JAVULÓ ENERGIABIZTONSÁG
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. augusztus 25.

Lajos ünnepli névnapját.
Holnap Izsó napja lesz.
Főoldal Gazdaság JAVULÓ ENERGIABIZTONSÁG
JAVULÓ ENERGIABIZTONSÁG PDF Nyomtat Email
2010 január 15., péntek 18:46

JAVULÓ ENERGIABIZTONSÁGTeljesült a magyar energiapolitika egyik fontos célkitűzése: törvényi előírás alapján 2009. évvégén befejeződött a stratégiai biztonsági készlet betorlása a szőregi gáztárolóba. Az összesen 1,4 milliárd köbméteres biztonsági készlet nagymértékben járulhat hozzá a jövőben az ország földgázellátásának biztonságához egy válsághelyzet esetén. Magyarország Európában is egyedülálló biztonsági földgázkészlettel rendelkezik, amely a kereskedelmi célból tárolt készletekkel, valamint a hazai kitermelésből és az esetleges nyugati importból érkező gázzal együtt még extrém hideg időjárás esetén is képes két hónapig biztosítani az ország gázellátását - mondta Molnár Csaba, kancellária miniszter a siófoki Földgázszállító Zrt. rendszerirányító központjában megtartott sajtótájékoztatón.

 

Molnár Csaba, kancelláriaminiszter:

„Engedjék meg, hogy néhány példán keresztül megpróbáljak eljátszani a számokkal. Direkt használom azt a szót, hogy eljátszani a számokkal, hiszen olyan extrém energiabiztonsági ellátás van Magyarországon, ami alapján nyugodtan mondhatom azt, hogy ha valamilyen nagyon-nagyon jelentős műszaki hiba nem következik be, abban az esetben ez tényleg csak játék a számokkal, mert fenntartható Magyarországon nagy biztonsággal a gázellátás."

A kereskedelmi és stratégiai tárolók összes kapacitása 5,5 milliárd köbméter, azonban a visszajelzések alapján ez a jövőben megvalósuló beruházásoknak köszönhetően még tovább fog növekedni. Jelenleg ezekben a tárolókban 3,2 milliárd köbméter kereskedelmi és 1,4 milliárd stratégiai készletet tárolnak.

Az eseményen Oláh Lajos, az energiaügyekért felelős minisztérium államtitkára is részt vett, aki a 2009. december 2-án hatályba lépett, a földgázvételezés korlátozásáról, a földgáz biztonsági készlet felhasználásáról, valamint a földgázellátási válsághelyzet esetén szükséges egyéb intézkedésekről szóló kormányrendelet előírásairól tájékoztatta a sajtó képviselőit.

 

Oláh Lajos, államtitkár:

„A földgáz válság ellátása esetén elengedhetetlen egy jelentős állami beavatkozás, egy állami kontroll és ennek a részletes szabályozottsága. Ugye, a biztonsági készlet felhasználásának az engedélyezője a KHEM miniszter rendeletével tudja engedélyezni. Tehát ez az első lépés, abban az esetben, mikor úgy látjuk, hogy szükség van ezekre a készletekre."

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a szabályozás már korábban is létezett, azonban a tavaly januári tapasztalatok alapján újragondolásra kerültek egyes előírásai.

A rendelet a felhasználókat összesen nyolc korlátozási kategóriába sorolja. A szabályozás ugyanakkor megnevezi a nem korlátozható fogyasztókat is, ilyenek például a kórházak, kollégiumok, idősotthonok, a lakossági fogyasztók valamint a rendszerirányításhoz nélkülözhetetlen infrastruktúra.

-freepress.eu-


 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások