Csökkent az utazási hajlandóság 2009 első kilenc hónapjában
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. január 27. hétfő

Angelika ünnepli névnapját.
Holnap Károly, napja lesz.
Főoldal Gazdaság Csökkent az utazási hajlandóság 2009 első kilenc hónapjában
Csökkent az utazási hajlandóság 2009 első kilenc hónapjában PDF Nyomtat Email
2010 január 04., hétfő 17:00

Csökkent az utazási hajlandóság 2009 első kilenc hónapjábanAz utazási hajlandóság, az utazásra fordított idő és az utazási kiadások 14-18 százalékkal estek vissza 2009 első kilenc hónapjában. A KSH szerint 2009 első kilenc hónapjában a reálkeresetek csökkenése, a lakossági fogyasztás általános visszaesése tükröződött a turizmusra fordított szabadidő és a kiadások alakulásában is. A magyar lakosság 31 százaléka vett részt a belföldi idegenforgalomban, azaz legalább egy alkalommal tett többnapos belföldi utazást, ami az egy évvel korábbi 36 százalékhoz képest jelentős visszaesés, mintegy félmillióval kevesebben utaztak, mint 2008 azonos időszakában.

Az utazók az előző évinél 18 százalékkal kevesebbet, 191 milliárd forintot költöttek, ami – figyelembe véve az időszakra érvényes fogyasztóiár-változásokat is – ennél nagyobb volumenű, több mint 20 százalékos fogyasztás-visszaesést jelent. Szálláshely-szolgáltatásokra 62 milliárd, vendéglátó-szolgáltatások és élelmiszerek vásárlására 52 milliárd, közlekedésre (beleszámítva az üzemanyag-vásárlásokat is) 39 milliárd forint jutott.

A turisztikai fogyasztás harmadát a budapestiek vették igénybe, és 35 százaléka a Balaton régióban valósult meg.

Jóval alacsonyabb, 4, illetve 2 százalékos csökkenés volt az aktív utazók utazásainak átlagos száma és az egy utazó egy napjára jutó költés esetében.

A KSH szerint számottevő különbségek mutathatók ki az egyes régiók lakosainak utazási szokásai között, különösen az alföldi régiókban élők utaznak kevesebbet. Jelentős csoportok szorultak ki a belföldi turizmusból, ugyanakkor azok, akik továbbra is utaznak, csak csekély mértékben változtattak a turisztikai viselkedésükön. Az utazások számát illetően minden negyedévben, így az időszak egészében is a hétvégi típusú utak dominanciája volt a jellemző.

Hétvégi típusú utazásokon a lakosság 23 százaléka vett részt a vizsgált időszakban, ami a belföldi turisztikai kereslet jelentős szűkülését mutatja. Egy évvel korábban még 27,5 százalék volt ez az arány. A fővárosiak 40, a többi régió lakosainak mindössze 18–25 százaléka számolt be ilyen utazásról. Az utazási aktivitás szoros kapcsolatban van a háztartások anyagi helyzetével.

A magyar lakosság 69 százaléka nem utazott turisztikai céllal sem hétvégére, sem hosszabb időre.

 

(MTI)

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások