Alkotmányos az energiaellátókat terhelő különadó
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. május 25. szombat

Orbán ünnepli névnapját.
Holnap Fülöp napja lesz.
Főoldal Gazdaság Alkotmányos az energiaellátókat terhelő különadó
Alkotmányos az energiaellátókat terhelő különadó PDF Nyomtat Email
2009 december 09., szerda 17:00

Alkotmányos az energiaellátókat terhelő különadóElutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az indítványt, amely az úgynevezett Robin Hood-adó alkotmányosságát támadta - közölte az Ab sajtófőnöke szerdán az MTI-vel. Az alkotmányosságot vitató indítványozó szerint az energiaellátókat terhelő adó indokolatlan, és jelentős különbséget tesz az adóztatásban - írta Sereg András. Az Országgyűlés 2008. november 10-én fogadta el 190 igen szavazattal, 184 ellenében a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényt, az úgynevezett Robin Hood-adót, amelynek alapján 8 százalékos különadót kell fizetniük a nagy energiaellátó és -kereskedő cégeknek.

Az Ab sajtófőnöke elmondta, az indítványozó - aki nincs megnevezve a közleményben - kifejtette azt is, hogy a jogszabályban megjelölt energiaellátókat terhelő új, 8 százalékos mértékű jövedelemadót a 16 százalékos vállalati nyereségadó és a 4 százalékos különadó mellett kell az adóalanyoknak megfizetniük.

Az indítványozó szerint az is ellentmond az arányos közteherviselés követelményének, hogy az azonos bevételtípussal rendelkező vállalkozások eltérő jövedelemadóztatás alá esnek.

Az alkotmánybírák nem osztották az indítványozó álláspontját - közölte Sereg András.

Az Ab hangsúlyozta: önmagában az, hogy a vizsgált esetben a törvényalkotó egy átmeneti időszakra bevezetett egy, az energiaellátókat terhelő új jövedelemadót, nem vet fel alkotmányossági kérdést. Senkinek nincs ugyanis alkotmányos joga az adójogi szabályozás, illetve az ebből fakadó egyes adóterhek változatlanságára.

 

(MTI)

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások