Az MNB 6,25%-ra csökkentette az alapkamatot
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. május 25. szombat

Orbán ünnepli névnapját.
Holnap Fülöp napja lesz.
Főoldal Gazdaság Az MNB 6,25%-ra csökkentette az alapkamatot
Az MNB 6,25%-ra csökkentette az alapkamatot PDF Nyomtat Email
2009 december 21., hétfő 15:00

Az MNB 6,25%-ra csökkentette az alapkamatotA Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfőn, a piac 50 bázispontos csökkentést várt. Az alapkamat ezzel a 2006 júniusa és júliusa közötti szintre süllyedt. Ennél 20 éves története során csak egyszer, 2005. szeptembere és 2006. júniusa között állt alacsonyabb szinten, 6 százalékon. Elemzők korábban úgy vélték: a következő hónapokban még egy vagy két kamatvágással 5,5 százalékra, történelmi mélypontjára süllyedhet az alapkamat. A testület 2008 októberében 3 százalékponttal emelte 11,50 százalékra az irányadó rátát, ezt követően hétfőig kilenc esetben csökkentette, az idén júliusi 100 bázisponton kívül minden alkalommal 50 bázisponttal.

Két javaslat volt a kamatcsökkentésre, 25 bázispontos és 50 bázispontos a Monetáris Tanács hétfői kamatdöntő ülésén, a túlnyomó többség szavazott a 25 bázispontos mérséklésre - mondta Simor András a jegybank elnöke a hétfői tájékoztatóján.

A vártnál kisebb mértékű hétfői magyarországi jegybanki kamatcsökkentés ellenére még mindig valószínű, hogy jövőre 5 százalékos mélypontra süllyed az MNB alapkamata, legfeljebb lassabb ütemben - mondták londoni feltörekvő piaci elemzők a magyar jegybank 0,25 százalékpontos kamatcsökkentő döntése után.

Neil Shearing, a Capital Economics nevű vezető londoni gazdaságelemző ház európai felzárkózó piaci közgazdásza az MNB bejelentése után azt mondta: a magyar jegybank várhatóan már nem tér vissza a fél százalékpontos kamatcsökkentések gyakorlatához, de a jövő év első négy-öt hónapjában további, a hétfőihez hasonló mértékű enyhítések következhetnek. Így változatlanul elérhető az 5 százalékos kamatmélypont, és 2010 második felétől az MNB itt valószínűleg megáll.

Christine Li, a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő londoni gazdaságelemző szolgálatának - Moody's Economy.com - közgazdásza szintén 5 százalékos jövő évi kamatmélypontot jósolt, az eddigieknél lassabb lépésekben.

 

(MTI)

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások