INDUL A KÖZMUNKAPROGRAM
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. május 27. szerda

Hella ünnepli névnapját.
Holnap Emil, Csanád napja lesz.
Főoldal Gazdaság INDUL A KÖZMUNKAPROGRAM
INDUL A KÖZMUNKAPROGRAM PDF Nyomtat Email
2010 január 20., szerda 17:38

INDUL A KÖZMUNKAPROGRAMBátonyterenyén, az egykori bányásztelepülésen jelenleg 14 ezren élnek. A Nógrád megyei város vezetői a szakképzetlen munkaerő foglalkoztatására évek óta sikeresen pályáznak a közmunkaprogramokra. Az idei téli-tavaszi programban 240 rászorultnak tudnak munkát adni a településen.

A szociális és munkaügyi miniszter a 2010-es költségvetés elfogadása után azonnal - még tavaly decemberben - kiírta az új közmunkapályázatokat, hogy a legnehezebb téli hónapokban is munkához jussanak a rászorultak.

 

Herczog László, szociális és munkaügyi miniszter

Tavaly december 11-én hirdettük meg a közmunkapályázatokat. Szerencsére nagyon sok pályázat érkezett, 171 kistérségből 113 pályázott. Ez azt jelentette, hogy szinte valamennyi pályázatot el lehetett fogadni.

A gyors elbírálásnak köszönhetően január közepén országszerte megkezdődik a közmunkások foglalkoztatása.

Átlagosan 22 ezer fővel számolunk, ez átlagosan 35ezer embert érintenek a közmunkaprogramok. A munkák egy része cigánytelepeknek a megtisztítása, rendbehozatala vagy éppen a lakhatatlanok lebontása. Emellett a gátakon építenek, az árvíz és belvíz megelőzésével kapcsolatos munkák és van egy olyan program, ami még nem volt. Ez a nyugdíjadatoknak a digitalizálása.

Bátonyterenyén 90 roma munkavállaló digitalizálja majd a nyugdíjbiztosító adatait. A közmunkára jelentkezőknek több mint 70 millió papírt kell 5 hónap alatt beszkennelniük, számítógépre vinniük.

Az egykori bányásztelepülésen 110 hátrányos helyzetű munkavállaló a Zagyva medrét takarítja majd. A Katalin településrészén élő 8 roma család pedig a kolóniaházak felújításában vesz részt.

 

Lavajné Dóka Éva polgármester, Bátonyterenye:

Lebontjuk ezt az épületet, lebontjuk az első épületet, elférnek az itt élők a hátsó két épületben. WC –t és tüzelőtárolót építenek maguknak nyilván megfelelő szakmai segítséggel ill. itt nem lehet látni mert fagy van, a megpucolt téglát az élével lerakják és lehet közlekedni a telepen a meglévő két házban ill. vannak bontott épületeink és abból ajtót és ablakot fogunk berakni a hátsó két épületben, a tetőt kijavítják maguknak, terepet rendezünk, én úgy gondolom, hogy élhető emberi környezetet teremtünk.

A szakminiszter a térség országgyűlési képviselőjével és a település vezetőivel együtt a helyszínen tájékozódott a közmunkaprogram elindításáról.

 

Herczog László, szociális és munkaügyi miniszter:

Azt hallottam, hogy senki nem utasította vissza munkalehetőséget, hanem tényleg értékelték, örülnek neki, hiszen a jövedelemre mindenkinek szüksége van és azt hiszem, hogy az egy előítélet, hogy a cigányok nem akarnak dolgozni, mindig előfordul, aki nem akar dolgozni, de az általánosítás az ebben az esetben is helytelen. Bátonyterenye az élő cáfolat, hogy az itt lévők, ha van munkalehetőség igen is dolgoznak.

A kormány 2010-ben kiemelt figyelmet fordít a közmunkaprogramokra, különösen a romák munkába állítására. A tavalyi 9 milliárd forint helyett idén 13 milliárd forint jut a szakképzetlen munkaerő foglalkoztatására, amelyet a társminisztériumok további 3 milliárd forinttal támogatnak.

A szaktárca még januárban újabb közmunka pályázatot ír ki, amely márciustól további 3 ezer jelentkezőnek biztosít majd munkát.

-freepress.eu-


 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások