Siker: 300 millió euró a tejágazat megsegítésére
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. július 4. szombat

Ulrik ünnepli névnapját.
Holnap Sarolta, Emese napja lesz.
Főoldal Gazdaság Siker: 300 millió euró a tejágazat megsegítésére
Siker: 300 millió euró a tejágazat megsegítésére PDF Nyomtat Email
2009 november 23., hétfő 22:16

Siker: 300 millió euró a tejágazat megsegítéséreA múlt héten megállapodás született az Európai Parlament és az Európai Unió tagországainak szakminiszterei között, hogy a 2010-es EU költségvetésből a parlament kezdeményezésére 300 millió eurót különítenek el a tejágazat megsegítésére. Surján László az EU 2010-es költségvetésének parlamenti felelőse elmondta: először fordul elő, hogy agrárügyekben, ahol a végső szót a tagállamok kormányainak Tanácsa mondja ki,

elfogadják az Európai Parlament javaslatát, mert a mezőgazdaság területén nem volt eddig súlya, csak véleménye a parlamentnek. Ezzel 300 millió euróval segítjük a válságba került tejtermelő ágazatot. A felhasználás szabályainak megalkotása azonban a tagállamok kormányainak feladata.

A költségvetési megállapodás magába foglalja a gazdasági válság kezelésére szolgáló Európai Gazdaságélénkítési Terv befejező fázisának finanszírozását, amelyből 420 millió euró jut a vidéki területeknek, és több mint 1 milliárd euró különböző energiaprojekteknek.

Az Európai Parlament nehéz tárgyalásokat követően elérte, hogy a Tanács által javasolt 120,5 milliárd eurós összeghez képest a 2010-es uniós költségvetés a kifizetések terén közel 123 milliárd euró lesz. Az Európai Parlament és a Tanács a felzárkóztatási politika területén az esetlegesen felmerülő többletforrás igények finanszírozására, további 3,2 milliárd euró kifizetését is kész lehetővé tenni, ha a tagállamok a rendelkezésre álló keretek felhasználása után még ezt igénylik. Surján László külön kihangsúlyozta: az Európai Parlament nehéz helyzetben van, amikor a felzárkóztatási pénzeket akarja növelni, hiszen a tagállamok még a rendelkezésre álló forrásokat sem használják fel. Magyarország például a számára megnyílt több mint 9,5 milliárd euróból 2009 októberéig csak kevesebb, mint 3 milliárd euróhoz jutott hozzá. A fel nem használt uniós forrás (felzárkóztatási forrás) így több, mint a magyar kormány által az Európai Uniótól hitelképpen felvett 6 milliárd euró.

Ki kell emelni, hogy a 2010-es uniós költségvetés biztosítja egy új Mikrofinanszírozási Pénzügyi Eszköz létrehozásának pénzügyi feltételeit. Ez a leginkább rászorult vállalkozásoknak nyújtana hathatós segítséget mikrohiteleken keresztül.

(OS)

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások