírások szigorodásával az épületek energiahatékonyságával kapcsolatos.
A Rapidsil System Kft. társaság küldetése az, hogy olyan környezetbarát és fenntartható módon előállítható szigetelő termékeket és építőanyagokat fejlesszen ki az építőipar számára, melyek az életminőség tartós javulását elősegítik. Ezt teszi lehetővé a Norvég Alap Zöld Ipari Innováció Program keretein belül elnyert megközelítőleg 141.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás.
Európában az energiafelhasználás túlnyomó részét a lakó és középületek fűtése teszi ki, melyet igen nagy százalékban fosszilis energiahordozók égetésével nyerünk.
Sajnos ennek hatására az üvegház hatást erősítő gázok, leginkább a szén-dioxid kibocsátása továbbra is jelentős. A házak, épületek szigetelése így kulcsfontosságú az energiamegtakarítás szempontjából.- Az építőipar igen sokféle építő és szigetelő anyagot ismer és alkalmaz, a több évtizedes fejlesztéseknek köszönhetően ezek egyre jobbak, és egyre környezetbarátabb módon előállíthatóak, de az építő és szigetelő anyagok előállítása továbbra is nagy környezeti terheléssel jár,- tudtuk meg Orosz Zoltán feltalálótól.
A hagyományos szigetelések beépítésük során valamennyi energia megtakarítását elősegítik, a termék életciklus elemzések alapján elmondható, hogy az előállításhoz, beépítéshez és megsemmisítéshez hatalmas mennyiségű energia ráfordítás szükséges, ezen felül a passzív házak kritériumainak teljesítéséhez a hagyományos szigetelések beépítésénél különféle tartószerkezeti megoldásokra van szükség, hiszen ezek a rendszerek nem önhordóak.- mondta.
A Rapidsil System Kft. azonban új struktúrát hozott létre, melyet mára már szabadalmi oltalom véd.
A szigetelési struktúra ötlete annyira sikeresnek bizonyult, hogy megfelelő tervezéssel, technológia kidolgozásával, illetve a hozzá kapcsolódó gyártástechnika kifejlesztésével olyan építőelem is gyártható, amely kiváló szigetelő képesség mellett olyan mechanikai jellemzőkkel bír, mely alkalmassá teszi falazóelemként történő felhasználásra.
Így olyan szerkezetű épületek, alacsony energiafogyasztású és passzív házak építhetőek, ahol a teherviselő elem és a szigetelés funkcióját ugyanaz az anyag látja el, tehát utólagos szigetelésre nincs szükség. Így problémás hőhídak, az épület légtömörségét veszélyeztető kapcsolódási pontok nem alakulhatnak ki. A technológia sajátosságaiból adódóan ráadásul ezek a szerkezetek földrengésbiztosak, valamint karbon lenyomatukat tekintve semlegesek, tehát az ipari tevékenységnél megszokott üvegház hatást sem erősítik.
Újságírói kérdésekre válaszolva azt is elmondta, hogy 132 országban folyik a szabadalmi oltalom bejegyzése, s ez év végére már piacra kerülhet az a termék, amelyből a klasszikus építőanyagnál kedvezőbb áron épülhetnek a jövő házai, abból a nádból, amelynek termelése, aratása, feldolgozása sok embernek jelenthet majd munkát.


OBE
Fotó:O.L.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások